Hlavní obsah

Prefabrikovaný dům může být cvičebnou, ateliérem i domovem někoho jiného

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na změnu pravidel výstavby a pronájmu doplňkových budov na vlastním pozemku v americkém Los Angeles reagovali velmi pružně architekti Erla Dögg a Tryggvi Thorsteinsson ze studia Minarc. Navrhli pro tento účel malý prefabrikovatelný domek, který nabízí vše potřebné k životu. Záleží jen na majiteli, k jakému účelu se jej nakonec rozhodne využívat. Domek nese název Plús Hús, což lze z islandštiny volně přeložit jako Dům navíc.

Foto: Art Gray Photography (7x)

Dům s užitnou plochou 30 čtverečních metrů lze zařídit jakýmkoli způsobem.

Článek

Architekti islandského původu, kteří žijí a tvoří v Los Angeles, jsou dobře obeznámeni s možnostmi bydlení v této části Kalifornie a snaží se proto nabídnout řešení, které je snadno realizovatelné prakticky kdekoli.

Ze své domoviny jsou zvyklí pracovat tak, aby jejich produkt byl nejenom flexibilní, ale především ohleduplný k přírodě během výroby i v průběhu svého života.

Foto: Art Gray Photography

Domek si majitel může na zahradě sestavit sám. Dostane k němu návod, jako když si koupí například skříň v rozloženém stavu.

Zmíněné uvolnění regulace výstavby doplňkových domů na zahradách v Los Angeles vychází z faktu, že ceny tamních pozemků rostou astronomickou řadou. Zrovna tak ceny nemovitostí. Běžný člověk proto nemá šanci si bydlení ve městě udržet.

Na druhé straně mnoho majitelů vlastní dostatečně velký pozemek na to, aby na jeho části mohli nechat postavit ještě jeden, třeba menší dům a ten nabídnout k bydlení někomu dalšímu. A právě pro tento účel je primárně určen Plús Hús.

Foto: Art Gray Photography

Záleží jen na majiteli, jaký účel si pro ministavbu vymyslí.

„Myšlenkou bylo, že instalace Plús Húsu musí být tak jednoduchá a efektivní pro majitele, jak je to jen možné. Jeřáby, těžká stavební technika, hluk trvající měsíce - tomu všemu jsme se chtěli vyhnout. Plús Hús je plně modulární stavba, která se kompletuje na místě, na rozdíl od plně prefabrikovaných domů, které na pozemek dopravuje jeřáb. Obydlí je dopraveno v plochém balení s návodem k sestavení, který uživatele provede celým procesem. Je to v podstatě stejné, jako když si koupíte například skříň z Ikea a pak si ji doma sami sestavíte. Jen ve větším měřítku. Tento relativně snadný způsob kompletace zjednodušuje dopravu a výstavbu, stejně jako snižuje celkové náklady,” říkají architekti.

Foto: Art Gray Photography

V nejvybavenější verzi má domek malou koupelnu a kuchyňský kout.

Samotný dům s půdorysem 6 x 5 metrů je určen k umístění na základovou desku, která může být buď na úrovni okolního terénu, nebo vyvýšena nad ním.

Hlavním stavebním materiálem jsou panely mnmMOD, které jsou vyrobeny z recyklované oceli a polystyrénové izolace. Vnitřní obklady domu jsou z javorové překližky a prken. Střecha je z ocelového plátu.

Vstupní dveře jsou prosklené, posuvné. Interiér může být různě rozčleněn, už od výrobce může být v domě vytvořena koupelna, pak je v ní i toaleta, průtokový ohřívač vody a sprcha, zároveň lze mít jeden z rohů zařízený jako kuchyňku. Pak přibydou i příslušné skříňky s pracovní plochou, dřezem, ledničkou a sporákem. V závislosti na množství vybavení se cena pohybuje v přepočtu od 816 tisíc do 1,08 miliónu korun.

Foto: Art Gray Photography

Do domu se vstupuje prosklenými posuvnými dveřmi, před nimiž je malá terasa.

Možnosti využití domku, jehož užitná plocha činí 30 čtverečních metrů, jsou prakticky neomezené.

V základní verzi jej lze využít hlavně jako místo, kde chce být člověk sám, tedy například jako cvičebnu jógy, anebo místo, kde se člověk učí hrát na tubu. S koupelnou je to už přístřešek k bazénu, kancelář, anebo ateliér. V plném vybavení lze domek využít jako dům pro hosty, ale právě také jako domov pro někoho dalšího.

Foto: Art Gray Photography

Součástí zařízení koupelny je nejenom toaleta, ale také sprchový kout, umyvadlo a průtokový ohřívač vody.

„Abychom ukončili krizi v bydlení, musíme začít spolupracovat jako komunita. Plús Hús umožňuje majitelům domů rozšířit svou komunitu tím, že začnou doslova na svém vlastním dvoře,” uzavírají architekti.

Foto: Art Gray Photography

Dům má dokonce malou terasu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám