Hlavní obsah

Vila Jiřího a Věry Janouškových zaujme precizním provedením

Novinky, Text: Miroslav Kaňka, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na parcele s pěkným výhledem na město Choceň a na nedaleký zalesněný hřbet skal v Pelinách vyrostla nevšední vila. Tu si zde nechali postavit manželé Janouškovi, Jiří a Věra (soukromí investoři), kteří se do Chocně přestěhovali z Prahy. Dům patří svou progresivností i precizním provedením k výjimečným stavbám v oblasti individuálního bydlení vzniklého v osmdesátých letech minulého století.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Vila s adresou: Třešňová 1577, Choceň

Článek

Pozemek na návrší nad pivovarem získali majitelé začátkem sedmdesátých let. Architekt Bohuslav Kocián jim na něm navrhl vilu na betonovém soklu. V rámci architektonického řešení dovolil, aby světlo dostatečně proniklo do interiéru. Vznikly tak vysoké pásy oken členící tři hlavní fasády.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Díky výraznému prostředí je ve vile dostatek denního světla.

Kociánovo trochu až sochařské řešení vily zvýrazňuje komín zahradního krbu. Dominantou stavby jsou i vodorovné desky betonových teras, dřevěných balkónů a přesahujících prodloužení fasády. Tu pokryly kameninové obklady.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Interiér zútulňuje dřevěný obklad.

Do vily se vstupuje prosklenou předsíní. Další prostory na sebe volně navazují. Chodba a schodiště k ložnicím jsou volně propojeny s denní obytnou zónou domu.

Kuchyňskou a obývací část oddělují jen dva schůdky. Díky tomu architekt umožnil paní domu kontakt s ostatními členy domácnosti. Architekt, i díky nízkému a širokému oknu nad kuchyňskou linkou, rovněž umožnil výhled do korun blízkých stromů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Pardubického kraje

Chloubou stavby je rozsáhlá terasa v horním patře.

Zahloubenému obývacímu pokoji vévodí jednak krb, korunovaný uměleckým dílem sochaře Františka Štorka, ale hlavně velká prosklená okna a dveře. Jde tak o obrazy proměňující se přírody, kterými je možné projít do zahrady.

Architekt vytvořil i vybavení a doplňky v interiéru. Podílel se i na návrhu zahrady. Její terén, porostlý udržovaným trávníkem, přechází z dokonalé roviny kolem domu svahováním do volnějších prohnutějších ploch v okrajových částech. Stín starých stromů, nádoby s květinami i kamenná lavice pak zútulňují celý prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám