Hlavní obsah

Suchánkova vila je cennou ukázkou stavby inspirované lidovou architekturou

Novinky, Text: Radomír Rais, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební mistr František Boháč z Vamberku vytvořil na začátku 20. století stavební plány domu pro továrníka Jaroslava J. Suchánka. Pod jeho taktovkou vznikla malebná vilka, která patří k tomu nejlepšímu, co se dá ve městě Vamberk z architektury vidět.

Foto: Miroslav Podhrázský

Vila s adresou: Vamberk, Tyršova čp. 96

Článek

Výrazné dekorace vnějších doplňkových dřevěných konstrukcí a výzdob stavby mají blízko k umělecké činnosti Dušana Jurkoviče, který je známý svou vášní pro lidovou architekturu a jehož stavby vznikly v sousedním okrese Náchod.

Půdorysné rozměry domu byly 18,5 x 15,4 metru. Ve zvýšeném přízemí se nacházela vstupní lodžie, předpokoj s krbem a přímým napojením do dvou pokojů, ložnice, jídelny a schodišťového prostoru.

Odtud byl dvouramenným schodištěm vstup do podkroví, bočního vchodu do objektu vedle věže, dál do sklepa, kuchyně, jídelny a oddělené chodby.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Dobový snímek zachycuje dekorace na střeše.

Z chodby byl přístup do spíže, koupelny a toalety. Součástí podkroví byla centrální chodba, dva pokoje, ze kterých byl jeden s terasou.

Vstupní prostor do věže, která má uvnitř odlehčenou kovovou konstrukci točitého schodiště, byl samostatný.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Továrna Suchánkových a jejich vila

Prostředí kolem vily bylo působivé. Dominantu vstupu vytvářelo pohodlné předložené schodiště s plným oboustranným zábradlím. V jeho nástupní úrovni navrhl architekt čtvercové podstavce se sochami lvů a při vstupu na lodžii dva podpěrné sloupy kruhového průřezu. Prostor před schodištěm zpříjemnil kašnou, celý areál doplnil zelení.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Věž je nejvýraznějším architektonickým prvkem stavby.

Nad architektonickými tvary vily se nedá nepozastavit. Dům nápadně připomíná práci Václava Roštlapila, který koncem devadesátých let 19. století působil v blízkém Kostelci nad Orlicí, kde vyprojektoval a postavil řadu průmyslových a obytných objektů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Jídelně a kuchyni byl vyhrazen velký prostor.

Továrník Josef J. Suchánek vlastnil cihelnu, továrnu na šamotové výrobky s kamnárnou, kde lisovali a vypalovali kamnové kachle. V podnikatelské činnosti pokračoval po jeho smrti syn Josef.

Když byl ve třicátých letech na Suchánkovu továrnu vyhlášen konkurs, všechny objekty odkoupila majitelova sestřenice Karla Suchánková. Po její smrti byla vila předmětem nevypořádaného dědictví. Později došlo k úpravě vnitřních prostor pro školku.

Josef Suchánek i tehdy žil ve vile v bytě. Když se stal vlastníkem stát, objekt chátral. Zatékalo do něj, zmizely vnější ozdobné konstrukce ze dřeva i zeleň v areálu, před kašnou vzniklo asfaltové parkoviště. Pozdějším majitelem se stal Městský úřad ve Vamberku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám