Hlavní obsah

Norští architekti navrhli chatu, která zapadne do jakéhokoli prostředí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední norský výrobce rekreačních domů si u architektů ze studia Snøhetta objednal návrh jednoduché, co nejvíce univerzálně použitelné prefabrikované chaty. Zadání bylo jednoznačné - vymyslet domek, nebo spíše chatu, kterou by bylo možné začlenit do jakéhokoli typu krajiny. V norských podmínkách to především znamená mořské pobřeží, hory a lesy. A přesně takovou stavbu architekti vymysleli.

Foto: MIR (3x)

Chata je navržena jako dřevostavba.

Článek

Název chaty zní v norštině Gapahuk, což je slovo, jež označuje velice prosté přístřeší s dřevěnou kostrou, dvěma až třemi stěnami a střechou. Slouží obvykle jako útočiště před nepříznivým počasím.

Kromě toho, že chata navržená architekty má samozřejmě také ochránit své obyvatele před nepříznivým počasím, je navržena tak, aby nabídla především velké množství společných prostor.

Může se proto pochlubit velkým obývacím pokojem propojeným s kuchyní, stejně jako velkorysými terasami v exteriéru. Vizuálnímu propojení interiéru a teras napomáhají velkoformátová okna sahající v obýváku od země ke stropu.

Foto: MIR

Chata je navržena tak, aby hezky zapadla do jakéhokoli typu krajiny.

Kromě toho lze v chatě objevit hned trojici samostatných pokojů, samozřejmě také koupelnu a místnost sloužící jako komora, nebo prostě sklad. Pokoje mají střední velikost, slouží především k přespávání.

Architekti akcentovali v návrhu společenský život obyvatel chaty. Zároveň se jim tím podařilo udržet velikost chaty na nezbytném minimu, konkrétně 35 m2, protože i velikost byla jedním z aspektů, které museli ctít při návrhu. Jednak proto, aby stavbu bylo možné postavit skutečně takřka kdekoli, a jednak aby co nejméně zatěžovala okolní životní prostředí. V neposlední řadě pak i proto, že menší dům lze snáze vytopit.

Foto: MIR

Chata má záměrně téměř diagonálně vedený hřeben střechy, aby na ní vzniklo dostatečně velké místo pro eventuální instalaci solárních panelů.

Jednou ze zajímavostí návrhu chaty, která je nakreslena na obdélníkovém půdorysu, je směrování hřebene střechy. Ten totiž nevede středem a není rovnoběžný s jejími okraji, ale vede téměř diagonálně. Je to proto, aby na jedné straně vznikla větší šikmá plocha, ideální pro umístění solárních panelů.

Foto: Snøhetta

Interiér podporuje společenský život obyvatel.

Foto: Snøhetta

V obývacím pokoji jsouvelká okna sahající od země až ke stropu. Díky tomu jsou z místnosti nádherné výhné výhledy do okolí.

Projekt chaty, která je od dubna na trhu, výrazně hleděl na ekologické aspekty. Není proto divu, že kostra stavby, fasády, podlahy, vnitřní obložení a spousta dalších prvků jsou primárně ze dřeva.

Firma a architekti se snažili vždy volit takové materiály, které budou vysoce kvalitní, budou vyžadovat minimum údržby a bude je možné získávat lokálně, obecně tedy budou ekologicky přátelské.

Foto: Snøhetta

Půdorys chaty

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám