Hlavní obsah

Konec výpravám do ledničky. Dojede za vámi sama

Novinky, Jana Nesvadbová

Na první pohled vypadá jako malá, ale jinak úplně normální lednička. Připomíná menší bílou kostku na nízkém, stejně bílém podstavci. Na rozdíl od svých sester však neustále straží uši. A jakmile ji majitel zavolá, vydá se napříč jeho domácností za ním. Do jídelny, do obýváku... kamkoli, dokud ji nezarazí schod nebo práh.

Lednička, která vás sama obsloužíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Spotřebič nese kratičký název Ku a díky implementovanému softwaru reaguje na slovní pokyny. Vybaven je systémem senzorů, které neustále vytvářejí a aktualizují mapu okolí, takže lednička doslova ví, kde je. Stačí ji proto slovně požádat, aby dorazila například k jídelnímu stolu a ona tam bezpečně dojede, aniž by do čehokoli vrazila.

Lednička samozřejmě na první pohled vypadá jako příjemné zpestření pro lenochy. I její objem dává jasně tušit, že není míněna pro uchovávání veškerých potravin doma, ale jen určitého množství.

Není proto divu, že když ji v reportáži agentury Reuters představuje veřejnosti Tobias Wobbe ze společnosti Panasonic, jež spotřebič vyvinula, cílí především na muže. Většina z nich totiž patrně nebude mít problém s nalezením toho nejlepšího způsobu, jak ledničku-samochodku využít.

„Jen si to představte. Je například světový šampionát ve fotbale, a ještě není poločas, ale vaše láhev je prázdná. Tak zavoláte Ku (název ledničky, na který slyší - pozn. red.), aby přivezla další pivo. Anebo se například bavíte s rodinou nebo přáteli a nechcete přerušovat konverzaci vstáváním a donášením pití z kuchyně. Tak prostě zavoláte Ku a hotovo,” říká Tobias Wobbe.

Může být skutečně užitečná

Odmyslíme-li si poněkud lidovější způsob představení výhod ledničky, není to přístroj, který by cílil jen na lenochy. Ve skutečnosti může být velice užitečným pomocníkem lidí, kteří se z jakýchkoli důvodů obtížně pohybují, nebo jsou nepohybliví zcela.

Jejich opatrovníci a pomocníci jim prostě do ledničky připraví potřebné jídlo, pití anebo i léky a oni si ji pak prostě přivolají k lůžku či ke křeslu a mohu si vzít, co potřebují. Vše mají čerstvé a vychlazené.

Jak uvádějí zástupci výrobce, lednička je v tuto chvíli k dispozici pouze ve formě prototypu. Na trhu by se měla objevit za šest let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám