Hlavní obsah

Dům u laguny vytěžil ze složitého terénu maximum. Navíc ušetřil majitelům peníze

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parcela v kolumbijských horách, na níž architekti z ateliéru David Macias Arquitectura y Urbanismo navrhli vilu, nebyla ideální. Horský terén ponechával na pozemku jen velmi málo rovné plochy. Architekti tohoto nedostatku ale využili a vymysleli dům, jenž ze tří stran lemuje vytvořené jezírko. Navrhli jej navíc tak, aby nebylo nutné skoro vůbec sekat do skal, což klientům ušetřilo spoustu peněz.

Foto: Daniel Segura

Obytná zóna domu je rozdělena do dvou výškových úrovní.

Článek

Dům stojí ve svazích vesničky Villeta Cundinamarca ležící severozápadně od kolumbijské metropole Bogoty. Místo je v nadmořské výšce 850 metrů.

Velká svažitost terénu na parcele se zdála být původně velkým problémem. Architekti si však dokázali poradit, a pro majitele domu nakonec, po pečlivém vyměřování, našli dostatečně velkou a rovnou plochu. Lemovala dolík, v němž vytvořili jezírko. Do něj je pak svedena veškerá voda na pozemku v obdobích dešťů.

Poté, co architekti pečlivě vypočetli, kam až bude v těchto sezonách voda stoupat, mohli začít s kreslením vlastní budovy. Jezírko, v němž se voda okysličuje díky dvěma vodopádům, lemuje ze tří stran, byť na jedné, té, která směřuje do krajiny, je ve skutečnosti pouze nekonečný bazén.

Jak architekti poznamenávají, stavbu se jim podařilo navrhnout tak, aby bylo potřeba co nejméně sekat do skalnatého podloží, tím se samozřejmě snížily náklady na ni.

Foto: Daniel Segura

Obytné části domu vytvářejí přibližně tvar písmene T.

Vlastní obytná část má přibližně tvar písmene T, kde svislou část písmene zabírá společenská zóna tvořena obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní.

Kolmo na ni se doprava stáčí křídlo s ložnicemi a koupelnami a o několik schodů výše se stáčí doleva orientované křídlo, jež zabírá hlavní ložnice a její doprovodné místnosti.

Právě využití terénní nerovnosti si architekti opět pochvalují. Mohli tak ložnice jemně oddálit od denní zóny a zajistit jim větší klid. Ale především, nabídli jejich obyvatelům ten nejkrásnější výhled hned po probuzení, anebo jako poslední před usnutím. Vede do svažující se krajiny a přes již zmiňovaný nekonečný bazén. Tohoto efektu přitom autoři návrhu dosáhli bez nutnosti budovat dvoupodlažní dům.

Foto: David Macias

Půdorys domu

Betonová stavba s plochou 650 m² umístěná na pozemku o výměře 7825 m² má ploché střechy s velkými přesahy. Ty chrání interiér před zbytečným přehříváním v horkých dnech.

Architekti dům doplnili více či méně chráněnými terasami, jejichž prostor provázali téměř neviditelně s interiérem. Díky tomu celek nabízí prostředí s příjemnou atmosférou k odpočinku a rozjímání.

Anketa

Chtěli byste mít také v bezprostřední blízkosti svého domu vodu?
Ano, také to tak máme.
12,3 %
Ano, to bych si přál/a.
54,3 %
Možná ano. Záleželo by na konkrétních podmínkách parcely.
20,2 %
Spíše ne. Nebyl/a bych z toho klidný/á.
8,2 %
Ne, je to nebezpečné.
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1434 čtenářů.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají alespoň jednu ze stran na stejné úrovni s hladinou vody, která může (ale nemusí) přes ni přetékat. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je „nekonečná“.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící“ hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Bytový dům poutá pozornost nevšední fasádou

O tom, že bytové domy nemusí být jen nudné krabice, ale že mohou mít velmi zajímavý vzhled, učí názorným příkladem nejenom obyvatele španělské Malagy architekt...

Výběr článků

Načítám