Hlavní obsah

V Dubaji vyrostla první tištěná kancelářská budova

Novinky, nes

Po prvních rezidenčních domech se architekti spolu s inženýry pustili do projektu první kancelářské budovy vytvořené pomocí technologie 3D tisku. Nový objekt, jenž na první pohled upoutá elegantními oblými tvary a zářivou bílou barvou, vyrostl v Dubaji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dubaji otevřeli první kancelářskou budovu na světě vytištěnou na 3D tiskárněVideo: Reuters

 
Článek

K vytištění přízemní stavby bylo zapotřebí použít 3D tiskárnu o rozměrech 36 x 12 m a výšce 6 metrů. Tisk domu trval 17 dní. Jako médium autoři použili speciální směs betonu, vlákny vyztuženého plastu a sádry obohacené o skelná vlákna.

K obsluze gigantického stroje stačil jediný člověk kontrolující, že tisk probíhá přesně podle plánu.

Zbytek osmnáctičlenného týmu tvořili již příslušníci běžných profesí - instalatéři, elektrikáři a strojní inženýři, kteří dům v přepočtu za 3,3 miliónu korun dokončili.

Cena, podle informací dubajské tiskové kanceláře, představuje zhruba poloviční částku v porovnání s tím, kolik by činily náklady na konstrukci a práci při běžném způsobu výstavby.

Foto: Reuters

V budově vytvořená pomocí technologie trojrozměrného tisku sídlí ústředí dubajské Nadace pro budoucnost.

V nové budově poněkud příhodně sídlí prozatím vedení dubajské Nadace pro budoucnost. V příštím roce se pak má proměnit rovnou v sídlo dubajského Muzea budoucnosti.

Od technologie trojrozměrného tisku si tento arabský stát hodně slibuje. Podle vyjádření Mohameda Al Gergawiho, ministra pro vládní záležitosti a budoucnost, Dubaj plánuje do roku 2030 postavit 25 procent všech budov na svém území právě pomocí technologie 3D tisku.

Reklama

Související témata:

Související články

Světové pamětihodnosti v tlapách koček

Nadšení koček pro krabice všeho druhu a všech velikostí je mj. i díky virálním videím na internetu všeobecně známé. A právě této kočičí zálibě vyšel vstříc...

Výběr článků

Načítám