Hlavní obsah

Zašlý prvorepublikový dům proměnili v zářící moderní domov

Když jsme prvorepublikový víkendový dům poprvé viděli, nevypadal jako dnes. Byl zatížen nánosy, které se na něj v průběhu let nalepily, a jeho prvorepubliková jiskra byla dávno pryč. Dnes už vila opět září.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Střecha i fasáda mají obdobný charakter jako před začátkem rekonstrukce.

Článek

Pro paní Grétu byla s domovem od malička spojená vůně zkaramelizovaného cukru a ovocných šťáv, která se prolínala odérem čerstvě zalitých kytek v zimní zahradě, kde se také ovocné koláče servírovaly.

V neposlední řadě byla součástí vůně domova zatuchlina starého papíru průvodcovských knížek snad z celého světa. Ty tiše a bez hnutí snad desítky let spočívaly v knihovně v obýváku a připomínaly cesty tehdy ještě mladých rodičů do dnes již neexistujících států. Dnes je to jinak.

Statné borovice se rozpínají nad střechou a stříbrné praporky světla se odrážejí od vodní hladiny do zimní zahrady s fíkusem. Z dálky je slyšet projíždějící vlak a sem tam zavane vůně řeky, která se proplétá údolím nedaleko od domu.

Dispoziční řešení

Architektonické řešení je založeno na očištění stávajícího rodinného domu od nevhodné přístavby garáže. Místo garáže je navržena jednoduchá hmotu vstupu, která nenaruší charakter rodinné vily.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Vstup se zádveřím

Kryté stání se sjezdem na komunikaci je v projektu umístěno na hranici pozemku a je přístupné po nově upravované pěší cestě k hlavnímu vstupu do domu i na stávající terasu. Dále byla provedena rekonstrukce stávajícího oplocení v délce 47,5 m směrem do ulice.

V interiéru rodinného domu jsou navrženy dispoziční změny, které vyžadovaly zvětšení některých otvorů v nosných stěnách, vybourání některých příček a zvětšení otvorů na fasádě směrem do zahrady.

Charakter a hlavní hmota domu byly zachovány. Návrh v exteriéru zahrnoval výměnu okenních výplní, zateplení objektu, novou omítku a novou střechu.

Víkendový dům propojuje pohodu venkova a komfort města

Tipy a trendy

Jednoduchost návrhu se promítá i do materiálového a barevného řešení. Materiály použité na původním objektu byly pouze obměněny za nové. Střecha i fasáda mají obdobný charakter jako před začátkem rekonstrukce.

Rodinný dům je navržen pro čtyři osoby, tomu odpovídá i jednoduché dispoziční řešení. Vstup do objektu je ze severozápadu od ulice. Vstup se zádveřím je hmotově oddělen od obytné části.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

V rámci změn se bouraly některé příčky.

Přes zádveří s vestavěnými skříněmi se vstupuje do haly se schodištěm do druhého nadzemního podlaží, se vstupem do pokoje pro hosty, do kuchyně a do hlavní obytné části domu s výstupem na terasu.

Ve druhém nadzemním podlaží je navržen pokoj pro dvě děti, pracovna, hlavní ložnice s koupelnou a šatnou.

Slova architekta

„Od začátku se snažíme dělat vše nejlépe, jak jen to jde,” říká Jan Mach z realizačního studia Mjölk architekti.

„Každá práce musí být odvedena skvěle. Nevidíme rozdíl mezi městem, domem, rozhlednou, interiérem či kusem nábytku. Práci v ateliéru zakládáme na úzkém společenství lidí, kteří mají podobné principy myšlení a dokážou s námi sledovat určený cíl. Cílem je tvořit nejlepší architekturu a dělat naše klienty šťastnými. Momentálně za sebou máme práci na více jak 330 projektech,” dodává architekt Jan Vondrák.

Technické informace

  • Studio: Mjölk architekti
  • Umístění projektu: Praha
  • Rok projektu: 2015
  • Rok dokončení: 2020
  • Zastavěná plocha: 130 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 260 m²
  • Užitná plocha: 184 m²
  • Plocha pozemku: 2007 m²
  • Spolupráce: Architekt Lukáš Holub, stavební firma All Real, zahradní architekti Atelier Partero

Reklama

Výběr článků

Načítám