Hlavní obsah

Návrh interiéru malého bytu pro mladého muže propojuje nečekané prvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslovil nás čtenář, kterému se velmi líbila proměna bytu publikovaná 8. května 2015 na portálu Novinky. Vlastní byt v paneláku s totožnou dispozicí a rád by jej kompletně zrekonstruoval. Má ovšem řadu jiných požadavků. Je to muž, který žije sám, a preferuje koupelnu spojenou s WC. V koupelnovém prostoru by chtěl raději velkou sprchu než malou vanu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (12x)

Návrh nové podoby bytu pro samostatně žijícího majitele.

Článek

Líbí se mu řešení nové kuchyně se „snídaňovým“ pultem u okna. V zásadě by na kuchyni nic neměnil jen to, že by pračku přemístil raději do koupelny.

Dekor laminátové podlahy

„Vyhovující je i řešení obývacího pokoje. V prostředním pokoji by rád vytvořil pohodlnou pracovnu s knihovnou, protože často pracuje doma a potřebuje úložné prostory na knihy a dokumenty. Ložnice by měla být minimalistická. Hodně se mu líbí dekor laminátové podlahy od firmy Parador, který je možné použít i do koupelny a rád by jej do interiéru zakomponoval," poznamenává bytová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Původní stav bytu nebyl ponechán, úprava dispozice odpovídá staršímu projektu, který jsme na Novinkách již představili. [celá zpráva]

Hlavní změnou je nové koupelnové jádro, v němž je spojena koupelna a WC. Byt bude nyní obývat trvale jedna osoba, takže je takové řešení vyhovující.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navrhované řešení

S ohledem na novou, respektive upravenou dispozici je nutné počítat s výraznými stavebními úpravami a novým vybavením. To znamená kompletně nová podlahová krytina, nové dveře (sklo a kov), včetně okna pod stropem mezi pracovnou a ložnicí. A také okno mezi obývákem a pracovnou, které je umístěno v otvoru, kde byly původně dveře. Samozřejmě nová elektroinstalace a kompletní nábytkové vybavení na míru.

„Barevná paleta pochopitelně musí respektovat výběr podlahové krytiny, použila jsem k ní tedy světle šedou výmalbu v celém bytě. Nábytek je bílý a je kombinován s dřevěnými prvky s výrazným a „surovým“ dekorem dřeva. To vše doplňuje industriální černý kov a sklo na dveřích nebo doplňcích," doplňuje bytová návrhářka.

Více pracovního místa v kuchyni

Úpravou horních skříněk v kuchyňské lince se podařilo získat více pracovní plochy. Pračka byla přesunuta do koupelny, a tak designérka do kuchyňského prostoru navrhla velkou vestavnou myčku. Podařilo se také vytvořit požadovaný snídaňový pult u okna a nalézt místo pro další vestavné spotřebiče.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Na podlaze v koupelně byla použita stejná krytina jako v celém bytě. Kvůli jejím specifickým vlastnostem je vhodné ji použít i v koupelnovém prostoru. Na stěny architektka navrhla standardní obklady v bílošedém provedení.

Velký sprchový kout

Podle požadavků čtenáře je v koupelně velký sprchový kout a závěsná toaleta. Designérka navrhla podél stěny naproti koutu velký pult, kde je zasazené umyvadlo a pod ním je umístěna pračka. Pod tímto pultem je i velký úložný prostor pro ručníky. Kosmetika pak našla své místo v horních koupelnových skříňkách.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

S ohledem na to, že předsíň tvoří úzká chodba do L, nebylo moc co vymýšlet. Nechybí tu ale maximum vestavěných skříní. Dále výklenek pro sezení a věšák. U dveří samozřejmě zrcadlo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

„Obývací pokoj je zařízen velmi podobně jako v minulé, již zmiňované, proměně. Myslím si, že jídelní stůl umístěný v tomto prostoru může být velmi praktický, i když byt obývá jen jedna osoba. Samozřejmě je zde TV a pohovka, pak komoda, která může sloužit i jako příborník a dlouhá masivní dřevěná police po celé délce místnosti, která vytváří velmi potřebný odkládací prostor. S tím, že věci na ní jsou nejen praktické a po ruce. Některé z nich slouží i jako dekorace," dodává návrhářka.

Mobilní pracovní stůl

Pracovně dominuje velká knihovna, skýtající hodně úložného prostoru pro knihy i elektroniku a psací potřeby. Nechybí samozřejmě psací stůl, který je mobilní, a tak jej může majitel přesunovat podle aktuální potřeby. Vedle je umístěno malé křeslo s lampou, které nabízí možnost obyvateli bytu sednout si a relaxovat, nebo číst. V prostoru u dveří architektka navrhla skříňovou sestavu, jež skýtá další, tolik potřebný, úložný prostor.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Ložnice bez klasických nočních stolků

„Hned za dveřmi ložnice jsem navázala na vestavěné skříně z pracovny. Zde jsou to především skříně na odkládání oděvních svršků. Vedle postele je pak komoda, která slouží jako prádelník. Namísto klasických nočních stolků, jsem navrhla jen volný vzdušný prostor. K oknu jsem umístila židli, která může sloužit k odkládání svršků, ale i jako klasický noční stolek. Nad postelí je jen jedna lampa, kterou jsem záměrně umístila asymetricky," vysvětluje svůj záměr autorka návrhu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevná paleta je spíše subjektivní, ale v tomto případě se jedná o moderní řešení pro mladého člověka, který se nebojí originálních řešení a má rád výrazné dekorativní prvky, které spolu zdánlivě nesouvisí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám