Hlavní obsah

Rodina koupila rozestavěný byt, jeho úpravu svěřila architektovi

Novinky, nes

Pětičlenná rodina koupila byt v trojpodlažním domě v 11. pařížském obvodu ještě v době, než byl objekt dostavěn. Jak jeho konstrukce pokračovala, začínalo být zřejmé, že nový domov bude nutné pro potřeby budoucích obyvatel upravit a pozměnit. Rodina tedy přizvala architekty ze studia Cube Architectes, aby jí pomohli vytvořit takové prostředí, ve kterém se budou všichni její členové cítit skutečně jako doma.

Foto: Roberta Donatiniová

Interiér bytu zdobí spousta uměleckých předmětů. Právě do takového prostředí mohli architekti směle použít vedle sebe sérii několika svítidel, z nichž každé má jiný tvar.

Článek

Architekti navrhli spoustu praktických úprav, které umožnily interiér rozkládající se na ploše 170 čtverečních metrů opticky zvětšit a odlehčit.

Původně nahlučená (zaplněná) kuchyň se stala otevřeným prostorem se vstřícnou atmosférou. Ne zrovna šťastně umístěný obývací pokoj se po proměně stal místem, které je na straně jedné útulné, a na straně druhé potěší pocitem výjimečnosti.

Stejně tak nebyli rodiče spokojeni s uspořádáním své ložnice, včetně jejího příslušenství. Architekti proto navrhli otevřít zcela koupelnu a zároveň si vyhráli i s umístěním a uspořádáním šatních skříní.

Foto: Roberta Donatini

Vstup do bytu(na snímku vzadu) je nedaleko jídelny.

Po všech zmíněných úpravách získala rodina konečně pocit, že se stěhuje do bytu, který beze zbytku odpovídá jejím představám.

Srdcem domova je podle architektů kuchyň, kterou navrhli v jednoduchých liniích. Bez zbytečných zkrášlení nabízí spoustu úložného prostoru pro veškeré potřebné vybavení. Zařízena je v bílé barvě, doplňuje ji obklad stěny z tmavohnědého ořešákového dřeva v okolí dřezu. Hlavními materiály použitými na centrální ostrůvek jsou keramika a eloxovaný hliník.

Foto: Roberta Donatini

Hlavními materiály použitými na centrální ostrůvek, jsou keramika a eloxovaný hliník.

Co je eloxování
Eloxování (někdy také anodizace) je způsob chemicko-tepelné povrchové úpravy produktů z hliníku. Název vznikl ze zkratky pro ELektrolytickou OXidaci. Při této úpravě se na povrchu hliníku vytvoří vrstva, která je odolnější vůči otěru, ale i povětrnostním vlivům. Jde o proces podobný korozi železa, ovšem s tím rozdílem, že hliník pod touto vrstvou již dále neoxiduje. Síla eloxované vrstvy se pohybuje od 0,35 až po 160 mikrometrů.
Foto: Roberta Donatini

Obývací pokoj má jednu ze stran zcela zaplněnou obývací stěnou, do níž je zakomponovaná televize.

Foto: Roberta Donatini

Průchod do další místnosti vede tajnými dveřmi skrz obývací stěnu.

Obývací pokoj je překvapivě oddělen od jídelní zóny, a umožňuje přechod k soukromějším částem domova. I tato místnost na první pohled zaujme nepřeberným množstvím úložných prostor, ať již v podobě skříněk, nik nebo poliček. Není divu, mají se do nich vejít spousty uměleckých předmětů, které rodina vlastní.

Na zakázku vyrobený nábytek kombinuje lakované bílé panely s masivním teakovým dřevem. Zajímavým doplňkem místnosti je nenápadný oválný konferenční stolek s mramorovou deskou.

Foto: Roberta Donatini

Hojně využívaným prvkem v bytě jsou niky.

V ložnici rodičů představuje ústřední objekt postel, jejíž čelo je vyrobeno na zakázku z dubového dřeva.

Architekti pro tuto místnost záměrně zvolili tmavší odstíny, aby lépe navodili atmosféru vhodnou pro odpočinek a spánek. Na druhé straně, dostatek světla v místnosti zaručují vysoká okna sahající až k zemi a zabírající celou jednu stěnu pokoje.

Foto: Roberta Donatini

Ložnice je laděna do zklidňující kombinace bílé a tmavších barev.

Dětské pokoje jsou stejně jako zbytek domácnosti zařízeny v uměřeném, minimalistickém stylu. I v těchto místnostech se opakují materiály použité v ostatních částech domova - ořešákové a dubové dřevo a eloxovaný hliník.

Foto: Roberta Donatini

Dětské pokoje architekti zařídili účelně, s využitím materiálů uplatněných v ostatních částech bytu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám