Hlavní obsah

Skleněná kostka v dřevěné kleci. Dvojice malířů si nemohla přát lepší dům k odpočinku a práci

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazná dřevěná kostra a prosklené stěny, tím na první pohled upoutá pozornost nevšedně pojatý letní dům na ostrově Skåtøy na jižním pobřeží Norska. Navrhli jej architekti z ateliéru Oslo Architects.

Foto: Ivar Kvaal

Dům má všechny zdi prosklené.

Článek

Dům si nechali navrhnout a postavit manželé - výtvarníci. Přáli si příbytek, ve kterém mohou odpočívat přes léto, ale také pracovat. Proto nikoho nepřekvapí, že právě velké množství světla v interiéru bylo v tomto případě naprostou samozřejmostí.

Foto: Ivar Kvaal

Dům je zasazen na parcelu tak, aby působil nenápadně.

Foto: Ivar Kvaal

Stavba zaujme hned na první pohled nevšední mřížovitou fasádou.

Architekti nejprve ze všeho důkladně prostudovali 700metrový pozemek, na němž měl být dům postaven.

Snažili se pro budoucí stavbu vybrat co nejlepší polohu. Nakonec ji usadili na boční stranu malé skalky a celý povrch zpevnili několikaúrovňovou základovou deskou z betonu.

Foto: Ivar Kvaal

Do domu se přichází po lávce a schodišti, které se pak zanořuje do útrob domu.

Foto: Ivar Kvaal

Do domu se přichází po schodišti, které jím prochází skrz na skrz.

Zajímavým způsobem je u domu vymyšlený vstup. Ke stavbě se přichází přes zmiňovanou skalku, ze které se na úroveň domu sejde po několika dřevěných schodech. Pak se cesta zanoří do nitra domu, ale host ještě stále není v domě.

Ve skutečnosti jím projde téměř skrz na skrz a teprve na opačné straně domu nalezne vstupní dveře. Jak vysvětlují architekti, tato cesta má za úkol člověka připravit na to, co ho čeká a správně naladit.

Foto: Ivar Kvaal

Aby v domě bylo opravdu hodně světla, jsou ve střeše světlíky.

Beton patrný již venku je použit jako podlaha i v interiéru. Dokonce je zde různě využit jako funkční prvek. Například menší schody u krbu slouží k posezení stejně, jako kdyby to byla skalka v přírodě.

Foto: Ivar Kvaal

Beton je plně využit také v exteriéru, kde symbolizuje skalní útvary v okolí.

Foto: Ivar Kvaal

V domě se potkává trojice materiálů - beton, dřevo a sklo.

Samotná dřevěná kostra je prefabrikovaná a architekti jí dali záměrně větší hloubku, aby tak mřížoví vytvořilo nápaditou hru světla a stínu, která se v průběhu dne mění.

Člověk odpočívající uvnitř domu má pak podobný pocit, když přivře oči, jako by seděl pod stromem a slunce se na jeho tvář prodíralo skrze spleť větví.

Foto: Ivar Kvaal

Spodní část domu slouží jako pokoj pro hosty.

Foto: Ivar Kvaal

Z domu je nádherný výhled do okolí.

Dispozice domu s plochou 70 m² je přitom praktická a jednoduchá - na pravé straně od schodů vedoucích skrz dům je klidová zóna s ložnicí a pracovnou, větší část, nalevo od schodiště, je velký prostor spojující kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. Ten má malou sníženou část za krbem, která může eventuálně sloužit jako další odpočinková zóna.

Venku roubí dům betonové plochy sloužící jako terasa a pozvolný přechod k přírodním kamenům a skalkám, jichž je na pozemku požehnaně.

Foto: Oslo Architects

Půdorys domu

Foto: Oslo Architects

Axonometrie

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Líbí se vám tento netradiční návrh domu?
Ano, velmi
47,4 %
Ano, ale bydlet bych v tom nechtěl/a
26,3 %
Ne, je to divné
26,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám