Hlavní obsah

Užijte si relax v nadzemních bazénech

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsnazší cestou ke koupání na zahradě je nadzemní bazén, protože si kvůli němu nemusíme lámat hlavu s velkými terénními úpravami.

Foto: Mountfield (3x)

Ke zprovoznění bazénu Azuro Vario stačí jeden den. Má pevnou robustní konstrukci se stěnou z hlubokotažného ocelového plechu a vnitřní fólii. Lze ho částečně nebo úplně zapustit do země a také do svahu.

Článek

Vybírat můžeme nafukovací typ, rámový, s plnými vnějšími stěnami nebo dokonce vířivku. Záleží na tom, kolik tisíc investujeme.

K nejlevnějším nadzemním bazénům patří nafukovací, jejich cena se pohybuje kolem tisícovky.

Foto: Hecht

Prstencový nafukovací bazén Hecht 3076 Bluesea se samonosnou konstrukcí je z odolné třívrstvé PVC fólie bez použití ftalátů. Průměr 300 cm, výška 76 cm. Cena 1299 Kč.

U bazénů s plnými vnějšími stěnami se vyšplhá i na 20 000 Kč, nafukovací vířivku pořídíme už za 10 000 Kč, pevná luxusnější s kompletním vybavením (bazénové příslušenství, chromoterapie, aromaterapie, schůdky, křesílka, stolky) vyjde v řádech na sta tisíce.

Nafukovací bazény

Instalace nafukovacích bazénů, kruhových či oválných, je snadná. Většinou stačí po vybalení nafouknout horní obvodový prstenec, který se postupně zvedá napouštěním vody.

Foto: Marimex

Stěny a dno nafukovacího bazénu Tampa jsou vyrobeny z pružného a pevného třívrstvého Polystrenght PVC materiálu. Barva imituje vzhled ratanu. Cena od 2890 Kč.

Bazén musí stát na rovné ploše bez ostrých hran. Pozor! Ze začátku napouštění rovnoměrně rovnáme fólii dna, odstraňujeme záhyby, bazén tak bude při plnění vodou stabilnější.

Součástí bazénu je u některých výrobců i filtrace a opravná lepicí sada pro případ poškození fólie.

Foto: Mountfield

Nafukovací bazény Swing jsou nejjednodušší ze všech bazénů. Jsou bezpečné díky pružnému materiálu, který je zároveň velmi odolný proti mechanickému poškození.

Bazén lze většinou vyfouknout zabudovaným výpustním ventilem, vodu vypouštíme vypouštěcím otvorem na vnější straně bazénové stěny přechodovým kusem s nátrubkem pro nasunutí zahradní hadice. Postup vypouštění vody je podobný i u dalších typů bazénů.

Pevné konstrukce

Rámové bazény sestavíme rychlospojkami a napustíme vodou. Pevná konstrukce a stěny jsou stabilní za předpokladu, že je instalujeme na rovný podklad, nejlépe vysypaný jemným pískem a podložený geotextilií.

Během napouštění vody se vnitřní fólie musí dokonale vypnout, jinak hrozí protržení nebo zřícení konstrukce a přelití vody ven.

Foto: Mountfield

Rámové bazény Swing Frame Ratan s elegantním vzorem ratanu jsou vhodné pro ty, kteří hledají jednoduché řešení pro letní koupání. Jedinou podmínkou pro sestavení je rovná podkladová plocha.

Variabilní bazény s pevnou konstrukcí a odolným materiálem stěn umožňují částečné nebo úplné zabudování do země. Oblíbené je i zabudování do svahu.

Podobu bazénu můžeme dotvořit volbou dekoru vnějších stěn, aby ladil s fasádou domu, vybírat lze i design vnitřní fólie.

Foto: Bauhaus

Bazén s kovovou pozinkovanou konstrukcí opatřenou práškovou barvou zajištuje vysokou stabilitu a bezpečnost při naplnění vodou.

Nadzemní vířivky jsou nafukovací (cenově dostupnější), ale i pevné. Luxusnější typy sloužící k masáži těla jsou doplněny relaxací barevným osvětlením (chromoterapie), nebo aromaterapií.

Foto: Bauhaus

Nafukovací vířivka Pure Octagon o rozměrech 201 x 71 cm s objemem 795 l je určena čtyřem osobám. Má integrovaný elektronický systém proti vodnímu kameni a uzamykatelný izolační kryt pro nižší náklady na ohřev vody.

Filtrace a doplňky

Při nákupu jakéhokoli typu bazénu myslíme na to, zda má přípravu pro volitelné příslušenství, jako je třeba připevnění sběrače hladinových nečistot a filtrace. Nejčastější jsou kartušová a písková.

Foto: Marimex

Kartušová filtrace funguje na principu filtrace vody přes výměnnou filtrační vložku, která zachycuje nečistoty. Filtrační výkon 2 m3/h. Cena 1290 Kč.

Čím účinnější je mechanická filtrace vody, tím méně chemických přípravků na její úpravu potřebujeme. Při nákupu filtrace se zajímáme o optimální průtok (m3/h) v závislosti na vhodném objemu bazénu. Vodu filtrujeme po koupání!

Bazén mechanicky i chemicky čistíme jednou do týdne. Kvůli případným alergiím kontrolujeme a upravujeme hodnoty pH vody, ideální je mezi 7,2 a 7,6 pH. K regulaci slouží přípravky značené pH+ nebo pH-. Doplňujeme dezinfekci a přípravky proti nežádoucím mikroorganismům, případně využijeme speciální UV lampu.

Foto: Kasa

Bezpečnostní schůdky s demontovatelnými stupni a protiskluzovými nášlapy vhodné pro nadzemní bazény s výškou do 122 cm. Cena 1590 Kč.

K ohřevu vody poslouží třeba solární systém nebo tepelné čerpadlo, které podle typu umí ve velkých vedrech vodu také ochladit. Díky ohřevu si koupací sezonu prodloužíme až na 6 měsíců v roce.

Při údržbě bazénové vody pomůže bazénový vysavač, případně solární sprcha, kterou používáme před každým vstupem do bazénu. Vzhledem k výšce stěny volíme vhodné stabilní schůdky.

Je dobré vědět

Rozměry bazénu zvážíme podle místa, které jsme pro něj vybrali.

Foto: Albixon

Nadzemní bazén GRE Fidji je skladný, montáž snadná. Bazénové stěny jsou z 0,45 mm silného pozinkovaného plechu se speciálním nátěrem. Ošetřeny jsou i vrchní lišty a vertikální vzpěry, zvyšující stabilitu a pevnost bazénu.

Místo musí být rovné, nejlépe na sluníčku.

Pozor na blízkost stromů (padající listí) a elektrického vedení (nebezpečné).

Dojde-li k poškození bazénu, musí mít voda kam odtékat, aniž by ohrozila lidi či majetek.

Foto: Hecht

Nadzemní rodinný bazén Hecht 3612 Bluesea s pevnou stabilní konstrukcí s ocelovými stěnami a silnou bazénovou fólií může mít celoroční provoz. V zimě se nemusí rozebírat, pouze se zazimuje. Cena 9990 Kč.

Tepelné ztráty v noci minimalizujeme solární, případně krycí plachtou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám