Hlavní obsah

Startovací byt vyměnili za větší s prostornou terasou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po osmi společně strávených letech se Martin s přítelkyní Sabinou rozhodli vyměnit malý startovací byt za perspektivní rodinné bydlení. Vlastní dům je nelákal, dali přednost bytu s prostornou terasou v atraktivní lokalitě Brna.

Foto: Lukáš Hausenblas

Stůl navazuje přímo na varný ostrůvek a vzhledově je propojen s vyvýšeným parapetem, který tvoří předěl mezi kuchyní a jídelnou.

Článek

Život na venkově či na okraji města s nekončícím kolotočem prací kolem domu a zahrady oba vyloučili. Cítí se dobře v ruchu města a rádi se pohybují v jeho centru.

Našli místo, které není od centra Brna příliš vzdálené, je i dobře dopravně dostupné a zároveň plné zeleně. Stačí vyjít na terasu a rozhlédnout se. Kolem dokola uvidíte jen zelené kopce a modré nebe nad hlavou.

Foto: Lukáš Hausenblas

V chodbě se našlo místo, které opanoval vytoužený obraz z vyřezávaného dřeva.

V teplých dnech terasa nahradí obývací pokoj, jídelnu i wellness centrum. Kromě vířivky je tu i sauna. Byt se totiž rozprostírá zhruba na 100 m2 v nejvyšším patře domu a z velké části ho obklopuje stejně velká terasa.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyň je plná špičkových spotřebičů Miele: vestavná chladnička, mraznička, myčka, kávovar i vinotéka, konvektomat sohřívací zásuvkou, indukční varná deska a nechybí ani wok. Od Miele je i digestoř.

„Přáli jsme si střešní byt, protože jsme počítali s terasou a chtěli jsme mít i vířivku. Hledali jsme poměrně dlouho. Potřebovali jsme minimálně čtyřpokojový byt, aby bylo dost místa, až přijdou děti. Dokonce jsme zvažovali dvoupodlažní mezonet,“ vzpomíná Sabina.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jídelní stůl zhotovený na míru doplňují čalouněné židle (Ton).

Od návrhu k realitě

Partneři měli štěstí, podařilo se jim získat nejlépe situovaný byt v domě. „Oslovil nás až tento projekt, který je v příjemném prostředí. Vynikal i skvělým zázemím s pěkným vnitroblokem. Líbil se nám i přiměřeně velký byt a samozřejmě velkorysá terasa,“ vysvětluje Sabina.

Foto: Lukáš Hausenblas

Obývací pokoj není moc velký. Zdobí ho přisazené stropní svítidlo Skydro (Artemide). Aby bylo možné umístit pohovku (Natuzzi) s výhledem ven, je televizor připevněn na tyči.

Vše ale bylo teprve na papíře. To byla jistě výhoda, protože měli možnost do projektu zasáhnout a mnohé lépe přizpůsobit vlastním potřebám. Jakmile se jim podařilo získat půdorys bytu, oslovili architekta Jiřího Vlčka ze studia BV architekti a začali řešit jeho dispoziční úpravy.

Sabina má silně vyvinuté estetické cítění a vytříbený vkus se smyslem pro design. Částečně ji inspirovalo harmonické prostředí masážního salónu, jehož služeb využívají, kde ji zaujaly například vyřezávané dřevěné obrazy.

Foto: Lukáš Hausenblas

Asijské dekorativní prvky přivezené z Thajska zdobí i pracovnu oddělenou od chodby čirým sklem.

„Líbí se mi jednoduché minimalistické interiéry, ale asi bych v takovém prostředí neuměla žít. Chtěla jsem vytvořit útulný domov a hřejivé prostředí i pomocí asijských prvků.“ Podařilo se, interiér působí harmonicky a uklidňujícím dojmem.

Na dynamice získává velkými lesklými plochami podlahy, stěn, nábytku i některých doplňků. Promlouvá o nevšedním spojení výrazových prostředků glamour a zen stylu.

Krok za krokem

Sabina není nakloněna nápadným barvám, proto je interiér vyveden v neutrální barevné paletě tlumených zemitých odstínů, kde vládne hnědý odstín wenge. Zrodu domova se věnovala s patřičným nasazením, na vše totiž bylo dost času.

Foto: Lukáš Hausenblas

Domácí wellness koupelna je ozvučená a má vyhřívanou podlahu. Je obložena keramikou Porcelanosa a vybavena volně stojící vanou, sprchovým koutem, klozetem, velkým umyvadlem Keramag a bateriemi Gessi.

„Inspiraci jsem hledala na internetu i v časopisech a hodně podnětů jsem našla právě v Moderním bytě.“ Od počátku toužila po pohodlném, vysokém lůžku a kožená sedačka měla k nim domů vstup zakázán.

Jasnou představu měla také o vybavení kuchyňskými spotřebiči Miele. Shoda panovala při pohledu na ztvárnění interiéru nejen mezi oběma partnery, ale také ve spolupráci s architektem.

Foto: Lukáš Hausenblas

Do druhé, menší koupelny se sprchovým koutem (Duka) se vešla také vestavná skříň, která skrývá pračku a sušičku (Miele). Atraktivní zrcadlo (Natuzzi) harmonicky podporuje oválné linie umyvadla (Catalano).

„Zpočátku jsme se s klientkou trochu hledali. Například jsem nesouhlasil se světlou lesklou podlahou, obával jsem se jejího vizuálního chladu, nakonec ale vyznívá perfektně. Následně jsme pak pracovali v příjemné symbióze a dobře jsme se doplňovali,“ říká architekt Jiří Vlček.

Dva roky, krok za krokem, od hrubé stavby až do finále ladili každý detail.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice volně přechází v domácí lázně – koupelnu oddělenou jen čirým sklem. Kraluje v ní vysoké a velmi pohodlné luxusní lůžko, nad ním svítidlo Mercury (Artemide) a nábytek zhotovený na míru.

„Především jsme ihned upravili dispoziční uspořádání bytu. Také se vždy snažím v bytě zajistit optimální množství úložných prostor. Výzvou byla i spa koupelna, která měla být v ložnici. Předělena je jen čirým sklem… Aby mohl vzniknout také technicky dokonale fungující celek, hodně pozornosti si vyžádaly všechny přípravné práce. O svůj díl si řekla i vířivka, kterou jsme na terasu přesouvali jeřábem,“ dodává architekt.

Foto: Lukáš Hausenblas

V teplých dnech terasa nahradí obývací pokoj i jídelnu. Terasa ještě čeká na nové vybavení. Majitelka si přeje vtisknout jí poněkud rustikálnější podobu krásným dřevěným stolem a nábytkem stylově bližším interiéru.

Byt je možné na přání Martina částečně ovládat prostřednictvím tzv. inteligentní domácnosti (bezpečnostní prvky, topení, žaluzie, osvětlení). Je dobře ozvučený, včetně terasy, například basový reproduktor je zabudovaný v květináči. Televizor na tyči je možné otočit ven a sledovat ho i z vířivky na terase.

Foto: Lukáš Hausenblas

Terasa je i wellness centrem. Kromě vířivky USSPA je tu i sauna Dyntar.

Sabina si ale nejvíc pochvaluje wellness koupelnu a ložnici, kde spolu s partnerem každý den tráví hodně času. S přítelem jsou s výsledkem nadmíru spokojeni a cení si spolupráce s architektem.

Foto: www.modernibyt.cz

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám