Hlavní obsah

Dům na Mokré Hoře poskytuje obyvatelům maximum soukromí

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

V Brně na Mokré Hoře, na předměstí s venkovskou atmosférou a v okolí s různorodou a architektonicky ne moc kvalitní zástavbou, navrhli architekti rodinný dům. Díky promyšlenému zakrytí atria stavby ale umístění majitelům nemusí vadit. Dům navrhli architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla v letech 2001 až 2002.

Foto: Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Tumaňanova 25a, čp. 258, Brno 17- Mokrá Hora

Článek

Stavba zohledňuje požadavek majitelů na intimitu bydlení. Uliční průčelí, orientované k východu, je proříznuto štěrbinami průběžných oken, za kterými jsou v přízemí umístěny garáž, hala, technické zázemí a WC, v patře pak hostinský pokoj, hala, koupelna a další toaleta.

Zatímco hlavní i obě boční strany jsou vůči okolí téměř uzavřeny, celá západní zahradní fasáda je prosklena. Z hlavní obytné místnosti a kuchyně v přízemí se vychází do atria, vymezeného dvěma paralelními ocelovými stěnami s dřevěnou výplní, které jej izolují od sousedních domů.

Foto: Slavné brněnské vily

Terasa je chráněna před pohledy z okolí.

Z ložnice a dětského pokoje v patře je přístupný balkón a terasa nad zahradním sálem. Bílou a šedou barvu omítek a nátěrů doplňuje dýhování z americké třešně u dveří a obkladů a kontrastní červená posuvná stěna s okénkem mezi hlavním pokojem a obytnou kuchyní.

Foto: Slavné brněnské vily

Interiér je zařízen ve střídmém duchu. Nechybí ale výrazné barevné akcenty.

Minimalistickým řešením stavba stylově navazuje na meziválečný racionalismus.

V jednom z komentářů k domu na Mokré Hoře charakterizoval architekt Tomáš Rusín současnou výstavbu rodinných domů jako „pseudoromantickou touhu po přenesení amerického předměstského snu do reality postbolševických zahrádkářských kolonií“, takže skutečně moderní stavby představují jen „solitéry zoufale se zmítající v protiproudu masové popkultury“.

Foto: Slavné brněnské vily

Stavba působí jednotným dojmem i díky prvkům, které se opakují v přízemí i v patře.

Za stavbou stojí i moderně myslící investor, který měl podobné představy o podobě domu jako architekti. Výsledkem je tak uměřeně řešený i rozumně velký prostor.

Foto: Slavné brněnské vily

V přízemí se nachází společenské prostory i garáž. Horní patro je naopak vyčleněno pro klidnější zónu.

Architekti Rusín a Wahla, členové Obecního domu Brno, založili v roce 1991 Ateliér RAW, který patří k předním brněnským architektonickým kancelářím a jehož práce byly několikrát oceněny v architektonických soutěžích.

Kromě větších veřejných staveb se autorská dvojice prosadila elegantními prostory exkluzivních kaváren, cestovních kanceláří a obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám