„Časem se mi tu už hodně věcí nelíbilo, vadily mi i staré rozvrzané schody,” vysvětluje paní domu, která se s požadavkem rekonstrukce domu obrátila na designérku Dáju Šulcovou ze studia Design line.

S modernizací interiéru však s manželem začali postupně a mnohem dřív. Nejprve sami upravovali synům dětské pokoje.

Do zádveří domu se vešly šatní skříně, věšáky a odkládací prostory, kam je možné se i posadit.

Do zádveří domu se vešly šatní skříně, věšáky a odkládací prostory, kam je možné se i posadit.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Pak jsme ale uviděli interiér, který navrhla Dája Šulcová, a oslovili jsme ji. Původně bych se byla spokojila jen s dílčími úpravami interiéru, protože jsem se větších změn obávala. Po konzultaci s designérkou na ně ale došlo. Náš interiér se radikálně proměnil, sami bychom to tak nikdy nedokázali. Moc se nám líbí, cítíme se tu dobře a jsme maximálně spokojení,“ chválí výsledek Jitka.

„Původně jsme žádnou konkrétní představu neměli. Mysleli jsme jen na schody a vůbec nám nevyhovovala koupelna v přízemí. Když jsme ale uviděli interiér domu, který byl dílem designérky, její styl a seznámili jsme se s navrhovanými úpravami, pustili jsme se do toho,“ vysvětluje rozhodnutí Jitka.

Nyní je kuchyň víc otevřená, kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným varným ostrůvkem, který plní i funkci barového stolu. Je zhotovena z bíle lakované MDF desky. Pracovní deska je z materiálu Technistone, stěna za ní je chráněná kaleným sklem.

Nyní je kuchyň víc otevřená, kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným varným ostrůvkem, který plní i funkci barového stolu. Je zhotovena z bíle lakované MDF desky. Pracovní deska je z materiálu Technistone, stěna za ní je chráněna kaleným sklem.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Protože v domě bydlí rodina s třemi dětmi, měla rekonstrukce proběhnout během letních prázdnin, tedy dvou měsíců. Když jsme ale začali odstraňovat stávající povrchy, objevily se závažné nedostatky a bylo třeba je řešit. Tím se samozřejmě rekonstrukce protáhla,“ vzpomíná designérka na statečný přístup majitelů.

Pěkně od stropů

Na žádné zásadní bourání domu nedošlo, interiér je však k nepoznání. Strhly se stávající sádrokartonové stropy, které zbytečně snižovaly strop. V celém domě byla instalována klimatizace. V tomto případě to majitelé vzali nejen od podlahy, ale pěkně od stropů. Bylo je třeba poněkud zvednout a chyběly i úložné prostory.

Likvidací spíže a posunutím příčky o 40 cm bylo možné vytvořit šatnu, kam lze vstoupit přímo z chodby. V zádveří domu také vznikla nezbytná a velmi praktická mokrá zóna.

Podlahu společenské zóny kryje velkoformátová dlažba připomínající mramor. Je vyhřívaná a v obývacím pokoji částečně krytá kobercem. Na stěnách je použita textilní tapeta (Elitis). Nový krb je obložený efektní kamennou dýhou Slate lite.

Podlahu společenské zóny kryje velkoformátová dlažba připomínající mramor. Je vyhřívaná a v obývacím pokoji částečně krytá kobercem. Na stěnách je použita textilní tapeta (Elitis). Nový krb je obložený efektní kamennou dýhou Slate lite.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Oříškem byla i koupelna v přízemí, která byla původně prádelnou s malou koupelnou. Snažila jsem se o propojení a optické zvětšení. Ve středu prostoru jsme postavili nábytkovou stěnu, do níž byly zakomponovány bezfalcové dveře do WC a prádelny a úložné prostory na čisticí prostředky, ručníky, kosmetiku. Aby prostor nepůsobil stísněně, použili jsme světlou barvu,“ uvádí designérka.

Podlahy získaly kromě nové krytiny i podlahové vytápění a novou tvář dostal i krb, který si přála rodina zachovat.

Koupelna v přízemí s dvěma umyvadly (Laufen) posazenými na desce z corianu a doplněnými bateriemi Kludi má nenápadnou stěnou s bezfalcovými dveřmi oddělený klozet, prádelnu a úložné prostory.

Koupelna v přízemí s dvěma umyvadly (Laufen) posazenými na desce z corianu a doplněnými bateriemi Kludi má nenápadnou stěnou s bezfalcovými dveřmi oddělený klozet, prádelnu a úložné prostory.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Návrh Dáji jsme s manželem jen lehce korigovali drobnostmi, stylově jsme se shodli. Například volbu tapet a dalších detailů ponechala na nás,“ vzpomíná Jitka. Kombinaci použitých materiálů si manželé nechali doporučit.

Kompletní rekonstrukce se dočkalo i schodiště. Schodnice z dubu doprovází zábradlí z čirého kaleného skla. Pod schody vznikl úložný prostor. Efektní plastický dekor tapety (Elitis) tvoří elegantní podklad sbírce starých obrazů.

Kompletní rekonstrukce se dočkalo i schodiště. Schodnice z dubu doprovází zábradlí z čirého kaleného skla. Pod schody vznikl úložný prostor. Efektní plastický dekor tapety (Elitis) tvoří elegantní podklad sbírce starých obrazů.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Z předchozího interiéru si ale přáli zachovat obrazy, přestože si nebyli jistí, jak se je podaří začlenit do stylově moderního interiéru. Jde totiž o sbírku, kterou si postupně vytvořil Pavel. Kupoval je v galeriích, po antikvariátech a má je rád.

Podkrovní koupelna je vybavena nejen sprchovým koutem, ale i solitérní vanou Riho, baterií Sapho a umyvadlem Laufen.

Podkrovní koupelna je vybavena nejen sprchovým koutem, ale i solitérní vanou Riho, baterií Sapho a umyvadlem Laufen.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Splněná přání

„Po interiéru přišla na řadu i změna exteriéru. S ní jsme však čekali až na jaro. Přáli jsme si změnu fasády a venkovního sezení u bazénu. Jsem z toho tak nadšená, už jsem se nemohla dočkat. Všechno se mi líbí a jsem moc šťastná, že máme šatnu,“ vyjadřuje své pocity majitelka. Ani Pavel nepřišel zkrátka.

Pohodlí na terase zajišťuje kvalitní kovový stůl a židle z kolekce Hamptons a venkovní lůžko Day beds (obojí Roberti Rattan).

Pohodlí na terase zajišťuje kvalitní kovový stůl a židle z kolekce Hamptons a venkovní lůžko Day beds (obojí Roberti Rattan).

FOTO: Lukáš Hausenblas

V kuchyni se zabydlela moderní vinotéka, kterou si přál. Je součástí varného ostrůvku. Jitka oceňuje, že je kuchyň víc otevřená a při vaření má všechno nezbytné pěkně po ruce. Pochvaluje si snadnou údržbu i její stále uklizený vzhled.

Praktické a kompaktní řešení kuchyňského nábytku podle autorského návrhu designérky Dáji Šulcové to dokonale podporuje. Stará kuchyň nebyla moc praktická s ohledem na její velikost, nevhodné řešení, ale i umístění spotřebičů.

Půdorys: zádveří, šatna, prádelna, WC, koupelna, kuchyňská část s jídelním stolem, obývací prostor s krbem

Půdorys: zádveří, šatna, prádelna, WC, koupelna, kuchyňská část s jídelním stolem, obývací prostor s krbem

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Majitelka se zbytečně hodně naběhala,“ míní designérka. Dnes dům září! Je nejen praktičtější, ale i krásný. Je moderní, útulný, ale zároveň i zdařile reprezentuje osobnosti majitelů.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz