Hlavní obsah

Největší výhody dřevostaveb? Úspora, komfort i rychlá výstavba

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevostavby jsou synonymem pro pohodlné, úsporné a komfortní bydlení. Umožňují zejména rychlou výstavbu, nízké provozní náklady i šanci získat státní příspěvek. I když každým rokem u nás počet dřevostaveb přibývá, jejich podíl na domácí výstavbě je stále minimální. Že by za tímto faktem stály předsudky?

Foto: DOMESI (3x)

Dřevostavby mají ve výsledku plně srovnatelné vlastnosti se stavbami z jiných materiálů. Jejich funkčnost a životnost ovlivní správný návrh a bezchybné provedení stavby.

Článek

Dřevo jako stavební materiál prožívá renesanci. Znovu objevujeme jeho výhody: již zmíněné nízké náklady na stavbu, rychlost realizace, ekologičnost a možnost suché stavby za každého počasí.

Foto: DOMESI

Každá dřevostavba vyžaduje větší pozornost zaměřenou na projekt stavby, tedy na vhodně zvolenou technologii s vyřešením všech detailů po konstrukční stránce.

Další výhody plynou z vlastností dřeva, které dýchá, pohlcuje pachy a udržuje ideální vlhkost vzduchu uvnitř domu. Dnes využíváme i nízké akumulační schopnosti dřeva při výstavbě standardních nízkoenergetických a pasivních domů.

Foto: PALIS

Základem konstrukce jsou dřevěné sloupky (na přání z lepených I nosníků) opláštěné z interiérové strany OSB deskou. Ta plní statickou úlohu a funguje i jako parobrzda. Prostor mezi sloupky je vyplněn tepelnou izolací podle výběru.

Montované panely z masivního dřeva

Jsou již předpřipravené z výroby. Z nich vznikají masivní bloky, vytvářející nosné konstrukce stěn a stropů. Zhotovují se z řeziva masivního průřezu a vzájemným skládáním, vrstvením a lepením vznikají různé tvary domu.

Foto: RD RÝMAŘOV

Na venkovních stěnách i vnitřních příčkách bytových i rodinných domů firma používá ve svých konstrukcích osvědčené sádrovláknité materiály fermacell.

Z bezpečnostních důvodů se na zdi pokládá z vnějšku tepelně izolační vrstva (vnější izolační systém). Výhodou je pevnost, moderní vzhled i lepší izolační vlastnosti včetně schopnosti vyrovnávat rozdíly teplot.

Díky vzduchotěsnosti je lze v budoucnu stavět jako pasivní domy. Vysoká je i trvanlivost masivních stavebních dílců.

Foto: DOMESI

Dřevostavba Futura Neo je postavena technologií masivních dřevěných panelů z křížem lepeného dřeva a její parametry odpovídají pasivnímu standardu.

Kvalitní montovaná stavba z masivního dřeva je dražší včetně vyšších transportních nákladů a potřeby těžké mechanizace na stavbě. Montovaná dřevostavba vyžaduje i dobrou řemeslnou práci.

Systém sloupkové nebo rámové konstrukce

Je to variabilní, tradiční a rozšířený systém. Nosná konstrukce se skládá z dřevěné tyčové kostry a pláště, který stabilizuje kostru usazenou do obdélníkového rámu.

Do konstrukce se vkládá izolační materiál a stěny se nakonec obkládají dřevovláknitými deskami, překližkou nebo sádrokartonem. Opláštění se aplikuje z vnitřní i vnější strany zdí.

Foto: RD RÝMAŘOV

Nové nízkoenergetické dřevostavby jsou součástí rezidenčního projektu o celkové ploše cca 7400 m2.

Pro celou stavbu se obvykle používají fošny nebo hranoly jednotného profilu. Taková dřevostavba je na první pohled k nerozeznání od zděného domu. Oproti němu je ale poměrně lehká, stavební materiál se snadno transportuje a nevyžaduje těžkou techniku.

Zato více práce je přímo na staveništi, proto trvá stavba déle. Náročnější výstavba zvyšuje nároky na dovednost tesařů a tím i výslednou cenu celé dřevostavby.

Foto: WWW.SRUBYSERVIS.CZ

Srubový bungalov 4+KK o užitné ploše 140 m2. Tloušťka stěn 180 mm. Cena od 2 390 000 Kč.

Skeletové konstrukce

Mají mohutnou nosnou konstrukci z prvků lepeného dřeva. Vnitřní prostor této dřevostavby není nutné dělit nosnými prvky. Jejich počet je oproti sloupkové konstrukci minimální.

Foto: EASY HOMES

Výhodou dřevostavby z modulu 10 x 4 m (700 000 Kč bez DPH) jsou nízké pořizovací náklady a rychlost výstavby, maximálně do tří měsíců. Moduly lze libovolně poskládat do různých tvarů.

Nosnou funkci má přímo skelet - bodově zasazené sloupy. Stěny jsou nenosné a plní roli ochrannou a výplňovou - na domě mohou být i rozsáhlé zasklené plochy.

Skeletový systém nabízí pět typů konstrukce, kde sloupy a trámy hrají hlavní roli i ve vnitřním členění interiéru.

Foto: WWW.SRUBYSERVIS.CZ

Dvoupodlažní srubový dům 5+KK o užitné ploše 187 m2, ve kterém se snoubí využití tradičních materiálů s funkčností a moderním pojetím bydlení. Tloušťka stěn 180 mm. Cena od 2 390 000 Kč.

K výhodám skeletové konstrukce patří kompoziční volnost a možnost proměnlivého řešení půdorysu, více podlaží, odolnost vůči vysokému zatížení, snadná přístavba i příjemné prostředí uvnitř domu.

Náročná je příprava i stavba samotného domu, nutná je spolupráce se specialistou a dohled nad prací tesařů. Vysoká je i finanční náročnost stavby.

Srubové stavby (roubenky a sruby)

Mají mnohaletou tradici v severských zemích, jejich obliba v horském prostředí roste i u nás. Moderní srubové domy či repliky roubenek dokonale splynou s okolní krajinou. Srub ani roubenka rozhodně nejsou provizorní stavby, mohou vydržet přes několik generací.

Foto: VESPER HOMES

Konstrukční systém používaný v dřevostavbách odpovídá trendům nízkoenergetických a pasivních domů, s nejnižšími investičními náklady. Jde o difúzně otevřený stavební systém na bázi přírodního masivního dřeva.

Obávat se nemusíme ani hořlavosti dřeva, protože moderní technologie ručí za výjimečnou odolnost vůči požáru. Není problém stavět sruby v nízkoenergetickém standardu. Jednou z nejvýraznějších předností masivních dřevostaveb je jejich estetický a přírodní vzhled.

Dřevostavby ze sendvičových panelů

Je to rychlý, efektivní a ekonomický způsob pokládání izolovaných střech a stěn. Jsou spojené s výstavbou montovaných domů, nebo s jejich rekonstrukcemi a zateplováním domů. Mají dobré tepelně izolační vlastnosti, dlouhou životnost i bezúdržbový provoz.

Vnější povrch panelů je z ocelového, pozinkovaného či lakovaného plechu s různým typem profilace panelů pro stěnu a střechu, nebo z bitumenové lepenky pro střechy s malým spádem.

Foto: PALIS

Základním principem dřevostavby je použití tzv. parobrzdy, tedy vrstvy s poměrně vysokým difúzním odporem, která propouští jen takové množství páry, které je stěna za parobrzdou schopna bezpečně do exteriéru odpařit.

Vnitřní povrch panelů může být alternativně z několika druhů materiálu: lakovaný plech, hliníková fólie s výztuhou, sklolaminátová fólie, zvukově izolační vrstva, anebo bitumenová lepenka.

Konečná cena je přímo úměrná použitému materiálu. Podle druhu povrchu lze panely použít v různém prostředí.

Proč se nebát dřevostavby

Nejžádanější jsou lehké sloupkové konstrukce, rozmach zažívají montované panely z lepeného dřeva. Aby dřevostavba vydržela dlouhá desetiletí, musí být dům dobře navržen a postaven.

Vždy má jít o difúzně otevřenou skladbu konstrukčního systému. Co to v praxi znamená? Vodní páry touto konstrukcí prostoupí ven a zároveň zachovávají potřebnou prodyšnost stavby. Hlavní místa při kontrole stavby: pata konstrukce u terénu, připojovací spára kolem oken, prostupy obvodovými stěnami, zejména vzduchotechnika, střecha a prostupy střechou.

Pro dřevostavbu platí stejné normy a zákony jako pro ostatní typy staveb, ať už z hlediska záplav či požáru. Dřevostavby si poradí i s principy nízkoenergetického nebo pasivního stavění, ve srovnání s jinými typy staveb. U odstupových vzdáleností platí pro dřevostavby i pro zděné domy obecná pravidla: 7 m mezi sousedními domy, minimálně 2 m od pozemku.

Akustické vlastnosti dřevostavby lze vylepšit např. vrstvou betonu ve stropní a podlahové konstrukci i kvalitními okny s trojskly. Životnost dobře navržené, postavené a udržované dřevostavby je srovnatelná se zděnou stavbou. Přísné požární předpisy musí splňovat dřevostavby stejně jako domy postavené jinou technologií.

Dřevěné konstrukce se ve stavbách podle potřeby doplňují sádrokartonovými nebo sádrovláknitými materiály. Nízkou akumulaci tepla v zimě lze u dřevostavby vylepšit např. betonovými podlahami, akumulačním jádrem uprostřed domu (cihly, kámen) nebo nosnou konstrukcí z masivního dřeva, stejně tak jako přehřívání domu v létě. Nejjednodušší je instalovat předokenní stínicí techniku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám