Právě slovem Maják (Lighthouse) pojmenovali svůj projekt kanceláře na zahradě američtí architekti Kagan Taylor a Justin Rice z losangeleského studia Knowhow Shop. Jejich dílo už na první pohled upoutá hravým tvarem. Namísto fádního kvádru navrhli totiž pracovní příbytek s mnoha fasetami, takže připomíná malý drahokam, který jako by se na jejich dvůr odněkud zakutálel.

Za nocí prozrazuje přítomnost maličkého domku na zahradě či na dvorku i rozzářený světlík.

Za nocí prozrazuje přítomnost maličkého domku na zahradě či na dvorku i rozzářený světlík.

FOTO: Nephew LA

Jak sami autoři říkají, spíše než jako architekti při plánování domu si připadali jako designéři, kteří navrhují nový kus nábytku.

Křídlo dveří se otevírá pomocí dvojice čepů.

Křídlo dveří se otevírá pomocí dvojice čepů.

FOTO: Stephen Schauer

Interiér externí pracovny nabízí svým dvěma uživatelům příjemný komfort 14 čtverečních metrů, což je obdoba jednoho přiměřeně velkého pokoje.

Atypický tvar nemá jen domek, ale i dveře. Žádný jejich roh nemá pravý úhel.

Atypický tvar nemá jen domek, ale i dveře. Žádný jejich roh nemá pravý úhel.

FOTO: Stephen Schauer

Zajímavé bylo ovšem od začátku projektu technické řešení kanceláře. To, že ji navrhovali pro své vlastní potřeby, jim umožnilo soustředit se především na zkoušení nových konstrukčních metod a postupů. Mnoho osvědčených zažitých prvků proto mohli vypustit a hledali místo nich jiné, z nových oblastí. Atypické jsou už recyklované vstupní dveře z douglasky, které nemají jediný pravý úhel.

Pracovna nabízí svým uživatelům 14 čtverečních metrů plochy.

Pracovna nabízí svým uživatelům 14 čtverečních metrů plochy.

FOTO: Stephen Schauer

Jen málokteré stěny uvnitř pracovny jsou na sebe kolmé.

Jen málokteré stěny uvnitř pracovny jsou na sebe kolmé.

FOTO: Stephen Schauer

Specialitou je otevíratelný světlík ve stropě, jenž je vyroben z materiálů běžně používaných na stavbu lodí, ovšem některé detaily jsou inspirované prosklením střech automobilů. Vlastní stěny kanceláře jsou tvořené konstrukčními izolovanými panely (SIP) s laminátovým povrchem, které jsou ovšem spojované „neviditelně” a bez jakýchkoli přesahů či překryvů.

S pravými úhly záměrně autoři pracovny šetřili i při návrhu poliček.

S pravými úhly záměrně autoři pracovny šetřili i při návrhu poliček.

FOTO: Stephen Schauer

Skutečnou zajímavostí je ovšem způsob, jakým je kancelář položena na dvorku. Nemá totiž klasické základy, spočívá na podvozku s kolečky, který byl původně určený pro přepravní kontejnery. Díky tomu je v případě potřeby možné kancelář na pozemku poposunovat.

Půdorys pracovny

Půdorys pracovny

FOTO: Knowhow Shop

Název maják nebyl zvolen náhodně. Zahrnuje v sobě konstrukční systém opřený o lehké prefabrikované panely spojené do celku na místě, tedy s minimálním dopadem na pozemek, i teplé světlo, které se z jeho oken line za nocí.