Hlavní obsah

Při zařizování domu se neshodli na obrazech. Tak je partnerka namalovala sama

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenář Jaroslav je rodák ze Sušice, kam se rád vrací. Aby nemusel jezdit pokaždé přes celou Prahu, hledal parcelu pro svůj domek v okolí Strakonické silnice. Rok mu trvalo, než takovou našel. Na ní si nechal postavit dům, se kterým je naprosto spokojený a ve kterém se mu s přítelkyní příjemně bydlí. Jediné, na čem se při zařizování nemohli dohodnout, byly prý obrazy. A tak si je nakonec přítelkyně namalovala sama.

Foto: Archiv čtenáře (12x)

Dům si nechal čtenář postavit podle upraveného návrhu, který si našel na internetu.

Článek

Jaroslav měl ohledně pozemku, na němž měl jeho domov vyrůst, velmi přesnou představu. Chtěl bydlet na kopečku a parcela měla být orientovaná na jih.

Zkombinovat obojí nebylo vůbec snadné a náš čtenář projel - jak sám říká - všechny obce v okolí, než nakonec našel tu pravou.

Foto: Archiv čtenáře

Přáním čtenáře bylo mít pozemek na kopečku s orientací na jižní stranu.

Foto: Archiv čtenáře

Před domem nechybí bazén o velikosti 8,5 m x 3,5 m.

Projekt domu si našel na internetu a od architekta Jiřího Kučery si jej nechal upravit podle vlastních potřeb. Podobně, jako v případě parcely, i o domě měl totiž celkem jasnou představu, jak bude velký, jak bude vypadat jeho vnitřní uspořádání atd.

Foto: Archiv čtenáře

Do domu se vstupuje černými, částečně prosklenými dveřmi.

Foto: Archiv čtenáře

Výsledkem společné práce s architektem je rodinný dům na zastavěné ploše 280 m2 s užitnou plochou (dům má obyvatelné podkroví) 500 m2.

Dispozičně je tento dům řešen jako 7+1. Je v něm pětice ložnic se čtyřmi koupelnami a trojicí šaten, obývací pokoj, kuchyně a koutek na kávu. K domu náleží dvojgaráž.

Foto: Archiv čtenáře

Interiéru v přízemí vládne kombina ce černé a bílé. Jejich kontrast rozbila paní domu zařazením prvků v šedé a tyrkysové barvě.

Foto: Archiv čtenáře

Zajímavým dekoračním prvkem jsou kmínky bříz.

Základním stavebním materiálem čtenářova domu jsou tvárnice Ytong Lambda o síle 375 mm.

„Výhodou tohoto materiálu je, že stavbu není nutné dodatečně zateplovat,“ pochvaluje si Jaroslav s podotknutím, že jeho dům byl postaven jako úsporný.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyňský kout navazuje na obývací pokoj.

V přízemí je rozvedeno podlahové topení, v patře jsou pak radiátory. V domě se topí kotlem na pelety s automatickým plněním. Vše doplňuje akumulační nádrž s kapacitou 3 kW. V obývacím pokoji je navíc i krb o výkonu 18 kW.

„Kotel ovšem využíváme minimálně, letos jsme jej například nemuseli zapnout vůbec,“ poznamenává čtenář a dodává: „Vždycky se těšíme, až si zatopíme v krbu. V pokoji vznikne nádherná atmosféra a teplo vydrží až do druhého dne!“

Foto: Archiv čtenáře

Autorkou obrazů v interiéru je paní domu.

Foto: Archiv čtenáře

V podkroví domu jsou umístěny pokoje.

„Vybavení a zařízení domu si vzala na starost má přítelkyně. Zvolila všechny barvy, vybrala veškerý nábytek a sama namalovala všechny obrázky. Jak se náš dům povedl, to musejí posoudit druzí, ale naše představy splňuje do puntíku a je přesně takový, jaký jsme si přáli,“ uzavřel svůj dopis pan Jaroslav.

Foto: Archiv čtenáře

Pětici pokojů doprovází čtvero koupelen.

Foto: Archiv čtenáře

Interiér koupelen zaujme mj. doplňky nápaditě zvolenými ve stejné barvě k obkladům.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám