Hlavní obsah

Jednoduchý pasivní dům sestaví čtveřice lidí jen se šroubovákem za čtyři dny

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři dny a akumulátorový šroubovák potřebuje čtveřice lidí na to, aby sestavila jednoduchý, ovšem podle autorů fungující, pasivní dům jménem Pop-Up House. Jeho název lze volně přeložit jako Dům, který vyskočí ze země, což je zjevnou narážkou na rychlost a jednoduchost jeho stavby.

BEZ KOMENTÁŘE: Pop-Up HouseVideo: Multipod Studio

 
Článek

Dům navrhlo francouzské studio Multipod, které přišlo s myšlenkou vytvořit jednoduchou pasivní konstrukci s výbornými izolačními schopnostmi za dostupnou cenu. Podle prvních propočtů by se náklady na stavbu mohly pohybovat okolo 5500 korun za metr čtvereční.

Foto: Studio Multipod

Prototyp snadno sestavitelného domu Pop Up House.

Dům spočívá na několika krátkých nohách. Jeho plášť, včetně střechy a podlahy, tvoří izolační a dřevěné panely. K izolaci slouží bloky EPS (pěnového polystyrenu) o hustotě 30 kg/m³. Ačkoli je to materiál s relativně velkou hustotou, je stále velmi lehký a snadno se s ním manipuluje. Veškeré použité materiály jsou navíc snadno recyklovatelné, takže po rozložení domu je lze buď využít na jinou stavbu, anebo je prostě zpracovat ke zcela jiným účelům.

Foto: Studio Multipod

Interiér prototypu

Ačkoli hlavní navrhovaný způsob, jak dům sestavit, je sešroubovat jednotlivé díly k sobě, studio jako druhou variantu připouští i slepení dřevěných a pěnových bloků k sobě pomocí polyuretanové pěny. V tomto případě je ovšem potřeba počítat s tím, že dům pak již nebude snadno rozmontovatelný a jednotlivé díly nebude možné znovu plnohodnotně využít.

Foto: Studio Multipod

Konstrukce z izolačních a dřevěných bloků je zakryta fólií proti průniku vody.

Autoři projektu tvrdí, že obálka domu je natolik dobře izolovaná, že jej není třeba nijak vytápět. Což platí minimálně v podmínkách jižní Francie, kde v současnosti stojí dva prototypy.

Foto: Studio Multipod

Jedno z možných provedení fasády stavby. Autoři návrhu uávádějí, že volbou vhodných materiálů je možné původně moderní charakter domu přizpůsobit i tradičnějšímu stylu, pokud by měl sloužit jako dostavba k již existující budově.

Dům je postaven na ploše 150 m², síla izolačních panelů použitých na stěnách, podlaze i na střeše je 30 cm. Stavba odpovídá požadavkům na označení „pasivní“, což mimo jiné znamená, že její roční potřeba tepla na vytápění je menší než 15 kWH/m². Zároveň je dobře tepelně izolovaná bez tepelných mostů a také neprůvzdušná (tj. při snížení tlaku vzduchu v budově o 50 Pa vůči okolní atmosféře může dojít k infiltraci maximálně 60 % objemu vzduchu celé budovy za jednu hodinu).

Foto: Studio Multipod

Volba vnitřních obkladů je na budoucím majiteli, pro jaký druh a provedení se rozhodně.

Dům je sice navržen jako samostatný, ale jeho stavebnicový charakter umožňuje využít jej pro dostavby a přístavby k již existujícím domům. Stavba je momentálně neprodejná, studio hledá výrobce a další společníky, kteří by mu pomohli uvést ji na trh a prodávat.

Reklama

Související články

Dům, ve kterém by se romantika dala krájet

Málokterý dům se těší takové popularitě a je tak známý ve svém okolí, jako Dům na kůlu neboli Pole House, přehlížející ze své výšiny široké a daleké pobřeží...

Výběr článků

Načítám