Hlavní obsah

Rozestavěný dům upravili v rustikálním stylu, po čase přišla na řadu moderna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek, který si upravili podle svých představ spíš v rustikálním stylu. Dnes však doznal výrazné modernizace a omlazení.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pohodlí početné rodině zaručuje komfortní sedací souprava Reef (Novamobili) s výškově nastavitelnými opěrkami. Původní skleník nahradila atraktivní komoda (Jesse).

Článek

„Časem se mi tu už hodně věcí nelíbilo, vadily mi i staré rozvrzané schody,” vysvětluje paní domu, která se s požadavkem rekonstrukce domu obrátila na designérku Dáju Šulcovou ze studia Design line.

S modernizací interiéru však s manželem začali postupně a mnohem dřív. Nejprve sami upravovali synům dětské pokoje.

Foto: Lukáš Hausenblas

Do zádveří domu se vešly šatní skříně, věšáky a odkládací prostory, kam je možné se i posadit.

„Pak jsme ale uviděli interiér, který navrhla Dája Šulcová, a oslovili jsme ji. Původně bych se byla spokojila jen s dílčími úpravami interiéru, protože jsem se větších změn obávala. Po konzultaci s designérkou na ně ale došlo. Náš interiér se radikálně proměnil, sami bychom to tak nikdy nedokázali. Moc se nám líbí, cítíme se tu dobře a jsme maximálně spokojení,“ chválí výsledek Jitka.

„Původně jsme žádnou konkrétní představu neměli. Mysleli jsme jen na schody a vůbec nám nevyhovovala koupelna v přízemí. Když jsme ale uviděli interiér domu, který byl dílem designérky, její styl a seznámili jsme se s navrhovanými úpravami, pustili jsme se do toho,“ vysvětluje rozhodnutí Jitka.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nyní je kuchyň víc otevřená, kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným varným ostrůvkem, který plní i funkci barového stolu. Je zhotovena z bíle lakované MDF desky. Pracovní deska je z materiálu Technistone, stěna za ní je chráněná kaleným sklem.

„Protože v domě bydlí rodina s třemi dětmi, měla rekonstrukce proběhnout během letních prázdnin, tedy dvou měsíců. Když jsme ale začali odstraňovat stávající povrchy, objevily se závažné nedostatky a bylo třeba je řešit. Tím se samozřejmě rekonstrukce protáhla,“ vzpomíná designérka na statečný přístup majitelů.

Pěkně od stropů

Na žádné zásadní bourání domu nedošlo, interiér je však k nepoznání. Strhly se stávající sádrokartonové stropy, které zbytečně snižovaly strop. V celém domě byla instalována klimatizace. V tomto případě to majitelé vzali nejen od podlahy, ale pěkně od stropů. Bylo je třeba poněkud zvednout a chyběly i úložné prostory.

Likvidací spíže a posunutím příčky o 40 cm bylo možné vytvořit šatnu, kam lze vstoupit přímo z chodby. V zádveří domu také vznikla nezbytná a velmi praktická mokrá zóna.

Foto: Lukáš Hausenblas

Podlahu společenské zóny kryje velkoformátová dlažba připomínající mramor. Je vyhřívaná a v obývacím pokoji částečně krytá kobercem. Na stěnách je použita textilní tapeta (Elitis). Nový krb je obložený efektní kamennou dýhou Slate lite.

„Oříškem byla i koupelna v přízemí, která byla původně prádelnou s malou koupelnou. Snažila jsem se o propojení a optické zvětšení. Ve středu prostoru jsme postavili nábytkovou stěnu, do níž byly zakomponovány bezfalcové dveře do WC a prádelny a úložné prostory na čisticí prostředky, ručníky, kosmetiku. Aby prostor nepůsobil stísněně, použili jsme světlou barvu,“ uvádí designérka.

Podlahy získaly kromě nové krytiny i podlahové vytápění a novou tvář dostal i krb, který si přála rodina zachovat.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna v přízemí s dvěma umyvadly (Laufen) posazenými na desce z corianu a doplněnými bateriemi Kludi má nenápadnou stěnou s bezfalcovými dveřmi oddělený klozet, prádelnu a úložné prostory.

„Návrh Dáji jsme s manželem jen lehce korigovali drobnostmi, stylově jsme se shodli. Například volbu tapet a dalších detailů ponechala na nás,“ vzpomíná Jitka. Kombinaci použitých materiálů si manželé nechali doporučit.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kompletní rekonstrukce se dočkalo i schodiště. Schodnice z dubu doprovází zábradlí z čirého kaleného skla. Pod schody vznikl úložný prostor. Efektní plastický dekor tapety (Elitis) tvoří elegantní podklad sbírce starých obrazů.

Z předchozího interiéru si ale přáli zachovat obrazy, přestože si nebyli jistí, jak se je podaří začlenit do stylově moderního interiéru. Jde totiž o sbírku, kterou si postupně vytvořil Pavel. Kupoval je v galeriích, po antikvariátech a má je rád.

Foto: Lukáš Hausenblas

Podkrovní koupelna je vybavena nejen sprchovým koutem, ale i solitérní vanou Riho, baterií Sapho a umyvadlem Laufen.

Splněná přání

„Po interiéru přišla na řadu i změna exteriéru. S ní jsme však čekali až na jaro. Přáli jsme si změnu fasády a venkovního sezení u bazénu. Jsem z toho tak nadšená, už jsem se nemohla dočkat. Všechno se mi líbí a jsem moc šťastná, že máme šatnu,“ vyjadřuje své pocity majitelka. Ani Pavel nepřišel zkrátka.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pohodlí na terase zajišťuje kvalitní kovový stůl a židle z kolekce Hamptons a venkovní lůžko Day beds (obojí Roberti Rattan).

V kuchyni se zabydlela moderní vinotéka, kterou si přál. Je součástí varného ostrůvku. Jitka oceňuje, že je kuchyň víc otevřená a při vaření má všechno nezbytné pěkně po ruce. Pochvaluje si snadnou údržbu i její stále uklizený vzhled.

Praktické a kompaktní řešení kuchyňského nábytku podle autorského návrhu designérky Dáji Šulcové to dokonale podporuje. Stará kuchyň nebyla moc praktická s ohledem na její velikost, nevhodné řešení, ale i umístění spotřebičů.

Foto: Lukáš Hausenblas

Půdorys: zádveří, šatna, prádelna, WC, koupelna, kuchyňská část s jídelním stolem, obývací prostor s krbem

„Majitelka se zbytečně hodně naběhala,“ míní designérka. Dnes dům září! Je nejen praktičtější, ale i krásný. Je moderní, útulný, ale zároveň i zdařile reprezentuje osobnosti majitelů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám