Hlavní obsah

Zikmundova vila se pro veřejnost otevře od září

Jako by se ve zlínské vile nedávno zesnulého cestovatele Miroslava Zikmunda zastavil čas. I několik let po jeho přestěhování k partnerce na druhou stranu města je vše na svém místě. I po jeho skonu 1. prosince 2021 ve věku 102 let. Vše je, jak bylo, pracovní stůl, knihy, obrazy, cenné předměty z jeho výprav. A bude i nadále.

Foto: Aleš Fuksa , Právo

Majitel Zikmundovy vily Čestmír Vančura vysvětluje novinářům další směřování zlínské architektonické památky.

Článek

Od známého cestovatele koupil vilu, která je kulturní památkou, podnikatel Čestmír Vančura. Založil Nadační fond Zikmundova vila a již v září by se mohli návštěvníci dočkat první pravidelné prohlídky.

Nepůjde však o tradiční výstavní prostor s otevírací dobou šesti dnů v týdnu mimo pondělí. Pouze jediný den v měsíci bude určen pro čtyři návštěvnické skupiny po šesti lidech, řekli Vančura i ředitelka nadačního fondu Magdaléna Hladká.

Otevřeno jednou měsíčně

Zikmundova vila přitahuje fanoušky cestování i architekty, prohlídky budou komentované. „V rámci pilotního provozu počítáme s jedním prohlídkovým dnem v měsíci. Vstup bude, stejně jako například v brněnské vile Tugendhat, možný po rezervaci předem,“ uvedla Hladká. Zájem o prohlídky se očekává velký, již nyní se o vilu zajímá spousta lidí.

Tajemný Modrý dům se úplně poprvé otevřel veřejnosti

Cestování

Podle Vančury však i s ohledem na Zikmundovo přání není cílem z vily udělat centrum hromadných návštěv. „Chceme zachovat intimitu prostředí,“ vysvětlil Právu Vančura. Lidé si budou moci prohlédnout společenské prostory domu, do některých osobních prostor v patře domu zřejmě jen nahlédnou, například do pracovny. Počítá se také s besedami.

Nadační fond nyní získal z Fondů EHP, na nichž se podílejí Norsko, Lichtenštejnsko a Island, 3,5 milionu korun na přiblížení vily návštěvníkům. „Lidé se budou moci seznámit s domovem Miroslava Zikmunda, ale i s osobností Thora Heyerdahla, o jehož odkaz se stará náš partner, Muzeum Kon-Tiki. Věřím, že z této společnosti by měl Mirek radost,“ řekl Vančura.

Dotace pomohou stabilizovat chod, údržbu a propagaci vily. Přispějí také ke správě sbírek z cest, které Zikmund ve vile měl. Díky Technologickému inovačnímu centru se budou moci do vily podívat i lidé se sníženou pohyblivostí, a to prostřednictvím virtuální reality.

Spolupráce s norským muzeem Kon-Tiki

Ve spolupráci s muzeem Kon-Tiki vzniknou dvě výstavy, expozici o Jiřím Hanzelkovi a Zikmundovi si lidé prohlédnou v Norsku, v Zikmundově vile bude výstava o Heyerdahlovi.

Hanzelku a Zikmunda spojuje s norským cestovatelem Heyerdahlem rok 1947, kdy se Hanzelka se Zikmundem vydali na svou výpravu do Afriky a Jižní Ameriky a Heyerdahl zahájil expedici Kon-Tiki. „Obě výpravy měly společný vedlejší cíl: sblížit lidi tím, že nám přinesou příběhy ze svých cest,“ sdělila na dálku Liv Heyerdahlová, vnučka cestovatele Heyerdahla a ředitelka Muzea Kon-Tiki.

Inspirace Zikmundem: Afrikou po stopách slavných cestovatelů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám