Hlavní obsah

Architekti propojili interiér domu s nevyužívanou uličkou

Novinky, nes

Rozšíření a zároveň úpravu svého domu si u architektů ze studia Austin Maynard Architects objednal klient z australského Fitzroy, na předměstí Melbourne. Velmi se mu totiž zamlouval jiný projekt, který architekti již realizovali, a proto projevil přání, aby jeho domov upravili stejně. Jeho zadání mělo ovšem jeden odlišující prvek - podstatně nižší rozpočet.

Foto: Tess Kellyová

Jídelna je zakončena velkým francouzským oknem, jímž se vychází přímo do uličky mezi domy.

Článek

Klientův dům je svým způsobem tradičním obydlím z předměstí australských velkoměst - patrový řadový domek se dvěma pokoji, kuchyní, jídelnou a obývákem. Stávají obvykle na více či méně podlouhlém pozemku, čelní stranou hledí do hlavní ulice.

Zadní strana pozemku směřuje pak často do malé, nepoužívané uličky, pro něž nemají obyvatelé těchto čtvrtí žádné využití.

Foto: Tess Kellyová

Architekti protáhli přístavbu domu až na samý okraj pozemku.

Foto: Tess Kellyová

Interiér domu je propojen s jeho exteriérem, který ovšem tvoří už nepoužívaná ulička.

To, co se klientovi na vyhlédnutém projektu nejvíce líbilo, bylo přizpůsobení centrální části pozemku jako dvorku, okolo nějž byl dům rozložen. Právě takový si přál mít také.

Architekti tedy zlikvidovali menší přístřešek, který na zahradě za jeho obydlím stál, a přístavbu protáhli až na samý okraj parcely. Střed ponechali volný, pouze při straně vytvořili úzkou, průchozí kuchyň. Její prosklená stěna může být kdykoli otevřena. Člověk v ní tak má při práci příjemný pocit, jako kdyby vařil venku na zahradě.

Foto: Tess Kellyová

Interiér domu je propojen s jeho exteriérem, který ovšem tvoří už nepoužívaná ulička.

Foto: Tess Kellyová

Nad jídelnou je pracovna.

Do kuchyně se z původního domu přichází přes obývací pokoj, jídelna je pak umístěna v nejzazší části přístavby, s velkým francouzským oknem směřujícím do malé, nepoužívané uličky. Tím, že okno ústí přímo do ní, architekti inovativně propojili interiér domu přímo s uličkou dlážděnou kočičími hlavami.

„K čemu máme tyhle uličky, od kterých se každý distancuje? Proč je nevyužít jako další skvělé místo, kde se lze bavit,” vysvětlují architekti svůj přístup.

Nad jídelnou se podařilo vytvořit ještě malý úzký mezanin využitelný jako pracovna. Vystupuje se k němu po bílém schodišti.

Foto: Tess Kellyová

Díky velkému prosklení je možné vařit v kcuyhni a mít přitom pocit, že je člověk po celou dobu venku, na dvoře.

Foto: Tess Kellyová

Centrálním prvkem přístavby je dvorek, který s eklientovi moc líbil u jiného projektu oslovených architektů.

Foto: Tess Kellyová

Ačkoli je přístavba na mnoha místech otevřena prosklenými plochami, je navržena jako tepelně úsporná. například veškeré prosklenní je proto dvouvrstvé.

Přístavba, kvůli napjatému rozpočtu, byla v mnoha ohledech skutečným oříškem. Jak říkají autoři jejího návrhu, bylo skutečnou výzvou najít takové řešení, které bude funkční, bude vypadat nenáročně a přirozeně, a zároveň nezruinuje klientovu peněženku.

K těmto prvkům patřilo například řešení, jak se vypořádat s dveřmi v kuchyni, kde bylo třeba obejít se bez centrálního sloupku.

Na jiném místě se nakonec ukázalo jako nejvhodnější použít perforované ocelové díly, jež jsou dostatečně pevné a zároveň propouštějí světlo. Architekti rovněž museli přijít na to, jak zařídit, aby se velké zadní okno snadno otevíralo, přestože není uchyceno v pevném panelu.

Foto: Tess Kellyová

Zadní stěnu domu zdobí nově abystraktní malba.

Součástí úpravy domu bylo i natření zadní fasády a její vyšperkování nástěnnou abstraktní malbou, jejímž autorem je mladý výtvarník Seb Humphreys.

„Vždycky mě zajímal vztah mezi geometrickými vzory a růstovými vzorci v přírodě. Nalezení estetické rovnováhy mezi těmito dvěma silami je společným jmenovatelem mé práce,” říká.

Foto: Austin Maynard Architects

Plán přístavby

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám