Hlavní obsah

Dům složený ze tří čtverců je ztělesněním romantických představ o severském bydlení

Novinky, Jana Nesvadbová

Trojice propojených čtverců tvoří nenápadný dům v Jižním Savu ve Finsku. Stavba, jejímiž autory jsou architekti ze Studia Puisto Architects, stojí na jižním okraji jednoho z četných jezer, jimiž je oblast proslulá. Za zády má jako pevnou přírodní hradbu smrkový les, zatímco před ní se za řadou bříz rozkládá vodní plocha.

Foto: Marc Goodwin, Archmospheres

Dům má půdorys ve tvaru tří propojených čtverců.

Článek

Lví podíl na romantické atmosféře domu má bezpochyby nádherný pozemek, jenž se mírně svažuje ke břehu jezera Saimaa. Z jedné strany je chráněn smrkovým lesem, ze druhé pak vodou.

Jak říkají architekti, umístění domu bylo dáno výhradně otázkou, odkud bude nejhezčí výhled a jak moc daleko z něj bude k jezeru. Většina fasády směřující k vodě je ponechaná otevřená, naopak na straně směřující k nejbližším sousedům a také tam, kde by se naskýtal pohled pouze do hustého podrostu, je z větší části uzavřená.

Vlastní dům, navzdory netypickému půdorysu tvořenému trojicí propojených čtverců, je uspořádaný velice logicky. Srdcem domova je velký centrální čtverec, v němž je hlavní společenský prostor, dlouhá, lineárně řešená kuchyň a trojice pokojů.

Foto: Marc Goodwin, Archmospheres

Na fasádě je přesně stanovený pruh o výšce 2,3 metru, kde je pouze sklo nebo dřevo. Vše nad a pod tímto pásem je obloženo falcovaným plechem.

V menším čtverci, blíže hlavnímu vchodu do domu, je garáž a technické zázemí stavby. Na protilehlé straně je čtverec se saunou a veškerým zázemím pro ni. Na saunu, stejně jako na obývací pokoj, navazuje v exteriéru dřevěná terasa zakončená menším krytým bazénem, rovněž čtvercového tvaru.

Zajímavostí při volbě materiálů použitých na domě je dodržení výšky 2,3 metru. Vše, co je v rozpětí od podlahy až do této výšky, je buď ze skla, nebo ze dřeva. To je natřeno olejovou černou barvou. Vše, co je na fasádě pod a nad tímto rozmezím, je obloženo zinkovým plechem.

Přehledná je rovněž paleta materiálů použitých v interiéru. Dřevěné jádro má povrchy z olejovaného ořešáku, veškeré další dřevěné povrchy ať již stěny, nebo stropy jsou z černě olejované borovice a podlahy z černě olejovaného dubu se závěrečnou voskovou úpravou.

Sauna a koupelna jsou pak obkládané olší ošetřenou parafínovým olejem. Pouze ve sprše jsou stěny obložené klasicky keramikou, jejíž dezén odpovídá okolnímu dřevu.

Foto: Marc Goodwin, Archmospheres

Zadní část domu je otevřená mnohem méně než čelní.

Jak architekti podotýkají, dům využívá v plné míře denního světla, nebojí se ovšem ani stínu a tmavých odstínů. Nabízí tak během dne místa, kdy si majitelé mohou plně užívat slunce, ale zároveň i temnější kouty, kde se člověk může stočit do klubka a užívat si naprostého soukromí.

Dům je postaven jako dřevostavba s izolací z dřevité vlny aplikovanou na všech stěnách, podlahách i střeše. Interiér je vyhříván geotermálně, má podlahové vytápění a elektricky ohřívaná okna. Celková zastavěná plocha je 165 čtverečních metrů.

Anketa

Líbilo by se vám mít dům blízko lesa a jezera?
Ano, to je moc hezké!
82,8 %
Ano, ale stačila by mi i jen blízkost jednoho z toho.
6,9 %
Nevím, je mi to jedno.
1,9 %
Spíše ne, maximálně jedno z toho.
3,1 %
Ne, upřednostňuji město.
5,3 %
Celkem hlasovalo 3429 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám