Autorem projektu je australský architekt Raffaello Rosselli, který je synem Luigiho Rosselliho, o jehož stavbě jsme nedávno také psali.

ČTĚTE TAKÉ: Domu na vrcholu útesu se fasáda rozevírá jako nůžky
Stav před (vlevo) a po proměně

Stav před (vlevo) a po proměně

FOTO: Mark Syke

Architekt na severní fasádě ponechal nejen původní plechy, ale také vrata. Materiál rozličné kvality vytváří zajímavou industriálně laděnou mozaiku.

Architekt na severní fasádě ponechal nejen původní plechy, ale také vrata. Materiál rozličné kvality vytváří zajímavou industriálně laděnou mozaiku.

FOTO: Mark Syke

Bouda byla ve svém okolí výrazným objektem už před proměnou. Úzký, patrový přístřešek bez oken, pobitý ze všech stran vlnitým plechem různého stáří a vzhledu se v ulici plné obytných domů věru vyjímal. Jako poslední přeživší kůlna v okolí byl poslední připomínkou kdysi industriálního charakteru dané části města.

Bouda má lehce postapokalyptický šmrnc.

Bouda má lehce postapokalyptický šmrnc.

FOTO: Richard Carr

Součástí proměny byla i výměna plotu a vrat vedoucích na pozemek.

Součástí proměny byla i výměna plotu a vrat vedoucích na pozemek.

FOTO: Mark Syke

Architekt dostal za úkol přetvořit stavbu tak, aby ji bylo možné plnohodnotně využívat. Kůlna byla samozřejmě celá zchátralá, takže bylo zapotřebí ji rozebrat a uložit stranou, než byl postaven nový dřevěný rám konstrukce.

Nově přibyla na domku okna.

Nově přibyla na domku okna.

FOTO: Richard Carr

Západní strana, směřující do zahrady majitele, je obložena cementovláknitými deskami.

Západní strana, směřující do zahrady majitele, je obložena cementovláknitými deskami.

FOTO: Richard Carr

Do studia se vstupuje stylovými pozinkovanými dveřmi.

Do studia se vstupuje stylovými pozinkovanými dveřmi.

FOTO: Mark Syke

Vlnitý plech, který se na kůlně nakupil za několik generací jejího užívání a záplatování, architekt nakonec rozdělil jen na tři strany domu s tím, že si vybral jen ty skutečně „historické“ plechy a novější nechal být. Západní stěnu, která směřuje do zahrady majitele, nechal obložit cementovláknitými deskami.

Z kanceláře v prvním poschodí je hezký výhled na okolní zástavbu..

Z kanceláře v prvním poschodí je hezký výhled na okolní zástavbu.

FOTO: Mark Syke

Schodiště prosvětluje vysoké úzké okno.

Schodiště prosvětluje vysoké úzké okno.

FOTO: Mark Syke

Pokud měl domek sloužit nějakému rozumnému účelu, bylo třeba jeho stěny na několika místech otevřít a vytvořit okna, včetně jednoho pěkně velkého, rohového. Interiér pak protepluje překližka použitá na podlahách a dalších místech. V přízemí je nakonec studio s toaletou a úložným prostorem, zatímco první poschodí zabírá pracovna s kuchyňským koutem a druhou toaletou.

Přízemí (vlevo) a první poschodí (vpravo)

Přízemí (vlevo) a první poschodí (vpravo)

FOTO: Raffaello Rosselli (3x)

Západní a severní strana

Západní a severní strana

Jižní a východní strana

Jižní a východní strana