Hlavní obsah

Architektka při rekonstrukci bytu šikovně využila přitažlivosti protikladů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

On upřednostňuje minimalistický styl, čisté linie a studené odstíny, zatímco ona miluje teplé tóny, lehký vintage efekt jemné ošuntělosti. Právě souhrn těchto navzájem si odporujících indicií tvořil základ zadání, které dostala architektka Francesca Melchiorreová od mladého páru rekonstruujícího byt v italském Turíně.

Foto: Marco Tacchini

Odstranění původní příčky umožnilo vznik multifunkčního obytného prostoru spojujícího kuchyň, jídelnu i obývací pokoj v jediný celek.

Článek

Autorka konceptu popisuje interiér prostřednictvím citátu z knihy Cesara Pavese: „Každé nové ráno se vydávám do ulic hledat barvy.“

Poetika jako by protínala celý prostor. Kombinace ryze minimalistických prvků s retro detaily, čistě vymalované plochy s geometrickými výsečemi oproti stěně, která připomíná zašlou zeď zničenou zubem času, dávno čekající na nevyhnutelnou demolici. Prázdný pozlacený rám, ledabyle opřený hned naproti vstupním dveřím, živoucí kout plný pokojových květin a samozřejmě knihovna místo televize…

Byt o rozloze 130 m2 charakterizuje především výrazná barevnost. Architektka pracuje se skutečností, že barvy mají moc ovlivnit naši náladu, pocity i chování.

Navíc, jsou-li správně použity, definují prostor také z hlediska funkčnosti a přitahují pozornost tam, kde je to žádoucí. Před samotnou výmalbou však byly nutné stavební zásahy, které optimalizovaly prostor organizovaný podle konvenčních plánů šedesátých let.

Foto: Marco Tacchini

Barvy zde neplní jen roli tvůrce atmosféry, ale také odlišují jednotlivé funkční zóny.

Denní část tvoří hlavní obytný prostor propojující několik funkcí, který byl otevřen odstraněním původní příčky. Dříve oddělená, zbytečně prostorná předsíň byla zmenšena a z její větší části vznikla technická místnost a praktická komora.

Zároveň se otevřela do hlavního prostoru a oddělena je nyní především opticky, a to sytě modrou výmalbou stěn, stropu, podlahy, dveří, a dokonce i radiátoru.

Kromě výrazné barevnosti je pro tuto realizaci zásadní také práce s umělým osvětlením, které zde „čaruje“, dokonce i když je zhasnuto – například v podobě nástěnných disků poslušně následujících přímou linii výmalby nebo naopak ve formě odvážných solitérů jemně narušujících veškerou pravidelnost.

Půdní byt ukrývá nevšední řešení a rafinované detaily

Tipy a trendy

Projekt Every New Morning nakonec není žádným beztvarým kompromisem. Má výrazný charakter, oplývá atributy interiéru pro mladé tvůrčí lidi s estetickým cítěním a zároveň dokáže uspokojit dokonce i pár s tak odlišným vkusem...

Autor: Jana Polomová, www.modernibyt.cz 

Anketa

Líbí se vám zvýraznění jednotlivých zón odlišnými barvami?
Ano, je to velmi pěkné
22,8 %
Ano, ale hodně záleží na výběru barev
33,5 %
Takový styl moc nemusím
29,2 %
Nemám rád/a výrazné barvy
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2457 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám