Hlavní obsah

Rodinný dům s kadeřnickým salónem vítá své návštěvníky přátelskou atmosférou

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům pro vlasového stylistu, který si přál mít v přízemí prostory pro svůj menší, leč exkluzívní kadeřnický salón, navrhl v japonském městě Hamamacu, v provincii Šizuoka, architekt Satoši Kurosaki ze studia Apollo Architects & Associates.

Foto: Masao Nishikawa

Dům Fleuve v japonském Hamamacu.

Článek

Autor návrhu se snažil minimalizovat prostor pro salón, aby vzniklo plně profesionální prostředí, které by však bylo naplněno příjemnou osobní atmosférou. Hlavním materiálem interiéru salónu je sklo. Dodává mu moderní vzhled, stylovost a ráz. Vše zjemňuje zeleň na zahradě před okny a střecha protažená daleko před úroveň prosklení.

Foto: Masao Nishikawa

Dům má viditleně oddělené dvě části - bílou patrovou, jež je soukromá, a přízemní pracovní s prosklenými stěnami.

Foto: Masao Nishikawa

Salón zabírá jen malý kompaktní prostor, tak aby klienti měli pocit rodinné atmosféry a osobního přístupu.

Čekárna představuje přirozenou nárazníkovou zónu mezi veřejnými prostorami salónu a soukromými místnostmi domu. Vstupní dvorek se zahradou s rodinným stromem je záměrně navržen tak, aby příchozí měli čas přeladit se z pracovního rozpoložení do soukromého.

Foto: Masao Nishikawa

Vnitřní dvorek domu s rodinným stromem.

Foto: Masao Nishikawa

Do domu se vstupuje dveřmi, které vedou na vnitřní dvorek.

Důležitou roli hraje místnost zařízená v ryze tradičním duchu. Paní domu se totiž věnuje čajovým obřadům a sem si může zvát hosty pro tyto příležitosti. K místnosti přiléhá malá zahrádka ve stylu cuboniwa.

Foto: Masao Nishikawa

Místnost pro čajové obřady, které ráda pořádá paní domu.

Jinými slovy, architekt domu nazvaného Fleuve se snažil veškerý interiér i exteriér navrhnout tak, aby jak klienti salónu, tak soukromí hosté pociťovali na každém kroku vstřícnou a přátelskou atmosféru stavby a rodiny v ní.

Foto: Masao Nishikawa

Stěny salónu jsou prosklenné.

V patře je obývací a dětský pokoj; odděluje je schodiště a studovna umístěná mezi nimi. Ta slouží jako přechodová zóna mezi světem dospělých a dětí. Střecha nad salónem funguje jako terasa připojená k obýváku. Rodina ji může využívat jako jeho pokračování, například při větších oslavách a sešlostech.

Foto: Masao Nishikawa

Obývací pokoj s kuchyní.

Z oken je dobře vidět na rodinný strom, jehož pozadí tvoří park ležící naproti přes ulici a stromy v něm.

Foto: Masao Nishikawa

Střecha salónu slouží jako terasa, na níž se vstupuje z obýváku.

Stavba má dřevěnou konstrukci, na parcele o velikosti 300 m² zabírá prostor o velikosti mírně přes 92 m². Celková obytná plocha (včetně salónu) činí 130 m². Podlahy v domě jsou z ořechového dřeva, strop i stěny pokrývají tapety.

Foto: Masao Nishikawa

Studovna je přestupním prostorem mezi obýváku a dětským pokojem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám