Hlavní obsah

Parné dny zkroťte klimatizací

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře zvolená klimatizace je v horkém létě už skoro nutností. Před pořízením klimatizační jednotky si ale nejdřív projděte možnosti a cenové hladiny jednotlivých typů klimatizací. I když klimatizace dokáže vzduch také ohřívat, odvlhčovat nebo ventilovat, nejčastěji se používá k ochlazení vzduchu v místnosti.

Foto: Remko

Kompaktní klimatizace KWT 200 DC, výkon 1,9 kW, se vyznačuje jednoduchou instalací na stěnu, programovatelnou funkcí časovače na 24 hodin, třemi rychlostmi ventilátoru a automatickým odvodem kondenzátu v režimu chlazení, cena 54 680 Kč.

Článek

Funguje na principu výměny a přesunu energií, kdy se při ochlazování vzduchu odvádí teplo z vnitřního do venkovního prostředí.

Druhy klimatizací

Nástěnná klimatizace neboli splitové jednotky je systém dělený ze dvou a více částí, které jsou propojeny měděným potrubím. K jedné vnější jednotce může být připojeno i více jednotek vnitřních v různých místnostech (od 15 000 Kč). Tato varianta s více jednotkami se nazývá také multisplitová.

Vyniká vysokou účinností a úsporou energie. Venkovní jednotka přitom nemusí být nalepená na fasádě, ale lze ji šikovně umístit na střechu, balkon, půdu apod.

Také design modelů nástěnné klimatizace už nepřipomíná hlučnou krabici u stropu, ale nabízí moderní vzhled, který dokonale zapadne do interiéru (od 30 000 Kč).

Foto: Panasonic

Špičková klimatizační jednotka KIT-Z35-TKE je nabitá moderními technologiemi. V provedení split nabízí inovativní technicky čistý design a vysokou účinnost.

Mobilní klimatizaci si zvolte v případě, nechcete-li investovat do zařízení velké peníze. Její nespornou výhodou je možnost ji kdykoli kamkoli přenést a rychle zapojit bez stavebních úprav. Stejně jako nástěnná klimatizace odvádí kondenzát, což umožňuje zásobník, který je nutné vylévat (i několikrát denně).

Některé mobilní klimatizace s čerpadlem a hadičkou odvádějí kondenzát ven, např. oknem. Vůbec nejlepší variantou je automatický výparník kondenzátu, který vodu odvádí společně s horkým vzduchem uvnitř trubice (kvalitní od 10 000 Kč).

Foto: Klastein

Úsporná klimatizace Klarstein New Breeze 7 s třídou energetické účinnosti A a s ekologickým chladícím prostředkem R32 vychladí místnost na 16 až 30 °C.

Pozor na mobilní klimatizaci do bytu bez hadice, která funguje na principu chlazení studenou vodou nebo ledem bez vývodu horkého vzduchu. Tady nejde o klimatizaci bez hadice, ale o ochlazovač, který má mnohem menší chladicí výkon (od 3000 Kč).

Kazetová klimatizace je umístěna ve stropních panelech, nejčastěji ve veřejných budovách nebo kancelářích. Zajišťuje nejen ochlazování a topení, zároveň přivádí i čerstvý vzduch do místnosti. Nevýhodou bývá centrální nastavení, které nemusí vyhovovat všem stejně (od 35 000 Kč).

Foto: Daikin

Nová stropní kazetová klimatizační jednotka BMC v bílém a černém provedení má větší klapky pro komfortní proudění vzduchu a může být osazena různými inteligentními senzory. Viditelná část panelu je k dispozici v sedmi variantách podle typu interiéru.

Kanálová klimatizace se instaluje mimo ochlazovaný prostor, např. do podhledů, viditelná je pouze mřížka. Je to tichý způsob klimatizace vnitřních prostor. Dodávka klimatizovaného vzduchu je vedena potrubím na různá místa ve velké místnosti.

Parapetní klimatizace se hodí do prostoru, kde je potřeba chladicí výkon vyšší než 3,5 kW, popřípadě tam, kam není možné osadit nástěnné klimatizační jednotky. Vzhledem připomíná mobilní klimatizaci, ale jde o dvoudílnou jednotku spojenou měkkým potrubím.

Nejsou nutné stavební zásahy, stačí místo pod oknem společně s volným prostorem pro venkovní jednotku. Ochladí větší místnost než přenosná klimatizace (od 11 000 Kč).

Foto: OBI

Sada pro okno se hodí pro mobilní klimatizační jednotky a zabraňuje vnikání horkého venkovního vzduchu. Hodí se pro všechny běžné rozměry oken až do max. obvodu 400 cm. Snadná montáž díky přiloženým samolepicím pruhům se suchým zipem. Cena 689 Kč.

Kompaktní klimatizace s nejmodernější invertorovou technologií je v kompaktní konstrukci a bez vnější jednotky. Pro montáž stačí dva otvory ve stěně. Díky integrované funkci tepelného čerpadla a sériovým vybavením zimní regulací pracuje zařízení spolehlivě v režimu chlazení nebo topení při okolních teplotách až do –15 °C (od 15 000 Kč).

Při výběru si ohlídejte

Výkon je důležitý pro ochlazení celé místnosti, závisí na několika parametrech: 1. velikost prostoru, který budete chladit/vytápět v m3. 2. Orientace místnosti ke světovým stranám. 3. Počet oken a jejich plocha. 4. Typ místnosti (podkroví, přízemí, suterén). 5. Další zdroje tepla v místnosti (spotřebiče, osoby apod.).

Foto: Bauhaus

Mobilní klimatizace Proklima Purity 7000 BTU má výkon chlazení 2,01 kW, funkce odvlhčování, ventilace, omyvatelný biofiltr, automatické nové spuštění včetně časovače, funkci spánku, dálkový ovladač, LED displej.

Umístění klimatizace v prostoru (vnitřní jednotka) tak, aby se proudící vzduch dostal bez překážek po celé místnosti. Vybírejte umístění podle toho, jestli má klimatizace směřovat přímo na lidi. Venkovní jednotka nemusí být nutně ve venkovním prostředí, z hlediska provozu stačí i technická místnost, podkroví, sklep nebo chodba.

Vnitřní a venkovní jednotka by od sebe neměly být příliš daleko. Ideální rozmezí vzdálenosti je kolem 4 až 6 m, technicky zařízení zvládne i 30 m.

Spotřeba elektrické energie. Klimatizace s možností topení mohou mít nižší spotřebu až o 40 %. Při výběru však zvažte, kde a jak často chcete klimatizaci používat, aby se případná vyšší investice vrátila.

Foto: Datart

Mobilní klimatizace Electrolux EXP26U758CW se hodí do místností o velikosti až 40 m2 a na přehledném LED displeji můžete nastavovat veškeré parametry včetně teploty, automatického režimu nebo režimu spánku. Řadí se do úsporné třídy A++.

Cena. Renomovaná značka neznamená vždy jen vyšší cenu, ale i určitou záruku, případně montáž anebo servis. Před nákupem si zjistěte, co vše cena zahrnuje. Montáž by měla zajistit odborná firma, pokud zrovna nejde o mobilní klimatizaci.

Může se vám hodit na Seznamu:

Doplňkové funkce

Topení lze v zimních měsících využít jako doplněk k tepelné pohodě.

Časovač nastaví požadovanou teplotu dříve, než přijdete do místnosti.

Filtry jsou praktické hlavně pro alergiky.

Nastavitelné lamely usměrňují proudění vzduchu požadovaným směrem, nebo libovolně mění směr proudění.

Možnosti přednastavení různých modů, jako je třeba teplota pro spánek, nebo funkce autorestart pro případ výpadku proudu, kdy dojde k opětovnému nastavení zadaných hodnot.

Vzhled — moderní klimatizace mohou být i příjemným doplňkem celého interiéru.

Kvůli zdraví se nedoporučuje velký rozdíl teplot mezi vnitřním a venkovním prostředím.

Pravidelný odborný servis se doporučuje 1x ročně před zahájením letní sezony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám