Hlavní obsah

Jedna z nejvyšších dřevostaveb světa měří 75 metrů, slouží jako kulturní centrum i hotel

Jednu z nejvyšších dřevostaveb na světě dokončili ve městě Skellefteå na severu Švédska. Jmenuje se Dům kultury Sara, slouží jako kulturní centrum, má 20 podlaží a měří 75 metrů. Autory návrhu jsou architekti ze švédského ateliéru White Arkitekter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švédsku postavili mrakodrap celý ze dřevaVideo: Reuters

 
Článek

Nedaleko polárního kruhu, ve švédském městě Skellefteå, vyrostla jedna z nejvyšších dřevostaveb světa. Jde o multifunkční stavbu, na jejíž návrh vypsala v roce 2016 tamní radnice architektonickou soutěž.

„V budově bude šest scén, tolik k divadlu. Budou v ní i dva galerijní prostory, a také tam budou probíhat aktivity určené pro děti související s výukou výtvarné tvorby. Dále tam budou tři restaurace, hotel a konferenční prostory a v neposlední řadě i knihovna,” popisuje využití stavby vedoucí odboru plánování města Skellefteå Therese Kreiselová. Součástí vybavení bude rovněž bazén.

Autoři projektu se snažili v maximální míře snížit ekologické dopady stavby. Většina dřeva použitého na budovu tak byla například vytěžena v okolí města. Dohromady ho bylo třeba 12 200 kubických metrů.

Dva konstrukční systémy

Architekti při návrhu stavby vycházeli z nejnovějších poznatků v oboru technologie výroby CLT panelů (panely z křížem lepených kusů masivního dřeva). Nejnovější produkty, dle jejich slov, totiž umožňují dosud nevídané zpracování designu dřevostaveb.

Přímo pro stavbu pak ve spolupráci se stavebním inženýrem Florianem Koschem vytvořili hned dva konstrukční systémy – jeden pro kulturní centrum a druhý pro výškovou část, kterou zabírá především hotel.

Ze dřeva i výtahové šachty

Hotelová část budovy je tvořena z prefabrikovaných modulů z CLT dřeva naskládaných na sebe a vložených mezi dvojici výtahových šachet umístěných po stranách. Právě díky jejich poloze a podobě, vysvětlují architekti, bylo možné i šachty pro výtahy vyrobit celé z vrstveného dřeva. To je pro budovu této velikosti skutečným unikátem.

Nižší část budovy, kde bude divadlo a další kulturní zařízení, tvoří dřevná kostra, se sloupy a nosníky z lepeného lamelového dřeva (GLT) a oceli.

Zatímco dřevěné prvky mají nosnou funkci a mají odolávat hlavně tlaku, eventuální napětí v konstrukci budovy vyrovnávají ocelové prvky.

Ekologická stavba

Aby po sobě stavba zanechávala co nejmenší uhlíkovou stopu, opatřili ji architekti zelenou střechou, jež slouží i jako tepelně a zvukově izolující prvek. Zároveň zachycuje dešťovou vodu, která tak neodteče bez užitku do kanalizace. „Budova je vybavena solárními panely, akumulátory a tepelným čerpadlem,” uvádí agentura Reuters.

Jak podotýká web Smart City Sweden, kapacita akumulátorů činí dohromady 500 KWh. Díky připojení na místní energetickou síť lze přebytky energie vytvořené budovou přelévat efektivně do jiných částí města.

Interiér je pak navržen tak, aby některého jeho části bylo možné upravit podle okamžité potřeby. Na dění na některých scénách je tak možné vidět i z ulice, zrovna tak části foyer je možné uspořádat jako výstavní prostor, který tak k prohlídce umění pozve i náhodné kolemjdoucí, kteří by jinak do galerie patrně vůbec nepřišli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám