Hlavní obsah

Art-decové starožitnosti do interiéru představuje veletrh Antique

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácné interiérové kousky představuje Novoměstská radnice v Praze. Nádobí, nábytek i drobné dekorace ve stylu art-deca přivezli a vystavovatelé z celé České republiky. Art-deco je jedním ze stylů, který interiérovému designu opravdu fandil, a tak je co obdivovat.

Článek

Letošní největší přehlídka zajímavých starožitných předmětů z antiků je věnována univerzálnímu stylu Art deco. Tento dekorativní styl odkazuje k futurismu, kubismu i secesi a získal si oblibu v běžných městských domácnostech.

"Byl to poslední komplexní styl, který zahrnul všechny oblasti umění a pronikl od luxusních věcí až do běžných užitkových předmětů. Tento styl je velmi poutavý, pohledný a velmi módní," říká Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků, jež veletrh Antique pořádá.

Zrodil se z hospodářské krize ve 20. letech. Z krize vzniklo něco zábavného, barevného a hezkého jako Art-decový styl. Proto jsme se rozhodli tento styl vypíchnout s tím, že všechno zlé je pro něco dobré," dodává Šustková.

"Ve své době tento styl zasáhl všechny složky každodenního života, dokázal se prosadit v modelech slavných návrhářů i v sériové výrobě, při výrobě drahocenných porcelánových figur i levného nádobí, v návrzích nejdražších šperků od Cartiera i v masové výrobě bižuterie,“ tvrdí Šustková.

Ze zajímavostí v oblasti interiérových kusů bude k vidění unikátní art-decový psací stůl. Je to zajímavost, protože art-decového nábytku není tolik. Stůl je navíc zdařile zrestaurován.

V rámci veletrhu uděluje odborná komise ocenění za nejlepší expozici a nabídku. Loni tuto cenu získaly Starožitnosti Michal Jankovský. Ocenění je udělováno pro prestiž. Finanční zvýhodnění pronájmu prostoru na veletrhu pro oceněné vystavovatele organizátoři nenabízí.

Falzifikáty se objevují u skla, obrazů, ale i u nábytku

Odborníci různých specializací dozorují nad expozicemi a jejich úkolem je odhalovat případné falzifikáty. Nejvíce problematické jsou obrazy a sklo. V minulých letech byly vystavovány i napodobeniny historického nábytku. Aby se to neopakovalo, v dozoru veletrhu fungují hned dva restaurátoři nábytku. Často se předělává starý nábytek na jiný, než jakým původně byl.

V oblasti nábytku sběratelé vyžadují nábytek kvalitně a dobře zrestaurovaný. Preferují dobrý uživatelský stav. Nábytek musí být v takovém stavu, aby mohl být prakticky ihned fungovat v domácnosti.

O art-deco je dnes u starožitníků zájem. Žádost po kvalitě převyšuje kvantitu prodejů. Už se tolik neprodávají levné drobnosti. "Díky ryzí a současně promyšlené jednoduchosti, nádechu luxusu a naprosté preciznosti zpracování neztrácí Art Deco mezi sběrateli oblibu ani po letech," říká Šustková, která má české sběratele za často velmi vzdělané osoby.

Organizátoři očekávají, že přijde přes sedm tisíc návštěvníků. Doufají, že veletrh budou chápat i jako kulturní akci podobnou výstavě. Akce slouží i jako platforma pro porovnávání cen starožitníků, ale i pro informaci veřejnosti o cenách kusů, které vlastní.

Veletrh můžete navštívit až do 14. listopadu na adrese Novoměstská radnice, Karlovo náměstí 1/23, Praha 2. Otevřeno je od 10 do 19 hodin. Za základní vstupné dáte 90 Kč, snížené vstupné vyjde na 70 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám