Nejde přitom o nijak zanedbatelný projekt. Na stockholmském pobřeží má podle plánu vyrůst čtveřice dvacetipatrových budov, které jsou u země propojeny trojpodlažní základnou.

Celek tak může trochu připomínat veliký dřevěný hřeben s hodně řídkými zuby. Architekti v něm hodlají obyvatelům severské metropole nabídnout 180 až 240 nových bytů. Celková plocha podlah zástavby činí 24 700 m2.

Čtveřice budov, stejně jako jejich spojující trojpodlažní základna jsou navrženy celé z masivního dřeva.

Čtveřice budov, stejně jako jejich spojující trojpodlažní základna, je navržena z masivního dřeva.

Část města, kde býval přístav zajišťující mj. spojení na nedaleký ostrov Djurgården, radnice plánuje proměnit v novou městskou čtvrť. Architekti přišli s řešením, které využívá tradičního stavebního materiálu v moderní formě.

Cílem je vytvořit zástavbu, která bude robustní, dobře izolovaná, vytvořená z obnovitelných zdrojů a v maximální míře trvale udržitelná. Ze dřeva bude doslova všechno. Kostry domů, fasády, okenní a dveřní rámy, i veškeré detaily.

Z masivního dřeva mají být vyrobené veškeré části budov, počínaje kostrou, přes fasády až po okenní rámy.

Z masivního dřeva mají být vyrobeny veškeré části budov, počínaje kostrou, přes fasády až po okenní rámy.

Střecha základny bude zelená, tedy osázená rozchodníky, čímž se příhodně využije dešťová voda, zatímco na střechách výškových budov budou umístěny solární jednotky.

Na vrchu každého domu je navíc naplánovaná veřejně přístupná zimní zahrada určená k podpoře společenského života.

Z ptačí perspektivy komplex vzdáleně připomíná skládanku.

Z ptačí perspektivy komplex vzdáleně připomíná skládanku.

Vzrušujícím aspektem pro architekty i veřejnost je samozřejmě výška plánovaných budov, která je pro čistě dřevěnou výstavbu neobvyklá. I proto byl projekt pro architekty značnou výzvou.

Zrovna tak nebylo úplně snadné vypočítat ideální orientaci všech budov vůči světovým stranám, aby budoucí obyvatelé ideálně těžili ze slunečních paprsků jak teplo, tak i světlo během dne a v průběhu všech ročních období.

Poloha a natočení každé z výškových budov byla pečlivě naplánována.

Poloha a natočení každé z výškových budov byly pečlivě naplánovány.

Zároveň ponechané proluky mezi jednotlivými výškovými budovami propustí světlo na přístavní promenádu na severní straně a také umožní výhled na moře bloků domů vzadu.

Jakoby skládankový tvar budovy vytváří v exteriéru slunná prostranství chráněná před větrem, jako stvořená pro různé venkovní aktivity a setkávání.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz: