Hlavní obsah

Designéři se snaží vytvořit nepřevrhnutelnou sklenku na víno, nápadů je celá řada

Novinky, tnk

V kultovní scéně filmu Pelíšky se Miroslav Donutil snaží rozbít „nerozbitnou skleničku” Duritku. Sklenici, která sice má vysokou odolnost vůči nárazu, ale jeho syn přeci jen rozbije. Ani novodobé nepřevrhnutelné a nerozbitné sklenice nejsou dokonalé. Designéři se i přesto stále snaží vytvořit bezpečnější a elegantní kousky.

Foto: Profimedia.cz

Sklenice odolají běžnému drcnutí rukou při gestikulaci u popíjení.

Článek

Jedním z nápadů, jak zvýšit bezpečnost při popíjení alkoholu, je ´nepřevrhnutelná sklenice´. Na její spodní straně je umístěna přísavka, která zajistí, že sklenice zůstane po odložení na místě.

V podobném provedení vznikly i sklenice na pivo a jiné nápoje. Ocení je i rodiny s malými dětmi, kde je třeba obecně dbát na větší bezpečnost.

Už převrácená sklenice je designérským výstřelkem

Zábavným kouskem je i převrácená sklenice vína, která je vlastně spíš karafou. Pohárek, ze kterého se pije, je celkem plochý a nízký. Sklenice je ale stabilnější než klasická sklenka a působí jako zajímavý designový kousek, který rozhodně upoutá.

Foto: Drinkstuff

Zajímavým kouskem je naoko převrhlá sklenice coby láhev.

Nápaditá je i „Houpající se sklenice”, u které drobné zavadění o ni rozhodně nevadí. Pohyb sklenice zároveň pomáhá vínu k provzdušnění a uvolnění chuti. Sklenice tohoto typu tak ocení i zkušení milovníci vína.

Foto: Drinkstuff

Sklenice se speciálním podstavcem mohou rotovat kolem osy.

Nejjednodušším řešením jsou samozřejmě poháry z jiných materiálů. Často ale vypadají na první pohled plastově a levně a řada hostitelů se jim raději vyhne.

Za pozornost ale rozhodně stojí kousky z polykarbonátu v černé nebo bílé barvě, které jsou nejen odolné vůči nárazu, ale dokonce se hodí i na slavnostnější stolování.

Foto: Drinkstuff

Moderní sklenice z umělé hmoty mohou zpestřit stolování ve futuristickém stylu.

Práce designérů je často právě o tom, udělat klasické užitné předměty ještě lepšími, odolnějšími nebo nápaditějšími.

O to se nedávno pokusili i studenti designéra Maxima Velčovského a navrhli originální koupelnové doplňky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám