Hlavní obsah
Na podlahách byly ponechány zachovalé původní parkety. Foto: Jiří Ernest

Bytu po rekonstrukci vévodí střídmost a noblesa starých časů

Srdce vždycky poskočí, když uvidíte interiér starého bytu, který majitelé zrekonstruovali s citem a úctou k charakteru historické stavby. Tady se to opět povedlo na jedničku.

Na podlahách byly ponechány zachovalé původní parkety. Foto: Jiří Ernest
Bytu po rekonstrukci vévodí střídmost a noblesa starých časů

Úžasnou atmosféru prvorepublikového bytu v centru Brna rušila skutečnost, že má toaletu umístěnou na chodbě, a ještě k tomu společnou pro dva byty.

S tím bylo potřeba něco udělat a také mírně upravit dispozici bytu, aby lépe vyhovovala nárokům nově příchozích, jimiž byli mladí manželé s malou dcerkou a dvěma psy.

Původní dispozice bytu o rozloze 65 m2 byla 2+1. Byt neměl ústřední topení a vytápělo se pouze přímotopy. Rekonstrukce se ujala architektka Veronika Zimková ze studia Magion architekti, která už s majitelem spolupracovala na rekonstrukci předchozího bytu a s majitelkou nově také na její kavárně.

Na retro vlně

Hlavním zadáním pro architektku bylo navrhnout plnohodnotný a komfortní byt s koupelnou a toaletou. Barevný koncept a styl vyplynul postupně v průběhu společného návrhu interiéru.

Noblesnímu bytu sluší tak trochu retro styl, a tak si majitelka vybrala keramické retro vypínače, stylový radiátor do pokoje, výrazný růžový obklad do kuchyně, do koupelny tradiční bílý obklad s černou spárou.

Na podlahách byly ponechány zachovalé původní parkety, v ložnici jsou položené nové dubové parkety. I když bourání a stavební práce byly relativně malé, velkou proměnou prošla zdravotechnika a vytápění, nové jsou veškeré elektroinstalace.

V nově určené dispozici 3+kk je páteří bytu chodba s vysokými úložnými skříněmi z březové překližky, v nichž je ukrytá i pračka, sušička, vestavný koš na prádlo, kotel a bojler. Hlavní místností je obývací pokoj spojený s kuchyní, na jejíž pultík navazuje jídelní stůl.

Obývací část zdobí pod oknem industriální retro radiátor, jednu celou zeď vyplňuje na míru vyráběná knihovna, nad níž je ve stropě místo televize zabudované promítací plátno. U protější stěny je postavená pohovka.

Z kuchyňské části této místnosti se vstupuje do koupelny, kam se vešla toaleta, menší vana a velkorysá sprcha s prosvětleným skleněným stropem, vzniklým z původního světlíku. Dalšími místnostmi jsou dětský pokoj a menší ložnice.

Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků