Hlavní obsah

Obří plovoucí lentilka nabídne svým obyvatelům naprostý klid a soukromí

Novinky, nes

S tím, jak stoupají ceny pozemků a souš se pomalu zaplňuje, obrací čím dál více investorů i architektů oči k vodním plochám. Právě ty se nabízejí jako další prostor, který by mohl člověk poměrně snadno obydlet. K nejnovějším projektům této kategorie patří plovoucí dům ve tvaru velké lentilky, jejž navrhl římský designér Giancarlo Zema.

Foto: Profimedia.cz

Dům ve tvaru obří lentilky může plout na jakémkoli klidném místě.

Článek

Projekt vytvořený pro britskou společnost EcoFloLife nese název Water nest 100, což v českém překladu zní vodní hnízdo 100.

Pojmenování to není náhodné. Právě tvarem hnízd vodních ptáků se totiž designér při návrhu inspiroval. Číslovka potom udává plochu, kterou superelegantní hausbót nabízí.

Foto: Profimedia.cz

Většinu plochy vypuklé střechy pokrývají fotovoltaické panely.

Obydlí plovoucí na vodní hladině a umístitelné prakticky na každý rybník, nebo klidnou říčku či mořskou hladinu je dostatečně velké na to, aby v něm mohla pohodlně a se vším luxusem bydlet čtyřčlenná rodina, uvádí se na stránkách designéra.

Energetické potřeby by přitom byly pokryty díky solárním panelům, které pokrývají většinu ladně vypouklé střechy. Konkrétně je to plocha 60 m2.

Foto: Profimedia.cz

Designér v návrhu domu počítá se zařízením interiéru nábytkem zadavatelské společnosti EcoFloLife.

Dispozice domku s kruhovou základnou, který má 12 metrů v průměru a 4 metry na výšku, je navržena tak, aby se do něj vešla dvojice ložnic a společný obytný prostor tvořený kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

Nádherný výhled do okolní krajiny zajišťují okna a především dva balkóny umístěné na protilehlých stranách. V kuchyni a koupelně jsou navrženy světlíky.

Foto: Profimedia.cz

Plovoucí dům je navržen tak, aby v něm se vším pohodlím mohla bydlet čtyřčlenná rodina.

Stavba je uspořádána tak, aby ji bylo možné vyrobit výhradně z recyklovaného materiálu.

„Trup“ domu by byl z recyklovaného hliníku a zbývající části z laminovaného dřeva. Díky tomu je také dům až z 98 procent sám recyklovatelný.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli dům lze podle designéra zařídit s různou dispozicí, v základním rodinném provedení by to měly být dvě ložnice a společný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám