Dům, jenž vyrostl ve městě Obu, v prefektuře Aiči rozkládající se zhruba ve střední části největšího z japonských ostrovů Honšú, je zajímavý mj. tím, že velikost jednotlivých podlaží směrem vzhůru narůstá.

Dům má hybridní konstrukci. Přízemí je z železobetonu, horní patra mají kostru dřevěnou.

Dům má hybridní konstrukci. Přízemí je z železobetonu, horní patra mají kostru dřevěnou.

FOTO: Masao Nishikawa

Přesahy horních podlaží slouží k zastřešení parkovacích ploch vedle domu.

Přesahy horních podlaží slouží k zastřešení parkovacích ploch vedle domu.

FOTO: Masao Nishikawa

Vizuální objem betonu v přízemí odlehčují prosklené plochy směrem do ulice. Do místností tak přichází potřebné množství světla a navíc kolemjdoucí mohou také zahlédnout vystavená díla.

Architekti nenavrhli pro galerijní podlaží prostředí čistě z betonu a skla náhodou. Zajistili tak, aby při prohlížení obrazů diváka nic nerozptylovalo.

Interiér přízemí je zčásti zanořen pod úroveň okolního terénu. Jeho stěna směřeující do ulice je pak celá prosklená, aby i kolemjdoucí mohli vidět vystavená díla.

Interiér přízemí je zčásti zanořen pod úroveň okolního terénu. Jeho stěna směřující do ulice je pak celá prosklená, aby i kolemjdoucí mohli vidět vystavená díla.

FOTO: Masao Nishikawa

Do domu se sestupuje po krátkém schodišti. Je to proto, že přízemí stavby je ve skutečnosti zčásti zanořeno pod úroveň okolního terénu. Betonový box tak z vnější strany nepůsobí tolik masivním dojmem.

Díky celé prosklené stěně proniká do nitra přízemí denní světlo. Díly jsou ovšem osvětlena uměle, pomocí LED svítidel.

Díky prosklené stěně proniká do nitra přízemí denní světlo. Díla jsou ovšem osvětlena uměle, pomocí LED svítidel.

FOTO: Masao Nishikawa

Druhé podlaží je před betonové přízemí vysunuto, a to mimo jiné proto, že tak vytváří zastřešení pro parkovací plochu před domem.

Jsou zde uloženy tři soukromé pokoje rodiny - ložnice rodičů a dva dětské pokoje. Vše doprovází společná koupelna a také toaleta.

Schodišťová šachta je zalita denní světlem, které do ní dopadá světlíkem.

Schodišťová šachta je zalita denním světlem, které do ní dopadá světlíkem.

FOTO: Masao Nishikawa

V nejvyšším podlaží, které se také může pochlubit největší plochou podlah, je pak umístěn společenský prostor tvořený obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní.

Na tomto patře je také jediný balkón domu, chráněný ovšem vysokou stěnou s malým oknem v pravém horním rohu.

Zatímco ložnice jsou v prvním patře, druhé funguje jako společenská zóna rodiny.

Zatímco ložnice jsou v prvním patře, druhé funguje jako společenská zóna rodiny.

FOTO: Masao Nishikawa

Obývací pokj je navržen tak, aby i v něm mohly časem najít své místo některé z obrazů.

Obývací pokoj je navržen tak, aby i v něm mohly časem najít své místo některé obrazy.

FOTO: Masao Nishikawa

Interiér společenského prostoru je zařízen pouze v jednoduchém stylu, s čistě bílou výmalbou, s níž kontrastuje tmavohnědá dřevěná stěna.

Jak vysvětlují autoři návrhu, i tato místnost je upravena tak, aby v ní mohli majitelé v budoucnu vystavit své obrazy.

Interiér obývacího pokoje je zařízen v kombinaci světlých a tmavých barev.

Interiér obývacího pokoje je zařízen v kombinaci světlých a tmavých barev.

FOTO: Masao Nishikawa

Celková plocha tohoto atypického domu je 125,3 m2. Jeho vnější obklady chránící dřevěnou konstrukci horních dvou podlaží jsou z galvanizovaného ocelového plechu.

Uspořádání interiéru v jednotlivých podlažích a střechy

Uspořádání interiéru v jednotlivých podlažích a střechy

FOTO: Apollo Architects & Asociates