Hlavní obsah

UFO fascinuje architekty. Stavby inspirované létajícími talíři najdete po celém světě

Novinky, tnk

Fascinace jinou civilizací je pro lidi obecně velkou studnicí inspirace. Divoké představy o podobě a způsobu života mimozemské civilizace se často zhmotňují právě v architektuře. Vybrané stavby vznikající po celém světě jsou toho důkazem. Spojuje je odvážné architektonické řešení i futuristický design.

Foto: Profimedia.cz

V čínském městě Wu-chan mají fascinující stavbu umístěnou mezi dvěma hotelovými budovami.

Článek

Nedostižným tvůrcem futuristické architektury je bezpochyby brazilský architekt Oscar Niemeyer, který navrhl plejádu modernistických budov připomínajících stavby z někdejších představ o budoucnosti. Mistry futuristického designu byli i architekti, jako jsou slavná britská architektka iráckého původu Zaha Hadid nebo český architekt Jan Kaplický.

I jejich stavbám jsou vlastní organické linie a vizionářská snaha zhmotnit představy o podobě alternativních způsobů života. Oba tvůrci se věnovali i navrhování interiérového zařízení, které se do podobných objektů dobře hodí.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum současného umění od světoznámého architekta Oscara Niemeyera v brazilském Riu de Janeiro.

Stavby připomínající létající talíře zpravidla slouží spíš jako vyhlídkové a veřejné stavby. V menších podobách ale mohou poskytnout i soukromý prostor. Takovým příkladem je hotel na stromě, který nedávno získal švédskou cenu Grand Tourism Prize. Netradiční hotel je umístěn v lesích nedaleko města Harads ve Švédsku.

Majitelé si přáli, aby měl talíř podobu retro stylu 50. let. Pokoje jsou zavěšeny čtyři až šest metrů nad zemí. Hosté tak mají bezpochyby neopakovatelné zážitky z ubytování.

Foto: Profimedia.cz

Švédský stromový hotel ve tvaru Ufo talíře je umístěn šet metrů nad zemí a má ocelovou konstrukci.

Stavby připomínající UFO budí v lidech obecně respekt a trochu i bázeň. Podobně je tomu i u pomníku bulharské komunistické vlády. Stavba na vrcholu hory symbolizuje politickou moc a její tvary bezpochyby působí hodně dramaticky.

Foto: Profimedia.cz

Pomník bulharské komunistické vlády na vrchu Buzludzha od architekta Georgi Stoilova.

Fascinující jsou i stavby na čínské Golden Beach. Na první pohled jde o jeden prototyp menších buněk, které ale mají různé funkce. Tato vajíčka jsou v první řadě určena pro bydlení, slouží ale i jako menší restaurace, obchody a nechybí mezi nimi ani stavba s funkcí zdravotního střediska. Konstrukce mají využití i jako veřejné toalety nebo umývárny.

Interiér staveb je prosvětlen mnoha menšími oblými okny, která jsou umístěna i navrchu staveb. V komplexu je hned 37 staveb. Jejich výstavba začala v roce 2010, na stavební ploše 9000 metrů čtverečních. Stavby se nacházejí 3,6 km od proslulé Zlaté písečné pláže, která je známým rekreačním místem.

Foto: Profimedia.cz

Architekti naprojektovali několik buněk blízko u sebe.

Pokud vás futuristicky vyhlížející stavby baví, možná vás potěší, že se v budoucnu budeme moci těšit ze staveb od architektky Zahy Hadid u nás i na Slovensku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám