Hlavní obsah

Dům, v němž je na prvním místě soukromí, zvenku připomíná malou pevnost

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvláštností domu, jenž nese název Akatsuka House, je poněkud neobvyklé uspořádání jeho interiéru. Architekti ze studia MDS si totiž jako hlavní cíl určili nabídnout klientům naprosté soukromí. Proto dům navrhli tak, aby byl chráněn nejen před pohledy zvenčí, ale také aby zaručil soukromí i jednotlivým členům uvnitř domova samotného.

Foto: Toshiyuki Yano

Dům působí z ulice nepřístupným dojmem.

Článek

Dům stojí na předměstí Tokia zvaném Itabaši-ku, na místě, které bývalo původně zemědělskou oblastí. Poté, co se ale změnil tamní územní plán a oblast se stala residenční, začaly na jejím území jako houby po dešti vyrůstat desítky nových domů.

Kdysi poklidný kraj je náhle plný hluku a ruchu. A zatímco z jedné strany je stále ještě možné tušit venkovskou krajinu, z té druhé se na člověka valí velkoměsto.

Foto: Toshiyuki Yano

I vchod do domu je chráněn zídkou.

Foto: Toshiyuki Yano

Dům není umístěn v přesném středu parcely. Velikost prostoru mezi ním a zdí se různí podle toho, jaký charakter má místnost na příslušné straně uvnitř domu.

Rodina, která si nechala postavit přízemní domek, toužila však především po soukromí a klidu, a tak se architekti rozhodli, že přání vyhoví pomocí několika architektonických triků.

Jednak obehnali pozemek o rozloze 390 m2 trojicí zdí. Tím zabránili zvědavým pohledů z ulice. Protože se ovšem v okolí stavějí vyšší budovy, bylo třeba znemožnit i jejich obyvatelům sledování každodenního života klientovy rodiny.

Foto: Toshiyuki Yano

Jídelna je propojena s obývacím pokojem.

Foto: Toshiyuki Yano

Jednoltivé prostory v interiéru jsou nenásilně odděleny různou úrovní podlah.

Pro tento účel architekti navrhli pro dům daleko přesahující jehlanovou střechu, přes kterou není vidět ani na dům, ani do něj a ani do jeho nejbližšího okolí.

„Dům by měl být úkrytem před nepřízní počasí a před venkovním hlukem. A zrovna tak má navodit pocit určité vzdálenosti od okolí, aniž by však od něj člověka zcela izoloval. To by totiž nemohl zase vnímat okolní přírodu a venkovní atmosféru,“ vysvětlují svůj přístup architekti Kiyotoshi Mori a Natsuko Kawamura z MDS.

Foto: Toshiyuki Yano
Foto: Toshiyuki Yano

Interiér domu se rozkládá na ploše 149 m2. Jednotlivé prostory a místnosti jsou uspořádány do prstence po obvodu.

Architekti si vyhráli s různými výškovými úrovněmi podlahy, jimiž od sebe některé zóny nenásilně odlišili, aniž by je fyzicky oddělili. Patrné je to například na společenské části domu, kde se setkává obývací pokoj s jídelnou. Zvýšená je rovněž úroveň podlahy v hlavní ložnici.

Foto: Toshiyuki Yano
Foto: Toshiyuki Yano

Architekti pro stavbu zvolili v zemi často využívanou kombinaci dřeva a železobetonu. Na fasády použili omítku, zatímco stěny v interiéru jsou vyštukovány. Na podlahách je porcelánová dlažba a na stropech sádrokarton.

Foto: Toshiyuki Yano

V jedné z nejklidnějších částí domu je ukryta ložnice.

Foto: Toshiyuki Yano

Z obývacího pokoje se posuvnými prosklenými dveřmi vychází na terasu před dům a na malý dvorek za ní.

Foto: DMS

Uspořádání domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám