Hlavní obsah

Zpátky do lesů. Australští nadšenci vyzývají k odpočinku v domcích uprostřed přírody

Novinky, Jana Nesvadbová

Skupina australských designérů a nadšenců se rozhodla vyjít vstříc potřebě lidí, na něž už příliš doléhá tlak hektického života v moderních městech. Navrhli a nechali ručně vyrobit minidomky na přívěsech za automobil, které umístili v lesích zhruba hodinu od Adelaide či Melbourne.

Foto: Nic Hamilton Photography

Velká okna jsou jedním z charakteristických prvků chatek.

Článek

Veliká okna, pečlivé řemeslné zpracování a spousta prostoru. Tak vypadají domky, které nesou nápaditý název CABN. Zkratka připomíná anglické slovo cabin, tedy chatu.

Domky mají různou podobu, postavené jsou na podvozku přívěsu za auto. Jejich šířka je 2,5 metru, délka pět metrů. Všechny jsou off-grid, tj. používají pouze elektřinu z vlastních solárních panelů a primárně dešťovou vodu, kterou si samy zachytí.

V každém domku, z nichž některé mají loft, je minimálně velké lůžko pro dva, kuchyňka vybavená dřezem a sporákem se dvěma plotýnkami, toaleta a sprcha, kamínka na zatopení v chladných dnech a větráky či rolety pro stínění oken v horku.

Foto: Isaac Freeman

Kombinace černé a medové barvy je jedním z rysů, jimiž se vyznačuje většina příbytků.

Ačkoli každý z domků vypadá trochu jinak, je na nich patrný stejný rukopis autorů.

Na všech je možné najít výrazné prvky v černé barvě, všechny mají velká okna přivádějící dovnitř hodně světla, díky čemuž se člověk uvnitř necítí stísněně.

Malá chatka střechu a zdi má i nemá

Tipy a trendy

Domky, jichž je v tuto chvíli pět na třech různých místech Austrálie, jsou autoři schopni vyrobit znovu, a tak těm lidem, kteří si chtějí pobyt v přírodě bez dosahu civilizace dopřávat pravidelně, nabízejí možnost nechat si takový na zakázku postavit. Jeho cena pak samozřejmě závisí na vybavení.

Provozovatelé minidomků berou své poslání poskytovat lidem možnost vypřáhnutí z každodenního shonu velice vážně. Začínají už tím, že konkrétní polohu každého z domků před svým klientem do poslední chvíle tají. I cesta k němu je tak svým způsobem dobrodružství. Zároveň ani v jednom domku není wifi. „Děláme vám službu. Poděkujete nám později,” poznamenávají na toto téma stroze.

Ptačí budky pro lidi můžou být i tam, kde žádné jiné budovy neobstojí

Tipy a trendy

V neposlední řadě pak obyvatelům chatek, kteří jsou zvyklí výhradně na městské prostředí, zanechávají ještě radu, či přesněji varování ohledně velice specifického prostředí, jímž je australská divočina: „Pokud se to hýbe, nevšímejte si toho. Pokud to není možné, utíkejte. Hodně rychle.”

Anketa

Láká vás představa "útěku z města"?
Ano, neustále.
66,2 %
Ano, občas mě to napadne.
25,2 %
Nejsem si jistý/á.
1,8 %
Spíše ne.
2,7 %
Ne, vůbec.
4,1 %
Celkem hlasovalo 734 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Výběr článků

Načítám