Hlavní obsah

Malý domek na chůdách splývá s okolní přírodou

Novinky, nes

S blížícími se prázdninami se mnoho lidí poohlíží po nějaké nevšední zábavě pro svou rodinu. Jednou z nich může být například stavba nějakého přírodního přístřešku na zahradě. Jako inspiraci přinášíme obydlí vznášející se ve výšce korun stromů nazvané prostě - Inhabit (bydlet).

Foto: Antony Gibbon (5x)

Domek na chůdách, i tak by bylo možné přístřešek Inhabit nazvat.

Článek

V jeho rysech pravidelní čtenáři Novinek jistě snadno rozpoznali rukopis britského designéra Antonyho Gibbona, o jehož projektu v podobě dřevěného tepee nazvaném The Nook jsme psali nedávno. [celá zpráva]

Foto: Antony Gibbon

Interiér domku je prostorný a plný světla díky velkým oknům.

Stromový přístřešek Inhabit patří ke starším nápadům, přesto se stále těší pozornosti designérů i nadšenců přírodního stylu života. Hlavním inspirujícím prvkem pro jeho návrh byly čistě geometrické tvary. Právě jasné rovné linie vytvářejí v kombinaci s oblými a různě zkroucenými větvemi stromů zajímavé napětí.

Ač dům na první pohled splývá s přírodou, rovné linie jeho tvarů i soustavy trámů a sloupů, na nichž spočívá, jasně ukazují na to, že jde o prvek vytvořený rukou člověka.

Foto: Antony Gibbon

Jedna z možných podob zařízení interiéru

Obydlí díky vyzvednutí nad povrch země může být postaveno prakticky v jakémkoli prostředí, tedy v horách, lesích anebo i nad vodními toky a plochami. Přístup do něj vede zespoda, skrze padací dveře, jejichž víko se otevírá směrem dovnitř, do domu.

Příchozí vystoupá po schůdcích a ocitne se v centru stavení, do něhož se podle odhadu designéra vejde čtyři až šest lidí.

Foto: Antony Gibbon

V závislosti na konečné dispozici domku by se do něj mělo vejít čtyři až šest lidí.

Domek na chůdách, jak by bylo možné obydlí s lehkou nadsázkou pojmenovat, je z vnější strany obložen cedrovým dřevem, které bude v průběhu času stárnout a získá příjemnou patinu. Ta jej pak pomůže ještě lépe zamaskovat v přírodě.

Foto: Antony Gibbon

Stavba působí velmi nenápadně.

Aby se do interiéru dostalo co nejvíce denního světla i v případě, že bude přístřeší umístěno v hustě zalesněném prostředí, ponechal autor návrhu po stranách velké prosklené plochy.

Obyvatelé tak navíc budou moci velmi intenzívně vnímat fakt, že jsou vysoko nad úrovní okolní krajiny, a těžit z pěkného výhledu. Samozřejmě, pokud jim ho okolní stromy umožní.

Reklama

Související články

Hravá přístavba vypadá jako mrak

Když se majitelé elegantního bílého domu vystavěného v edvardovském stylu rozhodli nechat jej renovovat a doplnit přístavbou, měli celkem jasno v tom, jak...

Výběr článků

Načítám