Hlavní obsah

Menší byt je domovským přístavem nadšených cestovatelů

Novinky, Jana Nesvadbová

V rekordním čase tří měsíců se architektům z brazilského studia DMDV Arquitetos podařilo renovovat a nově zařídit nevelký byt v São Paulu. Majitelé, kteří jsou zvyklí hodně cestovat, si přáli především vracet se do příjemného a klidného prostředí, kde budou moci pokaždé načerpat síly na nová dobrodružství.

Foto: Rafael Renzo

Nově renovovaný byt vítá majitele z cest po světě klidnou atmosférou a příjemným prostředím.

Článek

Majitelé bytu si nepřáli nějak výrazně měnit dispozici, po letech užívání byt potřeboval pouze renovovat a poněkud osvěžit vzhled. Architekti proto zvolili moderní styl zařízení, ve kterém bude dominovat především bílá barva doplněná několika odstíny šedé, což společně s přírodním dřevem vytvoří přirozeně působící podklad pro suvenýry dovezené ze všech koutů světa.

Foto: Rafael Renzo

Koberec v obývacím pokoji je z Nepálu.

Foto: Rafael Renzo

Majitelé si přáli mít svůj byt hlavně pohodlný.

Ve dvoupokojovém bytě s plochou 60 čtverečních metrů žije manželský pár, který mívá někdy o víkendech na návštěvě děti. Jedna z ložnic tedy slouží jako hlavní, druhá jako pokoj pro hosty.

Kvůli napjatému harmonogramu majitelů bylo nezbytné, aby veškeré úpravy proběhly co nejrychleji. Konkrétně do tří měsíců.

Foto: Rafael Renzo

Lišty na stěně umožňují majitelům vystavovat si LP desky podle aktuální nálady.

Foto: Rafael Renzo

Časový limit byl důvodem, proč se architekti nakonec rozhodli pro vinylovou krytinu v imitaci dřeva místo reálných dřevěných podlah.

Právě časový limit byl důvodem pro některá úsporná opatření. Architekti měli v plánu například dřevěnou podlahu, ovšem tu by dodavatel nestihl tak rychle realizovat. Místo ní je proto v bytě na zemi pouze vinyl v imitaci dřeva. S ním pak nechali sladit odstín dřevěných obrub dveří a také obkladů zdi v ložnici.

Foto: Rafael Renzo

Hra šedé a bílé barvy je nejlépe rozehraná v kuchyni.

Největší stavební úpravou, provedenou během renovace bytu, bylo posunutí příčky mezi oběma pokoji. Ložnice majitelů získala o něco více prostoru, zatímco původně menší druhý pokoj je ještě o něco menší. Stále je v něm však dost místa na to, aby mohl během týdne sloužit jako pracovna a o víkendech, pokud zavítají na návštěvu, zde mohl spát některý z potomků.

Foto: Rafael Renzo

Ložnice majitelů má nově o trochu více místa díky posunutí příčky.

Foto: Rafael Renzo

Druhý pokoj slouží přes týden jako pracovna, o víkendech pak jako pokoj pro hosty.

Hezkým prvkem druhého pokoje je velká nástěnná mapa, na niž pár umisťuje nálepky z destinací, které již navštívil.

Souhra bílé a šedé barvy je pak nejlépe patrná v kuchyni. Zde se architektům podařilo hezky sladit barvu podlahy s barvou panelu za pracovní plochou, jež samotná je z umělého tvrzeného kamene.

Foto: Rafael Renzo

Motiv dřeva je propojujícím prvkem celé domácnosti.

Kromě cestování je dalším koníčkem manželského páru hudba. Architekti proto navrhli policovou stěnu v obývacím pokoji, kde jsou jednotlivé přihrádky tak velké, aby se do nich vešly nejenom knihy, ale také sbírka LP desek. Pro ně pak ještě na vedlejší zdi vytvořili speciálně vymyšlený systém lišt, do nichž lze elpíčka zasouvat a vystavovat si je tak podle nálady.

S přibývajícími kusy upomínkových předmětů z cest se tak bude vzhled domova průběžně měnit a pro majitele i pro návštěvy tak bude stále něčím nový.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám