Hlavní obsah

Skála za zády, výhled do údolí aneb Romantický dům, kde se plní sny

21. 3. 2019, 6:39
Novinky, Jana Nesvadbová

Pod baldachýnem výrazných přesahů střechy s výraznými úhly a černým lemováním se otevírá majitelům velkolepého domu nádherný, téměř až nekonečný výhled na arizonské údolí Paradise Valley, které se jim rozkládá u nohou. Dům stojí na malé plošině nad ním, zády jako by se opíral o červenohnědou skálu za sebou, ke které se ale netiskne zcela. Zůstal zde malý prostor, kde si majitelé mohou naopak užívat absolutního klidu a soukromí.

BEZ KOMENTÁŘE: Architekti svým návrhem předčili veškeré sny majitelůVideo: Chibi Moku

 
Článek

Dvoupodlažní dům pod názvem Cholla Hillside pro manželský pár Patricii a Billa navrhl tým architektů ze studia Kendle Design Collaborative.

Manželé bydleli na svém pozemku u amerického města Cholla Vista už dlouhá léta. V domě, který byl postaven zhruba v polovině minulého století. Ten průběžně různě upravovali, ale ve druhém desetiletí 21. století se definitivně rozhodli, že nastal čas na zásadní změnu.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos (19x)

Majitelé si nechali postavit nový dům na stejném pozemku. Jeho hlavní výhodou je nejenom spousta světla, ale především nádherný výhled do údolí.

Oslovili proto architekta Brenta Kendla s prosbou, aby jim navrhl dům, který vytěží co nejvíce z nádherně umístěné parcely.

To, po čem oba majitelé obzvláště toužili, byl co největší výhled do krajiny a možnost kochat se každý den východem slunce.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos (19x)

Silné, výrazně lemované a výrazně hranaté přesahy střechy rámují výhled majitelům domu do okolí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Pozemek má velmi hezkou polohu. Zvedající se hřeben hory vytváří domu hezké pozadí.

Jak sami říkají, nový dům, který jim architekt vymyslel, dalece předčil jejich očekávání. S celkovou plochou podlah 550 m² nabízí především spoustu prostoru a světla.

Při vstupu se návštěvníkovi po levé ruce otevře velký obývací a tzv. „velký pokoj“. Oba jsou sice prostorově propojeny do jednoho celku, vizuálně je ale možné jeden od druhého snadno odlišit. Každý má totiž trochu jinou atmosféru.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Když vyjdou majitelé na terasu před svým domem, rozevírá se jim téměř pod nohama nádherné údolí na konci ohraničené horami.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Zadní zahrada je pravým opakem té přední. Nabízí naprosté soukromí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Na obou stranách domu je možné interiér propojit s exteriérem. Na každé vznikne jiný druh atmosféry.

Poněkud intimní ráz dodává velkému pokoji výhled skrz velká, od stropu k zemi vysoká okna na malou zahradu a hlavně červenohnědou skálu za domem, dojem naprosté otevřenosti vzbuzuje obývací pokoj oreintovaný do údolí.

Obě místnosti dohromady přitom umožňují, aby se zde na návštěvě sešel už pořádný počet lidí a stále bude mít každý dost místa.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

V kuchyni je velká jídelní zóna, majitelé ovšem ale stejně ze všeho nejraději jídávají na terase venku.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Velká kuchyň je propojena s jídelnou. Právě množství prostoru v ní a výhled ven si majitelka pochvaluje.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Obývací pokoj a velký pokoj jsou odděleny pouze vizuálními prostředky.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Takzvaný velký pokoj nabízí intimnější, klidnější prostředí. Barvy sedaček velice hezky ladí s barvou skalního masivu za okny.

Nad oběma pokoji se vznáší loft, jenž slouží paní Patricii, malířce. Má zde svůj ateliér zalévaný spoustou denního světla, což při své práci velmi oceňuje. Její četná díla pak zdobí interiér domu.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Interiér domu připomíná svým stylem trochu galerii, což se majitelce - malířce moc líbí.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Loft slouží jako malířský ateliér.

Plně vybavená kuchyň je zařízena nejkvalitnějšími spotřebiči. Už to by většině kuchařek stačilo. To, čím si ale tato místnost propojená s jídelnou svou majitelku okamžitě získala, byla její otevřenost a především – výhled. Díky posuvným dveřím je jídelní část snadno propojitelná s terasou.

„Většinu roku jídáváme venku. Je to nádhera,“ pochvaluje si Bill.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Hlavní ložnice nadchla majitele množstvím volného prostoru a světla.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Krb nechybí v žádné z důležitých místností, ani v hlavní ložnici.

Pokud je ovšem architekt něčím úplně ohromil, bylo to řešení ložnice. Je to velice prostorná místnost se spoustou vzduchu, volného místa a hlavně téměř panoramatickým výhledem do krajiny.

Právě zde se mohou probouzet a sledovat vycházející slunce, jak vše u nich doma doslova zalévá zlatou barvou.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Hlavní koupelna

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Také z hlavní koupelny je možné vycházet rovnou ven, na zadní skrytou zahradu.

Dům postavený z betonu má stropy obkládané dřevem douglasky, s nimiž jsou v příjemném protikladu broušené teraco podlahy na podkladu z bílého betonu i bíle omítnuté zdi. Další povrchy jsou z přírodního kamene.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Dům má samostatnou část, která nese hravý název Domeček. Určena je pro návštěvy.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Z nádherného výhledu se těší i část domu vyčleněná pro hosty.

Foto: Jon Reid - Arch. Photos

Pokoj pro hosty

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbila by se vám podobná poloha pozemku a domu?
Ano, je to nádhera
88 %
Ne, mám raději jiné prostředí
12 %
Celkem hlasovalo 569 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků