Hlavní obsah

Vila doktora Příbrského je důkazem dobré spolupráce mezi architektem a majitelem

Novinky, Text: Eva Erbanová, editace: tnk

Doktor Jan Příbrský dosáhl postavení nejvýznamnějšího specialisty v oboru gynekologicko-porodnické péče v celém Československu. Jeho vila v Českých Budějovicích vznikla mezi lety 1938 až 1939 a je důkazem dlouhodobé dobré spolupráce zadavatele s architektem Bedřichem Adámkem, který pro doktora navrhoval i nemocniční budovy.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Boženy Němcové 52, České Budějovice

Článek

V několika málo letech po příchodu do Českých Budějovic dokázal doktor Příbrský vybudovat moderní gynekologicko-porodnické pracoviště. Díky vynikajícím známostem se zasloužil o rozšíření komplexu budějovické nemocnice o další budovy.

Nové stavby v areálu nemocnice vyprojektoval pražský specialista na nemocniční budovy Bedřich Adámek. Právě jemu Příbrský zadal i návrh své vily.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Stavba je dekorována drobnými detaily, které působí nenásilným dojmem.

Od běžné podoby funkcionalismu se vila liší svým tradicionalistickým, až romantickým stylem. Vytváří ho celková uzavřená a bloková forma, která dělá z domu pevné, bezpečné místo pro rodinu, a jeho rustikální prvky, například kovové lucerny nad vstupy, hrubě opracovaný pískovcový sokl domu nebo škrábaná omítka.

Romantickou atmosféru zemí na jihu Evropy připomínala střecha krytá vlnitou krytinou. Pro Příbrského Adámek navrhl i zahradu, kterou obepíná plot z hrubě otesaných pískovcových kvádrů.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vchod do vily je krytý stříškou, což zvyšuje komfort při nepříznivé počasí.

Uvnitř se dům skládal ze dvou oddělených částí, veřejné a soukromé. Téměř celé přízemí sloužilo soukromé lékařské praxi majitele. První a druhé patro pak zabíral velkoryse navržený primářův byt.

Jeho rodina vilu obývala do konce druhé světové války, pak se ale stala terčem pronásledování. Vše vyvrcholilo v roce 1960 procesem u Lidového soudu, který Jana Příbrského poslal na tři roky do vězení.

Do domu se pak nastěhovali nájemníci, jeho prostor se rozdělil na tři byty, zatímco v přízemí byla dětská stomatologie. V dalších letech se ve vile usídlili i potomci primáře Příbrského a přízemí se začalo využívat pro lékařskou praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám