Hlavní obsah

Šetříme vodou? Jak kdy, jak kdo

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šetřit vodou je důležité pro 83 % českých obyvatel. Pouze 28 % ví přesně, kolik platí za vodu měsíčně, zatímco 32 % to vůbec netuší. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti Siko Koupelny & Kuchyně.

Foto: Ravak

Dlouhý odpočinek v plně napuštěné vaně si rádo dopřává 11 % Čechů oslovených v průzkumu.

Článek

Podle průzkumu se každý desátý Čech o způsoby šetření aktivně zajímá, i přesto jsou časté neekologické návyky. Nejčetnějším zlozvykem je mytí nádobí pod tekoucí vodou (31 %), následuje mytí vlasů (14 %), holení žiletkou (13 %) a čištění zubů (10 %) s vodou puštěnou naprázdno.

Češi mají také v oblibě např. dlouhé sprchování (15 %) či relaxaci v plně napuštěné vaně (11 %).

Vzhledem k četnosti využívání toalety je splachování největším požíračem nejen vody, ale i peněz. Až pětina respondentů se často dostává do situace, kdy splachují celým objemem nádržky WC, i když stačí menší množství vody. Přes 66 % dotazovaných má toaletu nabízející možnost malého či polovičního spláchnutí, 15 % takovým WC nedisponuje a ke splachování využívá celou nádržku.

Foto: Ravak

Během čištění zubů nechává vodu zbytečně téct 10 % respondentů průzkumu.

Foto: Tchibo

Odtokové sítko, které zabraňuje ucpávání odpadů, využívá 44 % Čechů. Silikonová sítka se snadno čistí. Průměr 7 cm. Cena 129 Kč/2 ks.

Dvě třetiny českých domovů zápasí s tvrdou či středně tvrdou vodou. Nejčastěji se kvůli vodnímu kameni porouchala varná konvice (19 %), následuje žehlička (13 %), pračka (11 %).

Mezi pravidelné aktivity, které vykonávají Češi několikrát týdně, patří praní (53 %), mytí nádobí (48 %) a splachování za účelem očištění toalety, nikoliv po vykonání potřeby (24 %).

Foto: Jika

Sprchová termostatická baterie Mio šetří vodu tím, že si její oblíbenou teplotu nastavíme. Voda tak neprotéká bez užitku, když se snažíme její teplotu vyladit.

Foto: Concept

Vodní kámen nejčastěji ničí rychlovarné konvice. Typ RK4090 s 3D potiskem má dvě výhody: skryté topné těleso a vyjímatelný filtr proti usazeninám. Cena 899 Kč.

Oblíbenou pomůckou je odtokové sítko zabraňující ucpávání odpadů, využívá jej 44 % Čechů.

Pochvalu zaslouží fakt, že 42 % lidí kupuje spíše ekologické prací prostředky.

Anketa

Snažíte se doma šetřit vodou?
Ano, samozřejmě!
63,1 %
Převážně ano...
17,8 %
Nijak výrazně se o to nesnažíme, ale zbytečně neplýtváme.
12,2 %
Moc ne.
2,1 %
Ne. Nebudu se uskromňovat, když vidím, jak se s ní plýtvá jinde!
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 846 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám