Právě dojem pohodlnosti anebo ještě přesněji útulnosti byl jedním z hlavních cílů při vytváření návrhu stavby. Architekti proto namísto čistě bílých stěn v interiéru uplatnili spoustu dřevěných detailů. Aby se domov rodiny přirozeně proteplil.

Architekti při návrhu domu s pravými úhly šetřili.

Architekti při návrhu domu s pravými úhly šetřili.

FOTO: Yuta Yamada

Chráněný vstup do domu

Chráněný vstup do domu

FOTO: Yuta Yamada

Hlavním rysem je ovšem omezení pravoúhlých řešení na spoustě míst konstrukce domu. Všude, kde to bylo možné a funkční, nahradili architekti hranaté tvary oblými.

Dveře a okna tak mají obloukový tvar, stejně tak zakončení některých ploch neústí do hrany, ale opět do oblého tvaru.

Hlavní prostor v přízemí zabírá společenská zóna slučující v sobě jídelnu a kuchyň.

Hlavní prostor v přízemí zabírá společenská zóna slučující v sobě jídelnu a kuchyň.

FOTO: Yuta Yamada

FOTO: Yuta Yamada

Druhým důležitým aspektem bylo dostatečné množství světla, které prochází celým interiérem.

V tomto případě vsadili architekti na osvědčený model ponechání volného prostoru nad obývacím pokojem v přízemí a jeho rozšíření na úroveň patra. Díky tomu, nejenomže se společenská zóna těší z dvojnásobného prostoru, ale denní světlo může zejména vysokým obloukovým oknem volně proudit do všech částí interiéru.

Nad jídelnou je volný prostor, opticky zvětšující danou část místnosti a přivádějící do interiéru více světla dopadajícího dovnitř velkým oknem.

Nad jídelnou je volný prostor, opticky zvětšující danou část místnosti a přivádějící do interiéru více světla dopadajícího dovnitř velkým oknem.

FOTO: Yuta Yamada

Vlastní interiér je zařízen v prostém, minimalistickém stylu.

Vlastní interiér je zařízen v prostém, minimalistickém stylu.

FOTO: Yuta Yamada

FOTO: Yuta Yamada

Vlastní uspořádání domu vychází z běžného vyčlenění společenské části domácnosti do přízemí, kde je kuchyň s jídelnou a obývací pokoj, zatímco horní podlaží slouží jako klidové zázemí. Proto jsou na něm oba soukromé pokoje - ložnice rodičů a dětský pokoj.

Tam, kde to bylo možné, nahradil ostré hrany a pravé úhly oblouk.

Tam, kde to bylo možné, nahradil ostré hrany a pravé úhly oblouk.

FOTO: Yuta Yamada

Koutek s umyvadlem je před vstupem na toaletu.

Koutek s umyvadlem je před vstupem na toaletu.

FOTO: Yuta Yamada

Dům s celkovou plochou podlah 106 m2 stojí na pozemku o velikosti 160 m2.

Uspořádání přízemí: 1 - zádveří, 2 - vstup, 3 - úložný prostor , 4 - jídlena, 5 - obývací pokoj, 6 - dřevěná podlaha, 7 - spíž, 8 - WC.

Uspořádání přízemí: 1 - zádveří, 2 - vstup, 3 - úložný prostor, 4 - jídelna, 5 - obývací pokoj, 6 - dřevěná podlaha, 7 - spíž, 8 - WC

FOTO: Yuta Yamada

Uspořádání horního patra: 9 - ložnice, 10 - šatna, 11 - koupelna, 12 - dětský pokoj.

Uspořádání horního patra: 9 - ložnice, 10 - šatna, 11 - koupelna, 12 - dětský pokoj

FOTO: Yuta Yamada