Hlavní obsah

Pohodlný dům, v němž se pravým úhlem šetří

Novinky, nes

V nově se rozvíjející části předměstí Ogaja japonského města Ócu v prefektuře Šiga si mladý manželský pár s rodinou nechal od architektů z místního studia ALTS Design Office navrhnout rodinný dům. Autoři jej nazvali podle spojení slov, které při debatách s klienty padlo hned několikrát - Pohodlný dům.

Foto: Yuta Yamada

V interiéru je použita celá řada dřevěných prvků, které jej zútulňují a proteplují.

Článek

Právě dojem pohodlnosti anebo ještě přesněji útulnosti byl jedním z hlavních cílů při vytváření návrhu stavby. Architekti proto namísto čistě bílých stěn v interiéru uplatnili spoustu dřevěných detailů. Aby se domov rodiny přirozeně proteplil.

Foto: Yuta Yamada

Architekti při návrhu domu s pravými úhly šetřili.

Foto: Yuta Yamada

Chráněný vstup do domu

Hlavním rysem je ovšem omezení pravoúhlých řešení na spoustě míst konstrukce domu. Všude, kde to bylo možné a funkční, nahradili architekti hranaté tvary oblými.

Dveře a okna tak mají obloukový tvar, stejně tak zakončení některých ploch neústí do hrany, ale opět do oblého tvaru.

Foto: Yuta Yamada

Hlavní prostor v přízemí zabírá společenská zóna slučující v sobě jídelnu a kuchyň.

Foto: Yuta Yamada

Druhým důležitým aspektem bylo dostatečné množství světla, které prochází celým interiérem.

V tomto případě vsadili architekti na osvědčený model ponechání volného prostoru nad obývacím pokojem v přízemí a jeho rozšíření na úroveň patra. Díky tomu, nejenomže se společenská zóna těší z dvojnásobného prostoru, ale denní světlo může zejména vysokým obloukovým oknem volně proudit do všech částí interiéru.

Foto: Yuta Yamada

Nad jídelnou je volný prostor, opticky zvětšující danou část místnosti a přivádějící do interiéru více světla dopadajícího dovnitř velkým oknem.

Foto: Yuta Yamada

Vlastní interiér je zařízen v prostém, minimalistickém stylu.

Foto: Yuta Yamada

Vlastní uspořádání domu vychází z běžného vyčlenění společenské části domácnosti do přízemí, kde je kuchyň s jídelnou a obývací pokoj, zatímco horní podlaží slouží jako klidové zázemí. Proto jsou na něm oba soukromé pokoje - ložnice rodičů a dětský pokoj.

Foto: Yuta Yamada

Tam, kde to bylo možné, nahradil ostré hrany a pravé úhly oblouk.

Foto: Yuta Yamada

Koutek s umyvadlem je před vstupem na toaletu.

Dům s celkovou plochou podlah 106 m2 stojí na pozemku o velikosti 160 m2.

Foto: Yuta Yamada

Uspořádání přízemí: 1 - zádveří, 2 - vstup, 3 - úložný prostor , 4 - jídlena, 5 - obývací pokoj, 6 - dřevěná podlaha, 7 - spíž, 8 - WC.

Foto: Yuta Yamada

Uspořádání horního patra: 9 - ložnice, 10 - šatna, 11 - koupelna, 12 - dětský pokoj.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dračí dům splývá s příkrým svahem

Od první veřejné prezentace svého projektu House on the Cliff (Dům na útesu) se architekti Pablo Gil a Jaime Bartolomé těší velikému zájmu odborné a především...

Jak pečovat o trávník v letních parnech

Krásný a zdravý trávník je přáním všech majitelů rodinných domů, chat anebo chalup. Letní parna jim ale někdy v jejich snažení příliš nepomáhají. Každý má...

Jak a kde využít čerpadla na dešťovou vodu

Voda z dešťových srážek zachycená do jímky je perfektní na zavlažování, ale dá se využít i v domácnosti. K její dopravě z nádrže na místo určení budeme...

Výběr článků

Načítám