Hlavní obsah

Bydlení mezi včelami nabízí neopakovatelný zážitek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se italský včelař a majitel olivové farmy Rocco Filomeno z jižní Itálie zabýval s přáteli otázkou, jak zvýšit povědomí o své vesničce Grottole, napadlo jej využít k tomu svá včelstva. S víc než dvacítkou dobrovolníků vybudovali unikátní příbytek, který návštěvník sdílí společně s více než milionem včel.

Foto: Profimedia.cz

Příbytek je čistou dřevostavbou.

Článek

Vesnička Grotttole se potýká s problémem, který znají i mnohé české vesnice – s postupující modernizací a odlivem mladých lidí do měst se začíná zapomínat na její historii a tradiční způsoby života v ní. O její propagaci se proto stará nevládní organizace Wonder Grottole (Zázrak Grottole).

Právě její činnost vnukla místnímu včelaři Roccovi Filomenovi myšlenku, že existuje něco, čím by vlastně mohl své domovině také pomoci a zároveň zvýšil povědomí o významu včel a nutnosti je chránit. Má olivovou farmu, kde včely chová.

Společně s architektem Davidem Tagliabuem z ateliéru Metrocubo vymysleli jednoduchý dřevěný příbytek, o nějž by se návštěvníci vesničky mohli dělit společně s tímto užitečným hmyzem.

Už tvar domu je atypický, v příčném řezu jde o lichoběžník, jehož strany se s rostoucí výškou k sobě přibližují. Samonosná konstrukce stavby je z jedlového a březového dřeva, přičemž její fasády zdobí hrázdění.

Včely přinášejí včelaři radost, med je až přidaná hodnota

Jak na to

Zatímco lidé obývají interiér, který je zařízený jako jednoduchý pokoj se dvěma jednolůžky bez koupelny, z vnější strany je do stěn zakomponováno devět úlů, kde bydlí včelstva.

Stěny jsou navíc duté, aby se tudy včely mohly volně pohybovat. (Jejich proniknutí dovnitř brání speciální folie.) Celým interiérem se tak neustále line uklidňující bzukot.

Zajímavostí, která umožňuje hostům obzvláště zblízka nahlédnout do života včel, je prosklený „diamant”, zasazený do stropu příbytku. Ten nad střechou pokračuje v podobě dřevěné pyramidy a celý slouží opět jako úl. Člověk v něm může pozorovat včely opravdu zblízka, a přitom bez rizika, že by byl pobodán.

Pítko pro včely a hmyz zvládne každý. Pomocníci na zahradě vám budou vděční

Jak na to

Čistokrevná dřevostavba nazvaná vtipně Air Bee & Bee, jíž Rocco postavil společně s 25 dobrovolníky a designérkou Mariellou Gentileovou během 35 dnů, vyšla v přepočtu na něco kolem 390 tisíc korun, přičemž Roccovi se ji podařilo zafinancovat prostřednictvím crowdfundingu. Cena za noc se pohybuje okolo 4000 korun.

Anketa

Líbilo by se vám sdílet příbytek se včelami?
Ano, to musí být příjemné a uklidňující.
58,2 %
Patrně ano, kdybych měl/a jistotu, že mě nebodnou.
7,5 %
Neumím si to představit.
5,3 %
Raději ne.
3,4 %
Ne, to mě opravdu neláká.
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2488 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Přilákejte včely do zahrady

Když se sluníčko konečně osmělí, vylétnou do světa první včelky a spolu s nimi také přezimující čmeláčí a vosí královny. Cíl mají jediný: najít potravu. Nektar...

Včely patří do každé zahrady

„Nejkrásněji je tam, kde zní spokojený bzukot včel a voní úly,“ říká vášnivá včelařka Blanka Halasová. Pozvěte tyhle neúnavné hmyzí pomocníky i k sobě na...

Výběr článků

Načítám