Hlavní obsah

V Dolních Břežanech mají hřbitov v neobvyklém stylu

Novinky, Nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že hřbitov nemusí vždy na pozůstalé působit depresivním dojmem, dokazuje kruhový hřbitov v Dolních Břežanech, který je zároveň součástí okolní krajiny. Kruhová zeď a dvojité lipové stromořadí ve tvaru kříže připomínají keltskou symboliku, kterou mají dolnobřežanští ve své historii.

Hřbitov v Dolních Břežanech Video: Novinky

 
Článek

„Potřeba postavit zde hřbitov vyplynula z besed s občany, kdy jsme si uvědomili, že zde vlastně chybí. Hodně dlouho jsme hledali vhodný pozemek. A protože spolupracujeme se zahradním architektem Zdeňkem Sendlerem, domluvili jsme se s ním, jestli by nám nenavrhl hřbitov, jenž by odrážel minulost Dolních Břežan. V ní se totiž ukrývá vazba ke Keltům,“ řekl Novinkám starosta obce Věslav Michalik.

Foto: Novinky

Hřbitov je zároveň součástí krajinářského parku.

Velkou dominantou hřbitova je kruh uprostřed, tvořený kamennou zídkou. V něm se pořádají obřady, a to nejen kvůli výborné akustice.

„Tvar kruhu je odjakživa ve všech náboženstvích. Znamená, že něco opakovaně vzniká a zaniká. Stromořadí ve tvaru kříže je pak křesťanskou symbolikou, ale také může znázorňovat čtyři světové strany či živly,“ pokračoval Michalik.

„Hřbitov je jistým pokračováním práce, která byla započata již ve zdejších parcích, kde jsme s keltskou tematikou spolupracovali také. Většinou se jedná o spirály, průhledy, kříže, horizontály a vertikály. Hřbitov už byl jen takovým dotáhnutím této práce. Přece jen je to duchovní místo – měli jsme od počátku představu, že bude místem odpočinku, kam lidé budou chodit nejen v období Dušiček, ale že se také stane místem trvalých procházek,” řekl Novinkám architekt Zdeněk Sendler.

Foto: Novinky

Uprostřed kruhu jsou vysázené čtyři duby.

Celý hřbitov vyšel na více než deset miliónů korun, a to proto, že z větší části tvoří krajinnou kompozici park, který má kolem čtyř hektarů. Samotný hřbitov zabírá 2000 čtverečních metrů.

„Co se týče pohřbívání, uzavíráme smlouvy převážně s obyvateli Dolních Břežan – prozatím jde o ukládání uren do hrobů. Zprovozněnou máme také rozptylovou loučku. Časem budeme také umožňovat klasický pohřeb do země,“ uzavřel Michalik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám