Hlavní obsah

Bytu po rekonstrukci vévodí střídmost a noblesa starých časů

Srdce vždycky poskočí, když uvidíte interiér starého bytu, který majitelé zrekonstruovali s citem a úctou k charakteru historické stavby. Tady se to opět povedlo na jedničku.

Foto: Jiří Ernest

Na podlahách byly ponechány zachovalé původní parkety.

Článek

Úžasnou atmosféru prvorepublikového bytu v centru Brna rušila skutečnost, že má toaletu umístěnou na chodbě, a ještě k tomu společnou pro dva byty.

S tím bylo potřeba něco udělat a také mírně upravit dispozici bytu, aby lépe vyhovovala nárokům nově příchozích, jimiž byli mladí manželé s malou dcerkou a dvěma psy.

Původní dispozice bytu o rozloze 65 m2 byla 2+1. Byt neměl ústřední topení a vytápělo se pouze přímotopy. Rekonstrukce se ujala architektka Veronika Zimková ze studia Magion architekti, která už s majitelem spolupracovala na rekonstrukci předchozího bytu a s majitelkou nově také na její kavárně.

Na retro vlně

Hlavním zadáním pro architektku bylo navrhnout plnohodnotný a komfortní byt s koupelnou a toaletou. Barevný koncept a styl vyplynul postupně v průběhu společného návrhu interiéru.

Noblesnímu bytu sluší tak trochu retro styl, a tak si majitelka vybrala keramické retro vypínače, stylový radiátor do pokoje, výrazný růžový obklad do kuchyně, do koupelny tradiční bílý obklad s černou spárou.

Na podlahách byly ponechány zachovalé původní parkety, v ložnici jsou položené nové dubové parkety. I když bourání a stavební práce byly relativně malé, velkou proměnou prošla zdravotechnika a vytápění, nové jsou veškeré elektroinstalace.

Dominantou zrekonstruovaného domu se stal nepravidelně děravý nábytek

Tipy a trendy

V nově určené dispozici 3+kk je páteří bytu chodba s vysokými úložnými skříněmi z březové překližky, v nichž je ukrytá i pračka, sušička, vestavný koš na prádlo, kotel a bojler. Hlavní místností je obývací pokoj spojený s kuchyní, na jejíž pultík navazuje jídelní stůl.

Obývací část zdobí pod oknem industriální retro radiátor, jednu celou zeď vyplňuje na míru vyráběná knihovna, nad níž je ve stropě místo televize zabudované promítací plátno. U protější stěny je postavená pohovka.

Z kuchyňské části této místnosti se vstupuje do koupelny, kam se vešla toaleta, menší vana a velkorysá sprcha s prosvětleným skleněným stropem, vzniklým z původního světlíku. Dalšími místnostmi jsou dětský pokoj a menší ložnice.

Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Proměna bytu se podařila až na druhý pokus

Majitelé bytu v brazilském São Paulu neměli zpočátku štěstí na architekty. Nechali si rekonstruovat a upravit byt ve vile Olímpia, ovšem s výsledkem nebyli...

Výběr článků

Načítám