Hlavní obsah

Dejte domovu styl, který vás bude bavit

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendy v barvách, materiálech, ve vybavení a uspořádání interiéru se mění tak rychle, že s nimi sotva budeme držet krok. Nejdůležitější je, abychom žili v prostředí, v němž se cítíme nejlépe. Jak na to?

Foto: Tchibo

O stylu svého domova rozhodneme sami, nebo se obrátíme na bytového návrháře. V obou případech pro lepší kontrolu pracujeme s předem daným rozpočtem.

Článek

S řešením dispozice bytu, s výběrem barev, materiálů, nábytku, podlahy, schodiště, osvětlení a drobných doplňků nám může pomoci bytový návrhář.

Když si nevíte rady

S bytovým designérem si musíme padnout do oka. Důležitá je jeho schopnost naslouchat i klást správné otázky, díky nimž vystihne potřeby, vkus klienta, ale i charakter a možnosti obývaného prostoru. Ten řeší komplexně, nezapomíná však ani na specifické detaily.

Představivosti zákazníka napomohou různé metody vizualizací, pracující s prostorovým uspořádáním konkrétních místností, s rozmístěním nábytku i barevným provedením, např. počítačové 3D vizualizace, modely, kresby zhotovené v menším měřítku se vzorky použitých materiálů a barev od podlahy až po schéma osvětlení.

Sazby za hodinovou konzultaci se hodně liší, pohybují se od 500 Kč podle náročnosti projektu. Kompletní návrh jedné místnosti včetně vybavení a řešení dispozic může stát 5000 Kč i více.

Zkuste to sami

Věříme-li svému estetickému cítění, zvolíme vlastní cestu. Vytvoříme na archu milimetrového papíru plánovací půdorys místností a pohybujeme s vystříhanými půdorysy konkrétního nábytku tak dlouho, dokud nebudeme s jeho rozmístěním spokojeni.

Foto: Quick step

Investice do podlah, oken a dveří se vždy vyplatí, vybíráme raději kvalitní.

Foto: Asko nábytek

Nadčasový nábytek se vyplatí – velká rohová sedací souprava je pro vícečetnou rodinu jako stvořená, navíc svým tvarem definuje obývací prostor.

Jestliže si nejsme jisti kombinacemi barev, materiálů apod., umístíme jejich vzorky na nástěnku a uvidíme sami, jak spolu ladí. Při výběru produktů máme u některých výrobců na jejich webových stránkách k dispozici 3D plánovače a konfigurátory, díky nimž si vyzkoušíme řešení sobě na míru s konkrétními produkty.

Zjistíme třeba, jak uspořádat koupelnu, barevně sladíme vybrané dveře s podlahou a s ostatním vybavením. Vybírat můžeme také podle našeho rozpočtu.

Na internetu lze najít softwary, které pomohou s tvorbou plánu interiéru, s jeho vybavením a převedením do 3D modelu.

Šestero základních pravidel

Vlastní navrhování interiéru usnadní a urychlí znalost několika základních pravidel bytového designu. Která to jsou?

Zvažte investice

Pro většinu lidí nemá význam investovat vysoké částky do pomíjivých trendových záležitostí. V průběhu let oceníme spíše kvalitní vytápění, podlahy, schodiště, okna, obklady, dveře, kuchyňskou linku, sanitu v koupelně, úsporné spotřebiče opravitelné i po záruce, zkrátka vše, co může zůstat neměnné několik let.

Foto: Asko nábytek

Pohovka s boční opěrkou Roy je rozkládací, vystačíme si v ní v malém bytě pro mladou dvojici nebo seniory.

Foto: Hornbach

Hledáme-li při tvorbě interiéru vlastní styl vsadíme na bílou nebo šedou barvu, případně odstíny zemitých barev, které snadno oživíme odvážnějšími doplňky.

Co využijete

Potřebuje vaše početná rodina hodně skříní a další úložné prostory včetně velké knihovny? Možná stačí pár polic, dvoumístná pohovka namísto velké rozkládací, nebo pár křesel, pokud již děti dospěly a nenocují u vás, když přijdou na návštěvu.

Vystačíme si v koupelně s umyvadlem a se sprchovým koutem, nebo s vanou, případně s vanou se zástěnou?

Vyžaduje atypický prostor v kuchyni linku na míru? Možná ale najdeme vyhovující typovou linku nebo ji seskládáme z modulů. Potrpíme-li si přece jen na něco stylového, zvolíme raději výrazný solitér, jako jsou křeslo, osvětlení, komoda, než několik neužitečných drobných excentrických dekorací.

Myslete na prostor

Nemá význam kupovat nábytek z masivu pro byt o 35 m2. Do malého bytu volíme úložné skříně využívající celou výšku stěny a subtilnější, vzdušný nábytek, pokud možno multifunkční a rozkládací, např. stolky, pohovky, židle.

Ve větším prostoru se můžeme rozmáchnout, ovšem vkusně, nemusíme ho zaplnit celý, vsadíme na masivnější či vzhledově dominantní solitéry.

Ke zmenšení velkých místností použijeme předěly z policových dílů, ze sádrokartonových polopříček, z kratšího dílu pohovky tvaru písmene L.

K optickému zmenšení poslouží optické předěly – barevné, s využitím malby, obkladů, nebo tapet. Nezapomeneme na osvětlení prostoru, k místům nejdále od oken volíme více doplňkových svítidel k centrálnímu osvětlení.

Vsaďte na soulad

Harmonie nemusí být vůbec nudná. Začátečníkům vyhovují neutrální barvy, nejlépe bílá, smetanová, šedá, nebo teplé zemité odstíny, a to u podlahové krytiny, na obkladech, na stěnách i u nábytku.

Výraznějšími barvami a vzory můžeme překvapit na několika zdobných prvcích obkladů, u menších koberců, v bytových doplňcích, jako jsou závěsy, polštáře, stínění, ale i vystavené nádobí, dekorace, stolní lampy.

Podobně jsme věrní jen jednomu materiálu (dřevo, jeho imitace), anebo zajímavým spojením typu dřevo a kov, kov a sklo.

Foto: JAP Future

Ve frekventovaných zónách obvykle potřebujeme podpořit aktivitu – pomohou dynamické barvy a volnější průchozí prostor.

Foto: Möbelix

Masivní a exotický nábytek včetně nápadného bytového textilu patří do velkých prostor.

Zvažte klid i pohyb

Tak jako se mění naše tempo během dne, také interiér má svůj rytmus. Kde potřebujeme podpořit aktivitu, volíme asymetrii, hřejivé barevné odstíny, živější vzory a volnější průchozí zóny.

Naopak v relaxačních částech bytu spoléháme na pastelové odstíny, v ložnici to může být i chladnější modrá, zelená. Z materiálů vítězí měkké hebké doplňky od koberce po křesílko typu ušák, polštáře a lůžkoviny.

Co rychle změníte

Bílý nátěr stěn můžeme po zabydlení nahradit za dva tři roky odvážnější výraznější výmalbou, včetně tapet.

Ještě rychleji a poměrně levně obměníme různé dekorace, samolepicí obrázky, obrazy, zarámované fotografie, nástěnné hodiny, věšák v předsíni, reprobedny, přehrávače, varnou konvici, prostírání, ručníky, bytový textil, nebo přesuneme kusy nábytku.

Foto: Möbelix

Vzdušné subtilnější vybavení a světlé barvy odlehčí prostory menších rozměrů.

Foto: Hornbach

Bytelné schodiště a kvalitní dlažba zůstanou neměnné po řadu let, prostor snadno obměníme volbou nové tapety a jinými obrazy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám