Hlavní obsah

Areál Flemmichovy vily v Krnově čeká proměna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Ke 140. narozeninám si památkově chráněná Flemmichova vila v Krnově na Bruntálsku pořídila vytoužený dárek. Městské muzeum, které zde funguje, konečně získalo všechny hospodářské budovy v areálu zahrady vily. Nyní je může využít pro depozitáře, kterých má nedostatek. Navíc se chystá i rekonstrukce celé zahrady a historického skleníku s pozoruhodnou konstrukcí a výtopným systémem.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pohled ze zahrady na Flemmichovu vilu.

Článek

Neoklasicistní vilu si na Hlubčické ulici nechal v letech 1914–1917 zbudovat jako rodinné sídlo místní textilní továrník Theodor Flemmich. Dům s celým areálem a hospodářskými objekty projektoval vídeňský architekt Otto Prutscher. Budovy již prošly částečnou rekonstrukcí, avšak historický skleník s kašnou a pítkem na oživení stále čekají.

„Naštěstí přežily i dobu, kdy zde fungoval kojenecký ústav. Ten na zahradě ještě připomíná houpačka. Rádi bychom ji tu nechali jako připomínku té doby,“ řekla Právu vedoucí Městského muzea Krnov Ľubica Mezerová.

Zikmundova vila se pro veřejnost otevře od září

Cestování

Dodala, že muzeum má přes 23 tisíc sbírkových předmětů. „Nyní pro ně máme další místo, protože se odsud odstěhovala sociální firma Slezské diakonie Chrpa. Takže objekty u vily využijeme jako depozitáře,“ usmívala se vedoucí. Nejprve ale musí projít drobnějšími opravami.

Chystá se studie na rekonstrukci zahrady

Navíc i zahrada, která obklopuje Flemmichovu vilu, si už opravdu zaslouží revitalizaci. Povrchy cest, mobiliář, ale i kašna, pítko a skleník jsou zanedbané. Také samotná zeleň potřebuje oživit. Podle Mezerové se už domlouvá proměna zahrady s městem.

Městský dům Ferdinanda Hracha je inspirován palácovou architekturou

Tipy a trendy

„Letos bychom chtěli zadat studii na rekonstrukci zahrady. Ta by si měla zachovat historický ráz, ale zároveň by měla být vhodná pro pořádání kulturních akcí. Studie např. navrhne možnosti obnovení vodních prvků a zváží doplnění osvětlení. Její součástí je rovněž kvalitní geodetické zaměření,“ uvedl Dušan Martiník z krnovského oddělení komunálních služeb. Studie bude podkladem pro vznik projektové dokumentace.

Samotný historický skleník však není součástí studie a bude se řešit samostatně. „V plánu je jeho celková obnova, počítáme s návratem k původnímu využití. Rozdělen bude na tři části. Lapidárium, studený skleník s výukovými programy v oblasti pěstování rostlin a teplý skleník s exotickými rostlinami,“ upřesnila Mezerová. Vzhledem k tomu, že záchrana historického skleníku bude nákladná, hledá nyní město dotační příležitosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám