Hlavní obsah
Obytná zóna domu je rozdělena do dvou výškových úrovní. Foto: Daniel Segura

Dům u laguny vytěžil ze složitého terénu maximum. Navíc ušetřil majitelům peníze

Parcela v kolumbijských horách, na níž architekti z ateliéru David Macias Arquitectura y Urbanismo navrhli vilu, nebyla ideální. Horský terén ponechával na pozemku jen velmi málo rovné plochy. Architekti tohoto nedostatku ale využili a vymysleli dům, jenž ze tří stran lemuje vytvořené jezírko. Navrhli jej navíc tak, aby nebylo nutné skoro vůbec sekat do skal, což klientům ušetřilo spoustu peněz.

Obytná zóna domu je rozdělena do dvou výškových úrovní. Foto: Daniel Segura
Dům u laguny vytěžil ze složitého terénu maximum. Navíc ušetřil majitelům peníze

Dům stojí ve svazích vesničky Villeta Cundinamarca ležící severozápadně od kolumbijské metropole Bogoty. Místo je v nadmořské výšce 850 metrů.

Velká svažitost terénu na parcele se zdála být původně velkým problémem. Architekti si však dokázali poradit, a pro majitele domu nakonec, po pečlivém vyměřování, našli dostatečně velkou a rovnou plochu. Lemovala dolík, v němž vytvořili jezírko. Do něj je pak svedena veškerá voda na pozemku v obdobích dešťů.

Poté, co architekti pečlivě vypočetli, kam až bude v těchto sezonách voda stoupat, mohli začít s kreslením vlastní budovy. Jezírko, v němž se voda okysličuje díky dvěma vodopádům, lemuje ze tří stran, byť na jedné, té, která směřuje do krajiny, je ve skutečnosti pouze nekonečný bazén.

Jak architekti poznamenávají, stavbu se jim podařilo navrhnout tak, aby bylo potřeba co nejméně sekat do skalnatého podloží, tím se samozřejmě snížily náklady na ni.

Obytné části domu vytvářejí přibližně tvar písmene T.

Foto: Daniel Segura

Vlastní obytná část má přibližně tvar písmene T, kde svislou část písmene zabírá společenská zóna tvořena obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní.

Kolmo na ni se doprava stáčí křídlo s ložnicemi a koupelnami a o několik schodů výše se stáčí doleva orientované křídlo, jež zabírá hlavní ložnice a její doprovodné místnosti.

Právě využití terénní nerovnosti si architekti opět pochvalují. Mohli tak ložnice jemně oddálit od denní zóny a zajistit jim větší klid. Ale především, nabídli jejich obyvatelům ten nejkrásnější výhled hned po probuzení, anebo jako poslední před usnutím. Vede do svažující se krajiny a přes již zmiňovaný nekonečný bazén. Tohoto efektu přitom autoři návrhu dosáhli bez nutnosti budovat dvoupodlažní dům.

Půdorys domu

Foto: David Macias

Betonová stavba s plochou 650 m² umístěná na pozemku o výměře 7825 m² má ploché střechy s velkými přesahy. Ty chrání interiér před zbytečným přehříváním v horkých dnech.

Architekti dům doplnili více či méně chráněnými terasami, jejichž prostor provázali téměř neviditelně s interiérem. Díky tomu celek nabízí prostředí s příjemnou atmosférou k odpočinku a rozjímání.

Anketa
Chtěli byste mít také v bezprostřední blízkosti svého domu vodu?
Ano, také to tak máme.
12.3 %
Ano, to bych si přál/a.
54.3 %
Možná ano. Záleželo by na konkrétních podmínkách parcely.
20.2 %
Spíše ne. Nebyl/a bych z toho klidný/á.
8.3 %
Ne, je to nebezpečné.
4.9 %
Celkem hlasovalo 1426 čtenářů.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají jednu ze stran ukrytou pod vodou přetékající ven. Obvykle jsou umístěné na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je nekonečná.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící” hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků