Hlavní obsah

Farma, na níž roste nábytek

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak vzniká dřevěný nábytek, který nás obklopuje celý život, se dozvídáme už jako děti. Dříve to bývala práce truhlářů a stolařů, dnes jej vyrábí hlavně v továrně. Ovšem Brit Gavin Munro zvolil jiný postup. Nábytek, který prodává, nechává vyrůst. V tom tvaru, jaký má požadovaný kus nábytku mít. Tam, kde by jiní měli jabloně, hrušně nebo vinnou révu, Gavinovi rostou židle.

Foto: Profimedia.cz

Gavin Munro s jednou ze židlí, které vypěstoval.

Článek

Čas, příroda a trpělivost, to jsou úhelné kameny zcela originálního výrobního postupu, jenž Brit zvolil na základě vlastních životních zkušeností. Prvním impulzem mu byla přerostlá bonsaj, které si všiml v dětství a jež mu svým tvarem připomínala židli. I o ní měl pak možnost přemýšlet během osmi let, jež strávil jako chlapec v nemocnici. Spoustu dní měl hlavu, krk a vrchní polovinu těla zafixované ve speciální kovové konstrukci, aby se mu narovnala páteř, kterou mu dvakrát operovali.

„Tehdy jsem se naučil trpělivosti. Bylo to dlouhé období, kdy jsem musel stát klidně, a tak jsem měl spoustu času pro pozorování a přemýšlení o tom, co se děje. A jen pár let po zahájení tohoto projektu kamarád poukázal na to, že vlastně musím vědět úplně přesně, jaké to je být několik let tvarován a roubován,” říká Gavin Munro.

Foto: Profimedia.cz

Takto vyrůstá židle.

Třetím důležitým momentem, jenž přivedl Gavina k nápadu tvarovat stromy už během růstu do podoby budoucího nábytku, bylo období jeho studií na univerzitě v San Francisku, kde se věnoval nábytkářskému designu. Tehdy vytvářel návrhy nábytku ze dřeva vyplaveného mořem. To pak spojoval dohromady a hledal, jak do sebe jednotlivé kousky co nejpřirozeněji zasadit. V té době mu definitivně přišlo na mysl, že by mělo být možné dřevo v požadovaných tvarech nechat rovnou vyrůstat.

Gavin se svou ženou začal prvními pokusy v roce 2006. Na dvou malých plochách vysadil první stromky a začal je tvarovat do podoby židlí. Už o dva roky později přikoupil další půdu a vysadil na 3000 stromků pro případ, že by jeho postup opravdu zafungoval. O další čtyři roky později dorostla první generace židlí. Za další rok následovala druhá generace a Gavin na základě nasbíraných poznatků mohl pokračovat s experimenty.

Foto: Profimedia.cz

Gavin stále experimentuje s tím, co všechno lze ze stromů vypěstovat.

Foto: Profimedia.cz

Takto rostou stínítka lamp.

Od roku 2014 Gavin začal tvarovat také stínítka k lampám. V současnosti jeho farma v Derbyshire nazvaná Full Grown (Výhradně vypěstované) produkuje v pravidelných intervalech jak židle, tak stínítka. Jak její zakladatel a majitel upozorňuje, nábytek takto „vyráběný” během svého vzniku produkuje kyslík, pohlcuje oxid uhličitý, nabízí útočiště ptákům a dalším živým tvorům, potravu rozličným druhům hmyzu. Jeho výroba je patrně jedinou na světě, která okolní přírodě výhradně prospívá a pomáhá.

Gavinovy židle je možné pravidelně vidět na nejrůznějších oborových přehlídkách, ať již designových, nebo čistě nábytkářských. Zájemci o jeho zboží se ovšem musí obrnit trpělivostí. Veškeré židle, které momentálně rostou, jsou totiž zamluvené až do roku 2030, stínítka do let 2024 až 2025. Nejbližší „sklizeň” židlí je naplánována na rozpětí let 2022 až 2023. Jejich cena začíná na hranici 10 000 liber, tedy 299 tisíc korun.

Anketa

Líbí se vám myšlenka pěstování nábytku přímo ze stromů?
Ano, to je vynikající nápad.
34 %
Ano, ale ne jako jediný způsob jeho výroby.
13,5 %
Nevím, je mi to jedno.
3,2 %
Nezdá se mi to.
3,7 %
Je to nesmysl. Nemá to širší využití.
45,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2015 čtenářů.

Jak se pěstuje židle

Každá židle začíná zasazením a důkladnou zálivkou stromků. Ty vytvoří později nohy, nebo naopak opěradlo židle. Stromky jsou připevněny k formě, která usměrňuje jejich růst do požadovaného tvaru. Tam, kde neroste větévka ve správném směru, vypomůže si autor nápadu roubováním. Jakmile po několika letech vznikne židle, je sklizena. Pak už ji zbývá jen mírně přihoblovat, aby byla hladká, opatřit povrchovou úpravou podle přání zákazníka a expedovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám