Starý činžák z počátku 20. století stojí v klidné lokalitě, ve vnitrobloku domů v Lidické ulici. I do dnešních dnů si uchoval atmosféru první republiky. Z minibytu je výhled přes park Lužánky na Lesnou a Černá Pole.

Sprchový kout osvětluje zároveň chodbu.

Sprchový kout osvětluje zároveň chodbu.

FOTO: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Nebylo jiné možnosti než byt o velikosti 21 m² zařídit velmi funkcionalisticky. Sprchový kout, oddělený od zbytku bytu mléčným sklem, tak slouží i jako osvětlení chodby. Sifon ve skříňce pod umyvadlem je zasekaný do zdi, aby zbytečně neubíral úložný prostor ve skříňce.

Do bytu se vešla dvojice křesílek se dvěma stolky. U kulatého se jí, na výklopném je možné pracovat.

Křesílko s kulatým stolečkem v jídelním uspořádání.

Křesílko s kulatým stolečkem v jídelním uspořádání.

FOTO: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Ač je to k neuvěření, miniaturní byt má i pokoj pro hosty. Vznikl pod šikminou střechy a slouží opravdu jen pro přespání jednoho člověka.

Pokojík pro hosty je miniaturní, vznikl pod šikminou střechy a vejde se do něj jen jediný člověk.

Pokojík pro hosty je miniaturní, vznikl pod šikminou střechy a vejde se do něj jen jediný člověk.

FOTO: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Než mohla být bývalá prádelna využita jako byt, bylo třeba ji kompletně zateplit, vybourat čelní stěnu, osadit prosklené stěny, střešní okno, dodat nové vstupní dveře a vyzdít nové příčky. Pak přišly na řadu obklady, dlažby a dubové podlahy.

Nábytek byl vyroben na zakázku.

Nábytek byl vyroben na zakázku.

FOTO: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Bylo také třeba očistit původní cihelné stěny. Následovalo osazení krbových kamen a rozvod elektroinstalace, vody a odpadu. Poté přišlo na řadu omítnutí zdí, zprovoznění tepelného čerpadla vzduch/vzduch, klimatizace a podlahového vytápění.

Toaletu přes den prosvětluje stropní okénko.

Toaletu přes den prosvětluje stropní okénko.

FOTO: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Posledním bodem technického zařízení bytu bylo rozvedení TV a internetu a osazení sanitárního vybavení.

Výjimečný prostor si žádal také výjimečný nábytek, který nechal architekt vyrobit na míru v provedení kombinujícím dubem dýhované desky, bíle lakované části a části z černě probarvené MDF. Vše doplnil typový nábytek z ekokůže. Svítidla jsou vesměs zastoupena ve formě LED pásků.

Kromě lustru v centrální části bytu zajišťují veškeré další osvětlení především LED pásky.

Kromě lustru v centrální části bytu zajišťují veškeré další osvětlení především LED pásky.

FOTO: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Náklady na rekonstrukci dosáhly 180 000 Kč a náklady na vybavení činily 240 000 Kč. Celkem to tedy bylo 420 000 Kč. Rekonstrukce trvala tři měsíce.