Nádrž kdysi sloužila k zavlažování okolních polí. Architekti se proto při návrhu domu nechali inspirovat přírodou a tvar domu, jenž má plout na její hladině, odvodili od tvaru leknínových listů.

Další unikátní stavby:
Dům, který se sám sestaví během několika minut, se stal realitou
Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti
Studentka navrhla dřevěný mrakodrap pro Brno
Unikátní domek na stromě má tvar šišky
Vrcholně elegantní dům vyrůstá přímo z vody
Unikátní dům ve tvaru válce nadchne v každém směru

Architekti vysvětlují, že jim přišlo líto, když zjistili, jak chudobná je nádrž na množství živočišných a rostlinných druhů. V jak neutěšeném a zanedbaném stavu se nachází. Proto se rozhodli ji využít, proměnit ji v integrovanou součást bydlení majitelů a zároveň navrhli úpravy, které mají její stav zlepšit.

Dům je ke břehu připojen napevno - molem.

Dům je ke břehu připojen napevno - molem.

Sama budova má stejně jako leknín hrát důležitou roli v obnově ekosystému nádrže.

Podobně jako listy skutečného leknínu bude stínit vodní prostor pod sebou v horkých dnech a zabraňovat přehřívání, a tedy i přílišnému bujení řas, a zároveň se stane přirozenou ochranou nejenom před sluncem, ale i před predátory.

Před denními prostorami je velká terasa sloužící jako pláž.

Před denními prostorami je velká terasa sloužící jako pláž.

Samotný dům zabírající plochu 505 m² je navržen tak, aby jeho obyvatelé těžili z možnosti 360° panoramatické vyhlídky, takže architekti na mnoha místech použili velká okna sahající od země až ke stropu.

Stavba je pak tvořena několika buňkami. Každá je natočena tak, aby nabízela určitý druh výhledu, tedy i určitou atmosféru. S tím samozřejmě souvisí nezbytná úprava bezprostředního okolí nádrže.

Možnost kotvení loděk u přední terasy se přímo nabízí.

Možnost kotvení loděk u přední terasy se přímo nabízí.

Dva prostory na západní straně architekti vyčlenili jako obytné, jedním je propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, druhým je samostatný obývací pokoj, vedle nějž je naplánována ještě samostatná ložnice. Obě tyto části mají hezký výhled přes vodu na otevřenou venkovskou krajinu.

Obzvláště první společenská buňka nabídne více než velkorysý výhled. Před oběma pak architekti navrhli terasu určenou k odpočinku a zároveň sloužící jako eventuální kotviště loděk.

Zelené střechy domu mají napomoci okolní fauně, aby se cítila u nádrže příjemně a oblíbila si ji.

Zelené střechy domu mají napomoci okolní fauně, aby se cítila u nádrže příjemně a oblíbila si ji.

Vstup do domu je pak orientován na východní břeh nádrže, aby byl co nejblíže příjezdové cestě a garáži.

Po molu se přijde k buňce, kde je vstupní hala, studovna, hudební salonek, tělocvična a technické zázemí stavby.

Obývací pokoj má obří okna a nádherný výhled.

Obývací pokoj má obří okna a nádherný výhled.

Dvě buňky, na severu a jihu, budou sloužit jako ložnice směřující svými okny na soukromé části zahrady, což podporuje jejich intimní charakter.

Severní část domu se dvěma ložnicemi je plánovaná jako prostor pro hosty, hlavní ložnice je v jižní buňce, spolu s ní je zde ještě druhá ložnice.

Centrální nádvoří bude sice chráněné, zároveň ale i otevřené.

Centrální nádvoří bude sice chráněné, zároveň ale i otevřené.

Místem zajímavých kontrastů bude malé centrální nádvoří s malým kruhovým otvorem sloužícím jako bazének. To mezi sebou svírají všechny části domu, ovšem ani jedna jej nebude zastřešovat.

Na jedné straně bude tento venkovní prostor velmi privátní, přitom ale bude otevřený směrem k nebi.

Situace na pozemku

Situace na pozemku

Poněkud nečekanou volbou se s ohledem na snahu architektů co nejvíce stavbu přiblížit okolní přírodě i charakteru lokální zástavby jeví být kovové obložení stěn.

Bronzové plechy sice nejsou materiálem, na nějž by jeden v krajině narazil, jejich budoucí barva prý ale jasně mluví v jejich prospěch. Stejně tak jejich chování ve zvýšeně vlhkém prostředí.

Na jejich povrchu se záhy vytvoří charakteristická patina, kov ale nebude dále korodovat. Samozřejmě ovšem nebudou chybět jednotlivé dřevěné detaily.

Půdorys domu

Půdorys domu

Střecha budovy odpovídá charakteru celého záměru, bude zelená, aby dům sloužil co nejvíce okolní přírodě.

V ideálním případě lze očekávat, že si ji časem oblíbí třeba i nějaký druh ptáků, který bude těžit z blízkosti jak souše, tak vody a možnosti nikým nerušeného hnízdění.

Může se vám hodit na Firmy.cz: